Με ελεγχόμενο σύστημα αναμονής στις εισόδους, μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και με μέγιστο αριθμό ατόμων ανοίγουν από την προσεχή Κυριακή όλοι οι ναοί της χώρας προκειμένου οι πιστοί να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Τα μέτρα προστασίας από τον νέο κορονοϊό είναι ιδιαίτερα αυστηρά και σύμφωνα και με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες θα ισχύσουν έως τις 5 του Ιουνίου.
Τα μέτρα απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου (ΔΙΣ), η οποία αποφάσισε να αποστείλει εγκύκλιο σημείωμα προς όλους τους μητροπολίτες με αναλυτικές οδηγίες, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με όλα όσα έγιναν γνωστά, κατά την είσοδο στο ναό θα εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού. Απαραίτητη είναι η τήρηση της απόστασης του ενός και 1,5 μέτρου μεταξύ όσων αναμένουν και με ελάχιστη απόσταση ενός και 1,5 μέτρου μεταξύ τους, με την επιφύλαξη ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο ναός (στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικοί χώροι) υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός των 50 προσώπων.
Το άτομο που θα ελέγχει την είσοδο συνιστάται να χρησιμοποιεί μάσκα και γάντια ενώ προτείνεται η χρήση διαφορετικών θυρών για την είσοδο και την έξοδο των πιστών. Υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση ειδικών κάδων για την απόρριψη χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.
Επιπλέον, σε κάποιες εκκλησίες, εφόσον υπάρχουν πάνω από ένας εφημέριοι, συνιστάται η τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών, με τους συνοδικούς ιεράρχες να προτρέπουν τους μητροπολίτες να συστήσουν τη συχνή τέλεση Λειτουργιών κατά τη διάρκεια των εργασίμων ημερών, σε ώρες που θα διευκολύνουν και τους εργαζομένους, για τη συμμετοχή των πιστών σε μικρές από πλευράς προσέλευσης λειτουργικές συνάξεις.
Ορίζεται, επίσης, η τοποθέτηση στις εισόδους των ναών αντισηπτικών σταθμών, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα κρίνεται απαραίτητη η παραμονή εντός της εκκλησίας μόνο όσων καθισμάτων προβλέπονται, τοποθετημένων στις ανάλογες μεταξύ τους αποστάσεις, και η απόσυρση των υπολοίπων.
Ο φυσικός εξαερισμός των εκκλησιών είναι υποχρεωτικός και σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού πρέπει να ληφθεί άμεση μέριμνα για τον καθαρισμό των φίλτρων.
Σε κάθε περίπτωση αναγκαία είναι η τακτική απολύμανση των επιφανειών στις οποίες παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών.
Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι κατά την προσέλευση στη Θεία Μετάληψη πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις αλλά και κατά τη διανομή του αντιδώρου, του άρτου κ.λπ. να τηρούνται και οι σχετικές υγειονομικές προφυλάξεις. Κατά την παραμονή των εκκλησιαζομένων στο ναό «με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα», συνιστάται να φέρουν μάσκα, την οποία και θα αφαιρούν προσερχόμενοι στη Θεία Μετάληψη.
Με… μέτρο θα γίνονται και οι μεγάλες πανηγύρεις οι οποίες «θα πρέπει να διακρίνονται για τη μετά σεμνότητος επιτέλεσή τους υπό μόνου του οικείου αρχιερέως», ενώ οι λιτανείες και οι μεταφορές εικόνων και λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Οσον αφορά στην τέλεση των γάμων, των βαπτίσεων και των εξοδίων ακολουθιών, ισχύουν όσα προβλέπονται σχετικά με την προσέλευση πιστών, ενώ τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού με «απαραίτητη την επιλογή της λιτότητος και απλότητος στους στολισμούς».
Πάντως, τα συσσίτια της Εκκλησίας θα εξακολουθούν να λειτουργούν υπό τη μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών, ενώ δεν επιτρέπεται η παράθεση επιμνημόσυνων δεξιώσεων στα Πνευματικά Κέντρα ή στις αίθουσες των ναών.
«Οσοι ανήκουν στις υγειονομικά ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, χάριν της προστασίας της υγείας τους», προτρέπει η Ιερά Σύνοδος, προσθέτοντας ότι εάν «επιθυμούν την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών τους, δύνανται οι ιερείς, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφυλάξεως, να επιτελούν το αδιάπτωτο ποιμαντικό τους καθήκον».
Τέλος, απαγορεύονται οι οργανωμένες ομαδικές προσκυνηματικές επισκέψεις στα μοναστήρια. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. του Καθολικού της μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα πενήντα άτομα.
Στο μεταξύ, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, για τους μουσουλμάνους ότι στις εισόδους των χώρων λατρείας, στους οποίους δεν επιτρέπεται να εισέλθουν με τα υποδήματά τους, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πλύσης των ποδιών, με τήρηση της απόστασης του ενός και 1,5 μέτρου, ή χρήσης ποδοναρίων, τα οποία δεν θα επαναχρησιμοποιούνται. Τα υποδήματά τους πρέπει να τοποθετούνται από τους ίδιους εντός σακούλας, η οποία θα κλείνει ερμητικά. Σε περίπτωση που το λατρευτικό τυπικό περιλαμβάνει τη χρήση χαλιού, συνιστάται οι προσερχόμενοι να φέρουν και να χρησιμοποιούν εντός του χώρου λατρείας το δικό τους χαλί προσευχής.