Το διάστημα που θα ακολουθήσει δίνεται ο χρόνος για τη μετάβαση στη νέα διαδικασία (να προσαρμοστεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να ενημερωθούν για τις αλλαγές όλοι οι γιατροί) και μετά από αυτό αντιβίωση θα χορηγείται από τα φαρμακεία μόνο κατόπιν άυλης ιατρικής συνταγής.
Η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με μεγάλα ποσοστά θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών μπορεί να φτάσει σε απειλητικά επίπεδα για τη δημόσια υγεία. Πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, δείχνουν ότι κάθε χρόνο το 68% των Ελλήνων λαμβάνει αντιβιοτικά, όταν στη Φινλανδία το ποσοστό των πολιτών που καταναλώνουν αντιβιοτικά δεν ξεπερνά το 3%. Σημειώνεται ότι η χώρα μας κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα.
Και εντός των νοσοκομείων, όμως, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, το 55% των νοσηλευομένων λαμβάνει αντιβιοτικά, ποσοστό που δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους.
Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΟΣΑ, στους Ελληνες αντιστοιχούν 36 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα πληθυσμού την ημέρα. Πρόκειται για 3,6 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση από την αντίστοιχη της Ολλανδίας, που έχει αναλογία 10 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα πληθυσμού.
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του
Τα παραπάνω απογοητευτικά δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας επιχειρούνται να διορθωθούν με το να εφαρμοστεί η υποχρεωτική χορήγηση αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και μέχρι σήμερα, ωστόσο καταστρατηγείται. Τον περασμένο Φεβρουάριο ψηφίστηκε διάταξη που εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και αυστηροποιεί το πλαίσιο της χορήγησης αντιβιοτικών, που πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Εξαιτίας της πανδημίας δόθηκε ένα περιθώριο τριών μηνών για την εφαρμογή της. Το περιθώριο αυτό έληγε χθες.
Ωστόσο, δεν ξεκίνησε χθες η άυλη συνταγογράφηση αντιβιοτικών και μάλιστα επικράτησε σύγχυση μετά από ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι η εφαρμογή του νόμου αναβλήθηκε. Ο ΠΦΣ επικαλέστηκε πρακτικούς λόγους και συγκεκριμένα την αδυναμία προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στα όσα προβλέπει ο νόμος αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης γιατρών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως είναι οι οδοντίατροι. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά την έντονη φημολογία για αναστολή της εφαρμογής του νόμου, ανέφερε με ανακοίνωσή του πως κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο ακόμη και ως σκέψη, ενώ έκανε λόγο για «εμπορικούς λόγους» που προσπαθούν να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η στόχευση παραμένει ίδια, δηλαδή να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η αυστηρή χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή. Δόθηκε, απλά, παράταση δύο μηνών προκειμένου να λυθούν όποια τεχνικά ζητήματα αφορούν στην άυλη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών. Μάλιστα, μέχρι το βράδυ αναμενόταν και εγκύκλιος για τη σχετική ενημέρωση των επαγγελματιών που τους αφορά, δηλαδή γιατρούς και φαρμακοποιούς. Εως τέλος του μήνα θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση η οποία θα θεσμοθετεί την παράταση αυτή, όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Υγείας.
Οι αριθμοί
- 68% των Ελλήνων λαμβάνει κάθε χρόνο αντιβιοτικά
- 3% των Φινλανδών λαμβάνει αντιβιοτικά
- 55% των νοσηλευομένων στην Ελλάδα ασθενών λαμβάνει αντιβιοτικά
- 30% το όριο για χορήγηση αντιβιοτικών σε νοσηλευομένους
- 40% αντοχή έχει αποκτήσει το μικρόβιο του πνευμονιόκκοκου
- 36 ημερήσιες δόσεις αντιβιοτικών αναλογούν σε 1.000 άτομα πληθυσμού στην Ελλάδα
- 10 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα στην Ολλανδία
- 89% των επαγγελματιών Υγείας συμφωνούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συνταγογράφησης και χορήγησης αντιβιοτικών με την αντοχή στα μικρόβια (ECDC)
- 43% των συνταγογράφων δηλώνουν ότι είχαν συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, ακόμη και όταν θα προτιμούσαν να μην το κάνουν (ECDC).
Από την έντυπη έκδοση