Αυτή είναι και η σημασία των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επισημαίνουν ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εντός και εκτός συνόρων. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ότι ο Sars-CoV-2 θα είχε κοστίσει χιλιάδες απώλειες ανθρώπων εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. Η θετικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας τη δοκιμασία που περνά η χώρα μας φαίνεται ξεκάθαρα από φωτογραφία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και ο ίδιος απεικονίζεται χαμογελαστός δίπλα στους «ήρωες της πρώτης γραμμής» στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισκέφθηκε χθες τα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγία Βαρβάρα» και ευχαρίστησε δημοσίως ασθενείς και υγειονομικούς αναφέροντας τα ονόματά τους.
«Θα ήθελα να δώσω ευχαριστίες ονομαστικά σε κάποιους από τους ασθενείς που επισκέφθηκα το πρωί στο “Αττικόν” και το “Αγία Βαρβάρα”, παρουσία ενός σεμνού ΥΠΕάρχη, του κ. Ροϊλού. Επισκέφθηκα τους εξής ασθενείς: τον Ιωσήφ, την Κωσταντίνα, τον Δημήτρη, την Ελένη, τον Παναγιώτη, τη Μαρία, τον Αναστάση, την Αικατερίνη, τον κυρ-Νίκο, τη Γεωργία, τη Ρεγγίνα, τη Βιολέτα και την Ελένη που είναι έγκυος. Γρήγορα περαστικά προς όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες ακόμη έναν θάνατο ασθενούς στην Ελλάδα, με το σύνολο των θυμάτων του φονικού ιού να ανέρχεται μέχρι χθες σε 50. Τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 1.415, εκ των οποίων τα 40 προέρχονται από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε τη σημασία έγκαιρου αντιγριπικού εμβολιασμού το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρχει δεύτερο κύμα κορονοϊού, επομένως «δεν θες να κυκλοφορούν δύο επιθετικοί ιοί ταυτόχρονα και ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου συνανθρώπους μας να εκτίθενται στην κυκλοφορία δύο ιών ταυτόχρονα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πολλές φορές στην ιολογία, βλέπεις κάποιοι ιοί να δρουν συναγωνιστικά ο ένας με τον άλλον και να τον εκτοπίζουν σε πληθυσμιακό επίπεδο. Θα δούμε, δεν μπορώ να πω τίποτα. Ξέρουμε ότι κυκλοφόρησαν φέτος τρεις τύποι ιού γρίπης μαζί. Στην αρχή ήταν οι δύο τύπου Α, μετά ήρθε ο Β και ακολούθησε ο κορονοϊός».
Σχετικά με την «επόμενη ημέρα» και το εάν όσοι νόσησαν θα έχουν ανοσία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν υψηλά αντισώματα προστατευτικά, όπως τα ονομάζουμε στην κλινική ιατρική, θα είναι για αυτούς ένα “διαβατήριο” να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή, να μην φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες πιο πολλές εκεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Και μιλάω εγώ βέβαια για τη δικιά μου πλευρά, τα νοσοκομεία, τα επείγοντα περιστατικά. Εκεί που βλέπεις τους ασθενείς που έρχονται και έχουν την υποψία της νόσου. Θα δούμε σιγά–σιγά τέτοιες στρατηγικές να υλοποιούνται γιατί, από ό,τι φαίνεται, ο ιός καταλείπει ανοσία η οποία θα διαρκεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα. Μερικοί μιλάνε και για δύο και για τρία χρόνια».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας επέμεινε χθες στο ότι ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνεται είναι και ο πραγματικός – απαντώντας σε αιτιάσεις ότι οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι – λέγοντας ότι προέρχεται από ακριβές σύστημα των ληξιαρχείων που επιτηρεί τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα.
Λαϊκές αγορές
Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη του αστυνομικού της Βουλής - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για να σταματήσουν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών που αφορούν στις λαϊκές αγορές, προωθείται διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου με απόφαση των φορέων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, παράλληλα με τις έως τώρα αδειοδοτούμενες λαϊκές αγορές, όταν κριθεί αναγκαίο, θα υποχρεούνται να λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στις ευρύτερες ίδιες περιοχές, την ίδια ημέρα και τις ίδιες ώρες, για την αποφυγή του οποιοδήποτε συγχρωτισμού.
Στη Ριτσώνα
Την ίδια ώρα, ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος PHILOS που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ σε ολόκληρη τη χώρα διενέργησαν έλεγχο σε 63 άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Ριτσώνας, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος που αφορά σε λεχωίδα αφρικανικής καταγωγής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα όπου και γέννησε.
Τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών της γυναίκας που εξετάστηκαν είναι αρνητικά και αναμένονται τα υπόλοιπα. Η ιχνηλάτηση επαφών είναι σε εξέλιξη από το προσωπικό του ΕΟΔΥ καθώς και η απομόνωση των στενών επαφών που προκύπτουν. Οδηγίες δόθηκαν σε όλους τους φιλοξενούμενους της δομής καθώς και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί.
Υγειονομικοί
Μακραίνει η λίστα με τους υγειονομικούς που νοσούν ή είναι σε καραντίνα λόγω συμπτωμάτων μετά από επαφή με ασθενείς. Οπως προκύπτει από στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι νοσούντες επαγγελματίες υγείας ανέρχονται πλέον σε 115, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται με πνευμονία. Σύμφωνα με ίδια στοιχεία, οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό ανέρχονται σε… 500.
«Είχαμε την πρώτη γιατρό στην παθολογική του ΑΧΕΠΑ που νοσεί. Εάν ιχνηλατούνταν οι επαφές της, 100 συνάδελφοι θα έπρεπε να βγουν σε καραντίνα. Η διοίκηση με τον ΕΟΔΥ αποφάσισαν να συνεχίσουν όλοι την εργασία για να μην κλείσει το νοσοκομείο αναφοράς. Οι εργαζόμενοι ζητούν να τεθούν οι επαφές της σε καραντίνα», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν οι καταγγελίες για ελλείψεις σε υλικά αλλά και οι σαφείς οδηγίες για περιπτώσεις ελλείψεων προστατευτικών μέσων. Με ανοικτή επιστολή του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ το σωματείο εργαζομένων τονίζει ότι εξαιτίας της έλλειψης μασκών και στολών έχει δημιουργηθεί σύγχυση από τις οδηγίες που δίνονται σχετικά με το τι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα και διεθνώς αναγνωρισμένα μέτρα προφύλαξης. «Οι οδηγίες που δίνονται είναι αντιφατικές μεταξύ τους καθώς και με αυτά που όλοι γνωρίζουμε και ισχύουν διεθνώς και προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρουν. Υποστηρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζομένους λόγω των ελλείψεων και των αντιφάσεων σχετικά με την αντιμετώπισή του κορονοϊού.
Διχογνωμία για τις μάσκες
Στο θέμα των προστατευτικών μασκών επανήλθε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, κάνοντας λόγο για παγκόσμια διχογνωμία σε σχέση με το σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμη η μάσκα.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών Αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς, ενώ τόνισε ότι υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα ελλείψεων σε μάσκες.
«Κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πιστεύουν ότι η μάσκα μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτή την πανδημία. Αλλοι εξίσου ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική αυτή είναι λάθος, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη μασκών στην αγορά και ότι ενέχει και κινδύνους γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι η πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και ερωτηματικών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε ότι ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να τοποθετηθεί επίσημα για το ζήτημα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου