«Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ένα τέτοιο σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται με παρόμοιο τρόπο», τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς σχετικά χθες από τον «Ελεύθερο Τύπο» .
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό εξήγησε, όπως ακριβώς αναφέρεται και στην ανάλυση του ECDC, πως στον παιδικό πληθυσμό είναι χαμηλός ο κίνδυνος από την CoViD-19, ενώ το ίδιο ισχύει και με το συγκεκριμένο σύνδρομο. «Το περίεργο είναι πως κάποια παιδιά που εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχουν θετικά αντισώματα στον ιό και όχι ενεργή νόσο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος πρόκειται: Οφείλεται στη νόσο; Οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου;».
Ο καθηγητής καθησύχασε πως υπάρχει επαγρύπνηση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε χώρες όπου η επιδημία σημειώνει μεγάλα νούμερα. «Μοιάζει με μία νόσο, την οποία οι παιδίατροι γνωρίζουν πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki, για την οποία υπάρχει θεραπεία», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας πως τη συγκρίνουν με αυτή, αλλά η συγκεκριμένη είναι πιο βαριά και πιο απειλητική για την υγεία του παιδιού.
«Δεν μας ανησυχεί ως προς τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν είναι σαφής η σχέση με τον κορονοϊό, αλλά πιθανή. Είναι λίγα τα δεδομένα για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια», ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή σε σχέση με το μέγεθος της «απειλής» για τα μικρά παιδιά από το σπάνιο αυτό σύνδρομο.
Bloomberg: Χίος και Λέσβος τα νέα hotspots παράνομης διακίνησης ρωσικού πετρελαίου
Στο μεταξύ, για… success story κάνουν λόγο οι Financial Times όσον αφορά στο ελληνικό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας.
«Η Ελλάδα έλαβε από νωρίς δράση, επιβάλλοντας μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στις 16 Μαρτίου, 13 ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα κορονοϊού», αναφέρεται σε χθεσινό τους δημοσίευμα.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό και καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στους FT σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός έδρασε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες».
Μάλιστα στο άρθρο συμπεριλαμβάνεται ένα γράφημα, στο οποίο συγκρίνεται ο ρυθμός θνητότητας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Η επιδημιολογική καμπύλη της χώρας μας είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με όλες τις προαναφερθείσες χώρες.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ερωτηθείς κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ανακοινώσει τέλος της επιδημίας, όπως έκανε η Σλοβενία, σημείωσε ότι μπορεί η πρώτη φάση να έχει υποχωρήσει και να υπάρχει μικρή διασπορά στον γενικό πληθυσμό, αλλά «ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει» και «πρέπει να παλεύουμε με αυτόν».