Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας είναι 31 και τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.145.
Επίσης 73 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.
«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανό να μολύνουν το ένα το άλλο» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να βγει κάποιος που έχει συμπτώματα ή νοσεί και βρίσκεται σε καραντίνα, χρειάζεται πρώτα να περάσει τρία 24ωρα χωρίς πυρετού και να μην χρησιμοποιεί αντιπυρετικό καθώς επίσης και να έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα στο αναπνευστικό.
https://www.youtube.com/watch?v=2Y2YzGIQBYA&feature=youtu.be
Για τον οίκο ευγηρίας, είπε πως τα μόνα άτομα που θα μπορούν να πηγαίνουν είναι το προσωπικό, το οποίο θα ελέγχεται, θα γίνεται συνεχώς χρήση μάσκας, θα εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.
Βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση συναγερμού, επεσήμανε στην αποψινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή με μια φράση που τα λέει όλα: «Μια φωτιά που πάει να σβήσει, δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί».
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται με τα μέτρα που γρήγορα ελήφθησαν. «Δεχθείτε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, υπομένετε και υπομένουμε όλοι μαζί» αυτήν τη δοκιμασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Ο κύριος Τσιόδρας πρόσθεσε ότι η μάχη με τον ιό κρύβεται στις λεπτομέρειες και υπενθύμισε ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει μολυνθεί, πρέπει να γνωρίζουν ότι κι αυτοί έχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθούν γιατί όλοι στο σπίτι θεωρούνται στενές επαφές και παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο στην οικογένεια εμφάνισε συμπτώματα.
«Αυτή η αυτοκαραντίνα θα μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης και σε χώρους όπου δεν θέλουμε να συμβεί γιατί υπάρχουν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες». Ο ίδιος είπε ότι τις τελευταίες 48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκαν οίκους ευγηρίας και δομές όπου βρίσκονται άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε περιοχές της Αττικής. «Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί με τη δική μας βοήθεια να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό, καθώς στις συγκεκριμένες δομές παρά την αυστηρή τήρηση των μέτρων αποκλεισμού για πολλές εβδομάδες, παρατηρήθηκε μετάδοση και διασπορά του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν φαίνεται να επαναμολύνονται ασθενείς που έχουν αναρρώσει
Ο κύριος Τσιόδρας είπε για μία ακόμη φορά ότι η νόσος υποεκτιμάται διεθνώς από 10 έως 100 φορές και τόνισε ότι αυτό μπορεί να μας εκπλήξει και ευχάριστα όταν θα αρχίσουν τα μαζικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι «όταν ανοίγεις τον εργαστηριακό έλεγχο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό βοηθά μία χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα». Αναφερόμενος στην πιθανότητα επαναλοιμώξεων και σε σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν τη Νότια Κορέα, όπου κάποιοι ασθενείς είχαν αναρρώσει και βρέθηκαν ξανά θετικοί στον ιό, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι «αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε κακή τεχνική λήψης των δειγμάτων είτε στην μακρά παραμονή του ίδου του υλικού του ιού στον οργανισμό τους χωρίς αυτό να μολύνει», τονίζοντας πως ο ΠΟΥ θα διερευνήσει αν είναι πιθανή η επαναλοίμωξη, αν και ο ίδιος τόνισε λακωνικά «μάλλον όχι».
Γιατί είναι λάθος η ανοσία της αγέλης
Φαίνεται ότι μετά από λοίμωξη με τον Covid-19 θα έχουμε κάποια μορφή ανοσίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από τους άλλους κορωνοϊούς, αυτή η απάντηση της ανοσίας θα κρατήσει ένα χρόνο. «Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό» τόνισε ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές από τη δική μας. Όπως είπε, εκτιμά ότι η δική μας στρατηγική ήταν σωστή καθώς πέρα από το ότι βοηθήσαμε το σύστημα να οργανωθεί, δώσαμε την ευκαιρία για να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο. Σταδιακά χτίζεις ανοσία, κυρίως όταν αφήσεις τα νεώτερα άτομα να εκτεθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».
Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του ιού
Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφορετικούς τύπους του ιού που «κυκλοφορούν» στον κόσμο, είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού οι οποίοι όμως δεν οδηγούν σε διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Επίσης, εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα για κάποιες μεταλλάξεις στο σημείο όπου ο ιός «κολλάει» πάνω στο κύτταρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πως μια τέτοια μετάλλαξη θα επηρεάσει την συμπεριφορά του ιού είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο».
Τέλος, αναφερόμενος στις 60 και πλέον προσπάθειες που γίνονται για την παρασκευή εμβολίου, τις χαρακτήρισε πολύ αρχικές και συμπλήρωσε πως οι παρατηρήσεις δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές καθώς «θα περάσουν μήνες για να έχουμε ένα εμβόλιο»
Χαρδαλιάς για τον καταυλισμό Ρομά στην Ξάνθη
Για τον καταυλισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως το παιδί που βρέθηκε θετικό «δημιούργησε αγωνίες». Πήραμε 335 δείγματα και στις επόμενες 18 ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα.
«Ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα», τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «φέτος θα κάνουμε διαφορετικά Πάσχα» και υπενθύμισε πως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Την Τρίτη 14 Απριλίου ολοκληρώνονται η καραντίνα στην περιοχή του Εχίνουν στην Ξάνθη.