Ο διακανονισμός μεταξύ ΗΠΑ – Novartis αποζημιώνει το κράτος της Αμερικής, βάσει της εκεί νομοθεσίας, από τις αθέμιτες πρακτικές της ελληνικής εταιρίας. Ακόμη και αν οι παρανομίες έχουν ομολογηθεί, η οφειλή της Novartis προς τις ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τη ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Για την ακρίβεια, η ζημία που υπέστη η χώρα μας από τις πρακτικές της Novartis παραμένει άγνωστη, αφού οι δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο ύψος των χρημάτων που ζημιώθηκε η Ελλάδα.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ποινική δίωξη σε συγκεκριμένους γιατρούς και να αθροιστεί το ποσό, που θα είναι η αξίωση του ελληνικού κράτους. Κατά την πάγια πρακτική στα ελληνικά δικαστήρια, οι αστικές αξιώσεις της χώρας θα έχουν καλύτερη τύχη εάν προηγηθεί η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, κάτι για το οποίο όμως απέχουμε πολλά χρόνια, όπως φαίνεται.
Απίστευτα πράγματα στο Τζόκερ - Νέο Τζακ Ποτ και 17 εκατ. ευρώ την Κυριακή
Υπό εξέταση
Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα να στραφεί από τώρα η Ελλάδα στα αστικά δικαστήρια κατά της Novartis, ζητώντας ένα ποσό το οποίο θα υπολογίσει κατά προσέγγιση, με βάση το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η «διαδρομή» εξετάζεται σοβαρά από το Ν.Σ.Κ. ως πιο άμεση, το αποτέλεσμα όμως τυχόν δίκης θα ήταν αβέβαιο.
Ενας τρίτος τρόπος είναι να κάνουμε ό,τι είχε συμβεί στην περίπτωση της Siemens, δηλαδή έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία. Το υπουργείο Οικονομικών επί θητείας Ευ. Βενιζέλου είχε έρθει σε συμφωνία με τη Siemens ώστε αυτή να καταβάλει 330 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μίας σειράς από υποδομές στη χώρα. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, ενώ είχε έντονα επικριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, τελικώς δεν ανετράπη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αντίθετα, μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε εμφανιστεί ικανοποιημένος στη Βουλή το 2017 από τον συμβιβασμό, αλλά και από τον ρυθμό υλοποίησής του από τη γερμανική εταιρία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου