Παρόμοια, παρέχεται διευκόλυνση στις μετακινήσεις ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των συναλλασσομένων για εργασίες που θα διεκπεραιώνονται πλέον κυρίως ηλεκτρονικά, όπως η άδεια ναυαγοσώστη, η οποία είναι πολύ σημαντική για το επόμενο διάστημα που ξεκινά η περίοδος του θαλάσσιου μπάνιου.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις αυτοαπασχολούμενων, χρειάζεται αρχικά να έχουν μία έγγραφη δήλωση των ίδιων, ενώ αν είναι εργαζόμενοι να έχουν μαζί τους μία δήλωση εργοδότη. Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί το εισιτήριο και να μπορέσουν να επιβιβαστούν στο πλοίο, ενώ πρέπει να την έχουν συνεχώς μαζί τους γιατί είναι πιθανό να γίνονται έλεγχοι και μέσα στο πλοίο.
Μανούσος Μανουσάκης: Θλίψη και συγκίνηση στην κηδεία του αγαπημένου σκηνοθέτη [φωτό]
Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναφέρεται:
α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ε) Ο τόπος-νησί εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%. Ανά καμπίνα θα υπάρχει ένας επιβάτης, εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια. Οπως εξήγησε ο κ. Πλακιωτάκης, η διάθεση των καμπινών των πλοίων θα γίνεται μόνο από το αφετήριο λιμάνι και όχι από τους ενδιάμεσους σταθμούς. Δηλαδή, ένα πλοίο με δρομολόγιο από τον Πειραιά στη Ρόδο και με επιβάτη που έχει προορισμό το ενδιάμεσο λιμάνι π.χ. της Πάτμου, η καμπίνα που χρησιμοποίησε δεν θα διατίθεται για το υπόλοιπο σκέλος του ταξιδιού. Επίσης, στα πλοία η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Ταυτόχρονα από σήμερα θα πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά αρκετές διαδικασίες μεταξύ πολιτών και Λιμενικού.