Ενας ακόμη ασφαλής τρόπος είναι τα αντισηπτικά, ωστόσο, λόγω του ότι χρησιμοποιούνται κυρίως για τον καθαρισμό των χεριών και η αγορά δεν… έχει περίσσευμα, αναπόφευκτα δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχει, πάντως, και το καθαρό οινόπνευμα, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των πολιτών ως καθαριστικό.
Με δεδομένο τα όσα διαδραματίζονται στον κόσμο, ακόμα και μια απλή επίσκεψη ρουτίνας, όπως αυτή στο σούπερ μάρκετ, έχει πλέον την ιεροτελεστία της. Ο σωστός τρόπος για να καθαριστούν οι σακούλες και να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια είναι με ζεστό νερό και σαπούνι. Τι γίνεται όμως με τα τρόφιμα και την όλη διαδικασία στην οποία πρέπει να προβεί ο καταναλωτής; Σχετικές οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.
• Πλύσιμο των χεριών μετά την αγορά των αγαθών και μετά την αποσυσκευασία τους. Ακολουθώντας τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής δεν είναι απαραίτητο να απολυμανθούν οι συσκευασίες. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός επιβιώνει κυρίως σε σκληρές επιφάνειες, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον χειρισμό των συσκευασιών είναι πολύ χαμηλός και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο. Ενδείκνυται οι εξωτερικές συσκευασίες (π.χ. πλαστικά υλικά συσκευασίας) μετά την αποσυσκευασία τους να απορρίπτονται άμεσα.
• Ορθή διατήρηση των τροφίμων σε ψύξη. Μετά τις αγορές να γίνεται σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο η τοποθέτηση των συντηρούμενων σε ψύξη ή κατάψυξη προϊόντων. Οι ψυκτικοί θάλαμοι δεν πρέπει να υπερφορτώνονται. Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται με τάξη εντός κατάλληλων περιεκτών, ώστε να μην προκύπτουν επιμολύνσεις.
• Μείωση χρόνου μεταξύ παρασκευής και κατανάλωσης. Σε περίπτωση που τα τρόφιμα δεν θα καταναλωθούν άμεσα, να γίνεται σωστή διατήρηση: Κατάλληλες συνθήκες συντήρησης ανά είδος τροφίμου, κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος, επαρκής αναθέρμανση γευμάτων, αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης (τα φρούτα και τα λαχανικά να μην έρχονται σε επαφή με επιφάνειες όπου τοποθετούνται ωμό κρέας και πουλερικά), καθαρά σκεύη και εργαλεία παρασκευής γευμάτων, συχνό πλύσιμο των χεριών κ.λπ.
• Ενδελεχής καθαρισμός επιφανειών και σκευών. Προσοχή σε φθαρμένα σκεύη, σανίδες κοπής (να έχουν επίπεδη επιφάνεια για να καθαρίζονται καλά).
• Πλύσιμο των χεριών για 20’’ πριν και μετά από αυτές τις εργασίες και στην υγιεινή της κουζίνας. Να μην πλένονται τα χέρια στον νεροχύτη, γιατί μπορεί έτσι να επιμολυνθεί.
• Αναφορικά με τα νωπά φρούτα και λαχανικά, μπορούν να ακολουθούνται συνήθεις απλές πρακτικές καθαρισμού, όπως απόρριψη των εμφανώς ρυπαρών επιφανειακών φυλλωμάτων, σχολαστική έκπλυση με τρεχούμενο νερό, χρήση διαλύματος νερού με ξίδι, αποφλοίωση.
• Η χρήση απορρυπαντικών/απολυμαντικών ουσιών στα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεται, διότι ενδέχεται να αφήσει στα τρόφιμα ρύπους υπολειμματικών χημικών ουσιών.
• Οι συσκευασίες των τροφίμων μπορούν να απορρίπτονται άμεσα στους οικιακούς περιέκτες, οι οποίοι πρέπει να φέρουν κάλυμμα.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
1. Μην πηγαίνετε στην αγορά αν είστε άρρωστοι (στην περίπτωση αυτή να κάνετε παραγγελίες online ή ζητήστε να σας βοηθήσουν συγγενείς ή φίλοι).
2. Προγραμματίστε εύστοχα τις αγορές σας (λιγότερες επισκέψεις, λιγότερος
δυνατός χρόνος παραμονής στο κατάστημα, λιγότερη σπατάλη τροφίμων). Μπορείτε να πάρετε μαζί σας μάσκα, γάντια ή αντισηπτικό χεριών και για χειρολαβές στο καρότσι – καλάθι αν δεν δίνει η επιχείρηση. Είναι συζητήσιμη η αναγκαιότητα μάσκας, γαντιών, αλλά είναι σημαντικά αν νιώθουμε ασφάλεια.
3. Προτιμάτε να πληρώνετε με την προσωπική σας κάρτα.
4. Πηγαίνετε για αγορές νωρίς το πρωί ή όταν δεν έχει πολύ κόσμο ή, αν θέλετε να περιμένετε, κρατάτε τις αποστάσεις.
5. Τηρείτε πάντα τις αποστάσεις 2 μέτρων (είναι περίπου 2 καρότσια σούπερ
μάρκετ), σε όλο τον χώρο και καθ’ όλη τη διάρκεια των αγορών σας.
6. Αποφύγετε το άγγιγμα με γυμνά χέρια των επιφανειών/αντικειμένων, που
χρησιμοποιούνται πολύ και αγγίζονται από πολλούς, όπως χειρολαβές, κουμπιά ανελκυστήρων, κουπαστή, ζυγαριές κ.λπ. ή, αν το κάνετε, πλύνετε ή απολυμάνετε τα χέρια. Προσπαθήστε να αγγίζετε μόνον ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο.
7. Μην αγγίζετε τα τρόφιμα για να τα περιεργαστείτε, αγγίζετε μόνο όσα θα
αγοράσετε.
8. Αν βήξετε ή φτερνιστείτε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη με το εσωτερικό του αγκώνα σας ή, αν χρησιμοποιήσετε χαρτομάντιλο, φροντίστε να το απορρίψετε άμεσα σε κάδο.
9. Απολυμαίνετε τα χέρια όσο και όταν χρειάζεται και να τα πλένετε σχολαστικά μόλις φθάσετε σπίτι.
10.Μην πετάτε γάντια και μάσκες -ακόμα και σε ανοιχτό χώρο-, παρά μόνο σε κάδους απορριμμάτων και βέβαια όχι σε κάδους ανακύκλωσης.
11. Αν αγοράσετε από διανομή κατ’ οίκον, κρατήστε την απόσταση από τον διανομέα για δική σας και δική του ασφάλεια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής