Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν… θυελλώδης και διεκόπη για λίγες ώρες το μεσημέρι όταν αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας μπήκε στην αίθουσα διαβάζοντας μία δήλωση του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την αγόρευση της εισαγγελέως, κατά το σκέλος που αφορά τους δικηγόρους.
Η εισαγγελέας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας».
Ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων μάλιστα ζήτησε την πειθαρχική της δίωξη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τους συνδικαλιστές δικηγόρους να αποχωρήσουν, ενώ η εισαγγελέας ανέφερε πως θα ζητήσει την αποχή της από τη δίκη, κάτι που εάν συνέβαινε η όλη διαδικασία θα «τιναζόταν στον αέρα», αφού θα έπρεπε να οριστεί άλλος εισαγγελέας. Αυτό θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις κι όλα αυτά ενώ στις 2 Ιουνίου λήγει το 18μηνο προσωρινής κράτησης των δύο κατηγορουμένων.
Τελικά αυτό απεφεύχθη, αφού μετά τη διακοπή η εισαγγελέας δήλωσε πως επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της και αυτός της έδωσε εντολή να παραμείνει στην έδρα. Λίγο πριν από τη λήξη πάντως της χθεσινής διαδικασίας ζήτησε να δευτερολογήσει και έκανε λόγο για «απαράδεκτη εισβολή» των συνδικαλιστών δικηγόρων, αναφέροντας πως «πρώτη φορά συναντά κάτι τέτοιο όσα χρόνια είναι εισαγγελέας».
Φως στο Τούνελ: Το νέο σοκαριστικό trailer για την υπόθεση της Αμαλιάδας - Η ώρα της αποκάλυψη έφτασε! [βίντεο]
Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν αναφερόταν συλλήβδην στο δικηγορικό σώμα, το οποίο σέβεται, αλλά στους συγκεκριμένους δικηγόρους και ειδικότερα στην υπερασπιστική γραμμή του Ροδίτη κατηγορουμένου, την οποία χαρακτήρισε «συγκεχυμένη». «Ο προηγούμενος δικηγόρος του πρώτου κατηγορουμένου, που τώρα έχει παραιτηθεί, είχε πει πως ο πελάτης του δέχεται ένα μέρος της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας», σημείωσε.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη Τοπαλούδη κατά την αγόρευσή της υπερέβη τα όρια του ψυχρού και αμερόληπτου, σύμφωνα με το νόμο, δικαστικού λειτουργού και ταυτίστηκε με τη μία πλευρά της δίκης.
«Αλλο ενσυναίσθηση και άλλο ταύτιση», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος σημειώνοντας: «Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή. Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της Δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει». Ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη.
«Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο facebook ως απλός πολίτης», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, με τον Σ. Πέτσα να απαντά «πάει πολύ να κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη». Για τον υφυπουργό της κυβέρνησης, ανέφερε πως «εξέφρασε προσωπικές απόψεις για ένα θέμα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου