Αν για κάτι είναι ιδιαιτέρως γνωστή η Μαλακάσα, είναι από το ψύχος που επικρατεί εκεί και οδηγεί στο κλείσιμο της εθνικής οδού μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια. Το κέντρο φιλοξενίας που στήθηκε εκ του προχείρου φιλοξενούσε έως πρότινος περίπου 1.000 άτομα μέσα σε σκηνές.
Με τα πρώτα κρύα, αρκετοί φιλοξενούμενοι αποχώρησαν αλλά έμειναν 863, μεταξύ των οποίων σχεδόν 200 που θεωρούνται ευάλωτοι καθώς είναι μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και άρρωστοι ηλικιωμένοι μαζί με τις οικογένειές τους.
Μαζί τους όμως έμειναν και οι σκηνές να τους «προστατεύουν» από το πολικό ψύχος ιδιαίτερα τα βράδια. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση εκεί, είναι θαύμα που ως τώρα δεν συνέβη ένα «τυχαίο περιστατικό», όπως εκείνο στη Μόρια της Λέσβου, όπου κάηκαν ζωντανοί μια γιαγιά με το εγγονάκι της από έκρηξη φιάλης υγραερίου μέσα σε σκηνή.
«Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ζεστάνουν κάπως τις σκηνές με φιάλες υγραερίου και στη Μαλακάσα, αλλά και με μαγκάλια και με τα γυμνά σύρματα από αντιστάσεις που έβγαζαν από παλιές κουζίνες», μας λένε εθελοντές που επισκέπτονται τη Μαλακάσα και γνωρίζουν την εκεί κατάσταση.
Η ένταση που ξέσπασε στον καταυλισμό ξεκίνησε από προχθές, όταν ομάδες προσφύγων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και απείλησαν να κάψουν τις σκηνές τους, προκειμένου να ζεσταθούν από τις πολικές θερμοκρασίες. Χθες, πολλοί πρόσφυγες, που είχαν μεταφερθεί στη Μαλακάσα τον περασμένο Ιούνιο από το λιμάνι του Πειραιά, βγήκαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας και αρνήθηκαν να μπουν στα καταλύματα, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση για τις συνθήκες διαβίωσης και τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου.
Μετά τα χθεσινά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι:
1) Θα ξεκινήσει αμέσως η εγκατάσταση 20 κοντέινερ από τα 200 που είχαν μεταφερθεί στο χώρο, αλλά δεν είχαν ανοίξει για να στεγάσουν τον κόσμο επειδή χρειάζονταν επισκευές και βελτιώσεις.
2) Οι εργασίες θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα, ώστε κάθε εβδομάδα να προστίθενται ακόμη 20 κοντέινερ και να φεύγει ο κόσμος από τις σκηνές.
3) Για τους πιο ευάλωτους, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν σε κάποιο ξενοδοχείο για να μείνουν εκεί μέχρι να λειτουργήσουν τα κοντέινερ που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες.
Αράχωβα: «Κόλλησαν» στο χιόνι χωρίς αλυσίδες - Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρίας
Για ποιο λόγο όμως δεν έγιναν νωρίτερα αυτές οι επισκευές; Εδώ, το υπουργείο απαντά ότι την ευθύνη είχαν αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΜ είναι ένας από τους μεγάλους φορείς διεθνούς εμβέλειας που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και να εκτελέσουν το έργο είτε της δημιουργίας και συντήρησης δομών είτε της μεταφοράς μικρών προσφύγων στα σχολεία είτε της οργάνωσης πτήσεων για εθελούσια επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους.
Στο άλλο ερώτημα, δηλαδή γιατί δεν αναζητήθηκε νωρίτερα χώρος προσωρινής φιλοξενίας των ευάλωτων, απάντηση ουσιαστική δεν προέκυψε. Άλλωστε, είναι γνωστή και διαπιστωμένη η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων που τους κάνει να ασχολούνται με ένα πρόβλημα μόνον όταν απειληθεί… σύρραξη.
Εν τω μεταξύ, διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο πρώην βιομηχανικό κτίριο Φέσσα, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι δεκάδες άτομα που φιλοξενούνται εκεί. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης που έχουν γίνει δύσκολες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Η Συμμαχική Οδός έκλεισε για αρκετή ώρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μέσα στη δομή φιλοξενίας του πρώην εργοστασίου της «Softex» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου -μεταξύ άλλων- προκλήθηκαν φθορές σε χημική τουαλέτα από φωτιά που έβαλαν οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη κάθετη πτώση θερμοκρασίας, αλλά εμφανίζονται και κατά τόπους χιονοπτώσεις.
Άρης Χατζηγεωργίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου