Το πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης σε ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της πρωτευούσης και περιλαμβάνει δυο δράσεις:
Α. Παροχή Ιατρικής Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από απόσταση
Συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών ιατρικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τηλεφωνικά σε συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 60 ετών, ιδίως σε αυτούς που δεν έχουν συγγενείς. Απώτερος στόχος είναι να φτάσουμε στο σύνολο των απομονωμένων ατόμων άνω των 60 ετών στην περιοχή της Αττικής, την περιφέρεια με τα περισσότερα μέχρις στιγμής κρούσματα. Η βασική ιδέα είναι να μείνουν στο σπίτι και να προστατευθούν από τον κορωνοϊό οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, καθώς συχνότατα πάσχουν από άλλες χρόνιες παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή δυσλειτουργία κ.ά.). Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου δίνει ιατρικές συμβουλές, ενώ οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους, ώστε να τους αποφορτίσουν και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με την απομόνωση, όπως η κατάθλιψη.
Β. Παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τους Γιατρούς του Κόσμου, συγκεντρώνονται πληροφορίες για τα ανάγκες των χρόνιων ηλικιωμένων ασθενών σε φάρμακα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί αναλαμβάνουν τη διασύνδεση των ανθρώπων αυτών με το σύστημα παροχής φαρμάκων, καθώς και τη διευκόλυνσή τους, καθώς πολύ από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με ψηφιακές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί είναι άποροι και μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν από το δίκτυο κοινωνικών φαρμακείων, στο οποίο πλέον δεν έχουν πρόσβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Γιατροί του Κόσμου εξασφαλίζουν οι ίδιοι τα φάρμακα και τα παραδίδουν πόρτα-πόρτα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται τα φάρμακα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και μειώνεται η πιθανότητα επαφής των χρόνιων περιστατικών με τον κορωνοϊό κατά τη μετάβαση και αναμονή τους στην «ουρά» στο φαρμακείο.
Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης για ευάλωτα άτομα 60+ οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με τους Γιατρούς του Κόσμου στο τηλέφωνο: 216 700 1596 (Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00 -17:00).
Δωρεάν πάρκινγκ: Ποιοι θα μπορούν να παρκάρουν - Πώς βγαίνει το σήμα
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.
Συμπληρώνοντας 30 χρόνια συνεχούς δράσης το 2020, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.
Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.