«Περίμενα στη στάση στο Πανεπιστήμιο για να πάρω το λεωφορείο. Ξαφνικά άκουσα ουρλιαχτά, φωνές. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς ένα σημείο. Ρώτησα “τι συμβαίνει;” και μου είπαν τρέξε».
Ο 25χρονος Δημήτρης Σιαφαρίκας είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνέβησαν νωρίτερα, όταν ένας Σομαλός ο οποίος έπεσε τελικά νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών επιχείρησε αρχικά να παρασύρει με το αυτοκίνητό του φοιτητές και στη συνέχεια επιτέθηκε με ματσέτα, τραυματίζοντας οκτώ ανθρώπους. Στις πρώτες φωτογραφίες μάλιστα, που μεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τον αναγνώρισαν οι γονείς του: Ήταν την ώρα που απομακρυνόταν από το σημείο της αιματηρής επίθεσης
Ήρεμος, πια, στην ασφάλεια του γραφείου του, ο κ.Σιαφαρίκας περιγράφει στο protothema.gr τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. Μάλιστα, ήταν από τους πρώτους που ανήρτησε φωτογραφία στο twitter ενημερώνοντας για την παρουσία του ενόπλου στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. «Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο άρχισαν να ακούγονται οι σειρήνες συναγερμού του πανεπιστημίου και αμέσως μετά ο τόπος γέμισε περιπολικά και ασθενοφόρα», λέει ο κ.Σιαφαρίκας που κάνει δαδακτορικό με υποτροφία έχοντας αντικείμενο του Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με πτυχίο από το Πολυτεχνείο της Ξάνθης.
Παγκράτι: Πυροβόλα, εκρηκτική ύλη και χειροβομβίδες - Το «οπλοστάσιο» που εντόπισε η ΕΛΑΣ
«Ήταν εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έφθασαν επί τόπου οι αρχές ασφαλείας. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας για περιπτώσεις κινδύνου ή απειλής», συνεχίζει την περιγραφή του ο Δημήτρης Σιαφαρίκας. «Τις οδηγίες του πρωτοκόλλου τις βλέπεις παντού στο πανεπιστήμιο. Τηρήθηκε κατά γράμμα και ήταν άκρως εντυπωσιακό το πως όλοι συμμορφώνονταν με τις οδηγίες. Ταυτόχρονα, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μας έστελνε στα κινητά μας οδηγίες για το πού μπορούσαμε και που δεν μπορούσαμε να κινηθούμε».
Το πρώτο που έκανε όταν απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το την Πανεπιστημιούπολη ο 25χρονος Δημήτρης ήταν να επικοινωνήσει με την οικογένειά του στην Ελλάδα. «Ήμουν βέβαιος ότι θα ανησυχούσαν όταν θα άκουγαν ό,τι συνέβη και έτσι έσπευσα να τους ενημερώσω ότι είμαι καλά, λέει.
Ο Δημήτρης Σιαφαρίκας βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο Οχάιο και είναι ήδη εκπρόσωπος της γενιάς της κρίσης, της γενιάς του brain drain, αφού βλέπει τη ζωή και το μέλλον του στις ΗΠΑ. «Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου έχουν φύγει σε χώρες της Ευρώπης, εγώ ήρθα στην Αμερική, έχοντας την υποτροφία», λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη πανεπιστημιούπολη είναι η μεγαλύτερη στο Κολόμπους του Οχάιο με περισσότερους από 65.000 φοιτητές.