Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες, αλλά και «βαριές» βιομηχανίες σιδήρου αποφάσισαν να «σβήσουν τις μηχανές τους» έστω και προσωρινά και να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, καθώς ο τζίρος και οι παραγγελίες τους έχουν σχεδόν μηδενιστεί και έχουν αποθεματοποιήσει εμπορεύματα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, όταν επιστρέψει η κανονικότητα.
Αλλωστε, όπως αποτυπώνεται στον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit (PMI) που μετρά την απόδοση του μεταποιητικού κλάδου, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, οι λειτουργικές συνθήκες επιδεινώθηκαν. Ετσι, τον Μάρτιο ο δείκτης έκλεισε στις 42,5 μονάδες, σημαντικά μειωμένος από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο οικονομολόγος στην IHS Markit, Siân Jones, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ελληνικού Δείκτη PMI, έκανε λόγο για τη «χειρότερη απόδοση του μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί από την κρίση δημόσιου χρέους το 2015». Βάσει της έρευνας, η συρρίκνωση ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η έξαρση του κορονοϊού προκάλεσε το κλείσιμο των εργοστασίων και την έντονη μείωση της ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ετσι, οι εταιρίες περιόρισαν τον αριθμό των εργαζομένων με απότομο ρυθμό λόγω του μειωμένου όγκου των παραγγελιών και της σημαντικής πτώσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών.
Σε… αναστολή
Το πρώτο «κρούσμα» αναστολής παραγωγής καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν όμιλος Viohalco έκανε γνωστό ότι αναστέλλει για διάστημα ενός μήνα (2/4-3/5) την παραγωγική δραστηριότητα των θυγατρικών εταιριών του, Σιδενόρ, Sovel, Ερλικον, Πράκσυς και Ετήλ. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιριών σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αν και οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. «Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Τα ανωτέρω μέτρα στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων», σημείωνε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.
* Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση της Επίλεκτος, ο κλάδος απειλείται με μείωση του τζίρου κατά 50% εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επίλεκτος έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων της από την 1η Απριλίου 2020. Πρόσθεσε δε σε ανακοίνωσή της ότι «η εταιρία αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της και την εξυπηρέτηση των πελατών της που αποτελούν μαζί με τους εργαζομένους τους πυλώνες στήριξής της».
* Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει και η εταιρία παραγωγής υφασμάτων Φιερατέξ για το διάστημα από 01/04/2020 μέχρι 15/5/2020. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, η εταιρία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας».
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά στην Κάρπαθο
* Αντίστοιχα, σε αναστολή της παραγωγής της προχώρησε και η Βαρβαρέσος για το ίδιο διάστημα.
Ντόμινο σε τρόφιμα και ποτά
Σε ό,τι αφορά στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, «βροχή» πέφτουν τα προσωρινά «λουκέτα» που βασικό τους κανάλι είναι οι χώροι εστίασης και τα ξενοδοχεία. Τα περιοριστικά μέτρα με κλείσιμο ταβερνών, εστιατορίων και ξενοδοχείων έχουν προκαλέσει ραγδαία μείωση των πωλήσεών τους. Ενδεικτικά, τα οινοποιεία έχουν υποστεί πτώση των πωλήσεών τους σε ποσοστό 80-90%, ενώ για τις επιχειρήσεις παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας το ποσοστό ανέρχεται στο 70-80%. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά αναστέλλοντας παράλληλα και τις συμβάσεις των εργαζομένων τους.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι εταιρίες αναψυκτικών και οι ζυθοποιίες, οι οποίες τον τελευταίο μήνα εκτιμάται ότι έχουν χάσει περίπου το 50% των εσόδων τους. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» ότι οι «μεγάλες» επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, καθώς διαθέτουν κεφάλαια κίνησης.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), Γιώργος Οικονόμου, «η πλειονότητα των εταιριών του Συνδέσμου μας δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο HORECA. Μετά το κλείσιμο των χώρων εστίασης, η μείωση του τζίρου τους αγγίζει μέχρι και το 80%, κι αυτό γιατί είχαν προλάβει να πουλήσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου».
Για καθολική μείωση του τζίρου στα μικρά οινοποιεία και υποχώρηση πωλήσεων σε ποσοστό 80%-90% στις μεγάλες οινοποιητικές εταιρίες κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας. Μιλώντας στον «Ε.Τ.», σημειώνει ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει την παραγωγή τους και εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η γνωστή οινοποιία «Μαλαματίνα» προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, η μείωση των πωλήσεων στη χονδρική άγγιξε το 80%, στα σούπερ μάρκετ το 16%, ενώ υποχώρηση κατά 15% κατέγραψαν οι εξαγωγές της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου