Αν και στατιστικά στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, συμβολαιογράφοι με τους οποίους επικοινώνησε ο «Ε.Τ.» διαπιστώνουν πως τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι πολίτες καλούν τους συμβολαιογράφους για να επιληφθούν της διαθήκης τους. Πρόκειται για μια «παρενέργεια» της πανδημίας, η οποία συναντάται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει έξαρση της νόσου.
Λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν λάβει απόφαση να εκτελούνται μόνο οι κατεπείγουσες πράξεις, είναι σαφές ωστόσο πως οι διαθήκες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Ο πρόεδρος των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, Γεώργιος Ρούσκας, εκτιμά πως η αύξηση κυμαίνεται στο 5-6%, από τα όσα αναφέρονται στα συμβολαιογραφεία της επικράτειας. Αλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα ιδιόγραφης διαθήκης, που δημοσιεύεται αφού αποβιώσει ο συντάκτης της και έως τότε οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να έχουν γνώση γι’ αυτήν, άρα ενδέχεται οι πραγματικοί αριθμοί να είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.
Απίστευτα πράγματα στο Τζόκερ - Νέο Τζακ Ποτ και 17 εκατ. ευρώ την Κυριακή
Σε άλλες χώρες, που οι αριθμοί των θυμάτων από τον κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτεροι, η αύξηση των διαθηκών είναι ακόμη πιο σημαντική. Στην Ιταλία μοιάζει να πλησιάζει το 15% – στη γειτονική μας χώρα, μάλιστα, ο Συμβολαιογραφικός Κώδικας προβλέπει πως όποιος συμβολαιογράφος αναστείλει την εργασία του «εν μέσω μεταδοτικής ασθένειας», τότε του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας! Η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί κατά την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 και είναι ακόμη σε ισχύ.
Αν οι διαθήκες είναι μια «παρενέργεια» της πανδημίας, τα πρόστιμα είναι άμεσο επακόλουθο, όπως όμως και οι προσφυγές. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχει ήδη προσφύγει πολίτης που του επεβλήθη πρόστιμο όταν οι Αρχές τον συνέλαβαν μακριά από το σπίτι του, ενώ είχε έρθει από τις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες. Ο πολίτης υποστηρίζει πως έλειπε τρεις μήνες από την Ελλάδα και δεν είχε τίποτα στο σπίτι του, ούτε κάποιον συγγενή να τον βοηθήσει και γι’ αυτό πήγε με μάσκα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του.
Πάντως, δεν είναι λίγα τα περιστατικά προστίμων που «κόπηκαν» από τις αστυνομικές αρχές και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη θα διαγράψει τα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση που έχουν επιβληθεί σε άστεγους της πόλης, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ «Αρσις». Η ιστοσελίδα sportin.gr δημοσίευσε το περιστατικό προστίμου που επεβλήθη στον πρωταθλητή ποδηλασίας Μίλτο Γιαννούτσο, ο οποίος, παρά το γεγονός πως είχε στείλει SMS, κρίθηκε από τους αστυνομικούς πως βρισκόταν μακριά από το σπίτι του με το ποδήλατό του και έτσι δεν μπορούσε να υπαχθεί στην κατηγορία της «σύντομης μετακίνησης».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου