Η κλινική μελέτη για το πλάσμα στη χώρα μας αναμένεται να συμβάλει στην έρευνα που διεξάγεται διεθνώς για τις θεραπείες αλλά και τη συμπεριφορά του ιού. «Τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας», όπως τα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, παρακολουθούν, παράλληλα, τη γενετική ποικιλομορφία του ιού και ποιο στέλεχος ή στελέχη του κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά και πώς επηρεάζουν τους ασθενείς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε.Τ.» ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ο ιός παρουσιάζει μεταλλάξεις. Ανέφερε ωστόσο ότι μέχρι τώρα δεν δείχνουν να αλλάζουν τη συμπεριφορά του. «Αυτός είναι ένας ιός που γίνεται στο ενδιάμεσο. Ενας πολύ θανατηφόρος ιός εξαντλείται γρήγορα, ένας πολύ ελαφρώς ιός τον περνάς, φτιάχνεις ανοσία και τον καταπολεμάς σε γενικό επίπεδο και αυτός είναι ενδιάμεσα. Βλέπετε, ούτε σκοτώνει υπερβολικά, εξαπλώνεται γρήγορα και ταυτόχρονα διατηρεί μία ικανότητα να προκαλεί το θάνατο σε ένα αυξημένο ποσοστό ανθρώπων σε σχέση με την εποχική γρίπη. Οσο περνά ο καιρός θα μαθαίνουμε περισσότερα. Εχουμε στην Ελλάδα ειδική επιστημονική ομάδα, η οποία από την περασμένη εβδομάδα έχει καταθέσει πρωτόκολλο και θα παρακολουθήσει τη γενετική ποικιλομορφία του ιού και στην πατρίδα μας. Είναι τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, όπως λέω εγώ», ήταν τα λόγια του γνωστού καθηγητή.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Η μελέτη, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση, θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. «Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των επτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα», είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πειραματική έρευνα, με άγνωστο εάν θα φέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά εάν ναι, θα αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό όπλο.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Την ίδια στιγμή, σταδιακά «χτίζεται» ανοσία σε όσους ασθενείς υπάρχει λοίμωξη, η οποία αναμένεται να κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι πρακτικά αυτό σημαίνει σημαντικό περιορισμό του ιού. Σε σχέση με τα επίπεδα ανοσίας στην Ελλάδα ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι αξιόπιστες μελέτες αντισωμάτων «θα δείξουν πού βρισκόμαστε» και έκανε λόγο για μαθηματικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες «υποεκτιμάμε την πορεία της νόσου από 10 έως 100 φορές, ίσως και παραπάνω».
Το σίγουρο είναι ότι η πορεία της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι καλή, κάτι που αποτυπώνεται και στον αριθμό των κρουσμάτων. Χθες καταγράφηκαν 31 νέα κρούσματα, ένας θάνατος, ενώ αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων (περίπου 350) και ο αριθμός των διασωληνωμένων (73).
Στο μεταξύ, χθες οι Αρχές στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι 116 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό και ανάρρωσαν, νόσησαν και πάλι. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τοποθετήθηκε για το θέμα, αναφέροντας ότι μάλλον δεν αποτελούν αληθινή επαναλοίμωξη (αλλά λάθη στα τεστ). Ωστόσο, ακόμη και εάν υπάρχει μακρά παραμονή του υλικού του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό -γεγονός που μπορεί να συμβαίνει- δεν είναι ποσότητα ικανή να μεταδώσει τον ιό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου