Πιστοποιητικά κληρονομιάς με ένα… κλικ θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναμένεται να υπογράψουν –ενδεχομένως και σήμερα- ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας θα ανοίξει το δρόμο για να ενταχθεί στα ΚΕΠ ή να επικαιροποιηθεί η έκδοση πιστοποιητικών που μέχρι σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα ειρηνοδικεία και στα πρωτοδικεία της χώρας.
Σε πρώτη φάση, οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στο ΚΕΠ, το οποίο θα το διαβιβάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης -Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο-, και στη συνέχεια αυτές θα αποστέλλουν την απάντηση στο Κέντρο που έχει υποβάλει το αίτημα.
Έπειτα, το ΚΕΠ θα στέλνει το πιστοποιητικό στον πολίτη είτε με e-mail είτε ταχυδρομικά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Ωστόσο, πολύ σύντομα, αναμένεται να διαλειτουργήσουν τα συστήματα solon.gov.gr και ΚΕΠ προκειμένου η αποστολή του αιτήματος και η παραλαβή του διοικητικού προϊόντος να γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Αναφορικά με τις διαδικασίες που εντάσσονται ή επανεντάσσονται στα ΚΕΠ είναι οι ακόλουθες:
1) Πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομιάς αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
2) Πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομιάς αρμοδιότητας Πρωτοδικείου
3) Πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
4) Πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης αρμοδιότητας Πρωτοδικείου
5) Πιστοποιητικό περί μη αμφισβήτης κληρονομικού δικαιώματος αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
6) Πιστοποιητικό περί μη αμφισβήτης κληρονομικού δικαιώματος αρμοδιότητας Πρωτοδικείου
7) Πιστοποιητικό περί αφαίρεσης/ανάκλησης/τροποποίησης κληρονομητηρίου αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
8) Πιστοποιητικό περί αφαίρεσης/ανάκλησης/τροποποίησης κληρονομητηρίου αρμοδιότητας Πρωτοδικείου
9) Πιστοποιητικό περί μη υποβολής και περί μη έκδοσης οριστικής απόφασης δικαστικής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
10) Πιστοποιητικό περί μη υποβολής και περί μη έκδοσης οριστικής απόφασης δικαστικής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα αρμοδιότητας Πρωτοδικείου
11) Χορήγηση πιστοποιητικού περί θέσεως σε δικαστική προσωρινή ή οριστική αρμοδιότητας Πρωτοδικείου
12) Χορήγηση πιστοποιητικού περί μη άσκησης ένδικων μέσων κατά αποφάσεως Ειρηνοδικείου αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
13) Χορήγηση πιστοποιητικού μη άσκησης ανακοπής σε διαταγή πληρωμής αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
14) Χορήγηση πιστοποιητικού περί μη άσκησης ανακοπής σε διαταγή απόδοσης μισθίου αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
15) Χορήγηση πιστοποιητικού περί μη άσκησης ανακοπής κατά εκτελέσεως ή αρνητικής δήλωσης αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες από 1-8 που αναφέρονται στα ειρηνοδικεία είναι οι νέες που εντάσσονται στα ΚΕΠ, ενώ ως προς τα πρωτοδικεία οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν και παλαιότερα, αλλά είχαν ανασταλεί.
Σε ό,τι αφορά στα πιστοποιητικά 9-15 θα χορηγούνται για πρώτη φορά από τα Κέντρα.
Σχετικά με το 11, η υλοποίηση της ένταξης της διαδικασίας γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ).
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλοποίησης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς επισημαίνει ότι «με την ένταξη των διαδικασιών αυτών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα ΚΕΠ, οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται πια να ταλαιπωρούνται από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναμονή σε περιττές ουρές. Μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, δίνουμε τη δυνατότητα να παρέχονται ποιοτικά στους πολίτες, πιστοποιητικά υψηλής ζήτησης, αποσυμφορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας δήλωσε πως «αποτελεί στρατηγική επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών και ψηφιακών εφαρμογών για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το δικαστικό μας σύστημα. Με την ένταξη νέων πιστοποιητικών στις διαδικασίες των ΚΕΠκάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των εμπλεκόμενων μερών στη δικαστηριακή πρακτική», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους δικαίου προς τους πολίτες».
Πάνω από 26.000 αιτήσεις στο solon.gov.gr
Σε πιλοτική λειτουργία βρίσκεται εδώ και περίπου ένα μήνα η πλατφόρμα solon.gov.gr. για την ψηφιακή παραλαβή εγγράφων από τα δικαστήρια και μέχρι τις 15 Μαϊου είχαν υποβληθεί πάνω από 26.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν σε πιστοποιητικά :
– Περί μη δημοσίευσης Διαθήκης
– Περί μη αποποίησης Κληρονομιάς
– Περί μη προσβολής/ αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος
Η λειτουργία της πλατφόρμας περιλαμβάνει τα παραπάνω πιστοποιητικά κληρονομιάς που εκδίδουν 19 Ειρηνοδικεία και 4 Πρωτοδικεία της χώρας (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας), τα οποία και καλύπτουν το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων και συνεπώς αφορούν σε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που πλέον έχουν τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξυπηρέτησης. Σταδιακά στην πλατφόρμα θα ενταχθεί το σύνολο των δικαστικών καταστημάτων της χώρας, αλλά και των πιστοποιητικών που εκδίδουν, δίνοντας προτεραιότητα στα πιστοποιητικά φερεγγυότητας (πχ περί μη πτωχεύσεως).