Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθάνασιος Ράντος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, λόγω της πανδημίας, συναποφάσισαν να χορηγήσουν το 50% του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί.
Στην πρώτη γραμμή αλληλεγγύης
Με εκτενές ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο ο Απόστολος Χονδρόπουλος παρουσιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τη λήψη μέτρων αλλά και την πρωτοβουλία των εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του κράτους να δώσουν στον ειδικό λογαριασμό τον μισό τους μισθό.
Με πακέτα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και με κινήσεις ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, όπως η πρόταση Μητσοτάκη να διατεθεί το 50% του μισθού βουλευτών και μελών της κυβέρνησης στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συνεχίζει η κυβέρνηση τον αγώνα ενάντια στην πανδημία.
Βασικό μέλημα παραμένει η δίκαιη κατανομή των επιπτώσεων σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των πιο ευάλωτων, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν ζωντανές μέσα στην κρίση και να μπορέσουν να αποτελέσουν ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη ημέρα.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, με δημοσιονομικό κόστος 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) φέρνει τη χώρα μας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ήταν την προηγούμενη βδομάδα στο 2% του ΑΕΠ, αφορά 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, 3 στις 4 επιχειρήσεις και 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς και όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αν χρειαστεί να παραταθούν μέτρα προστασίας της οικονομίας και μετά τον Απρίλιο «θα το εξετάσουμε και θα λάβουμε τα ανάλογα μέτρα».
Επίσης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας «θα έχει όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε χθες μια συμβολική πρωτοβουλία καλώντας όλους τους βουλευτές της Ν.Δ., τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19. «Όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι «απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι, στη μάχη όμως απέναντί της ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του».
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Η Σακελλαροπούλου
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της στον σχετικό ειδικό λογαριασμό.
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κινητοποίησε τις πολιτικές δυνάμεις και το θέμα αναμένεται να τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να ληφθεί απόφαση, η οποία θα κυρωθεί από την Ολομέλεια. Από τις πρώτες τοποθετήσεις των γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων εκτιμάται πως η απόφαση θα ληφθεί ομόφωνα. Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε στην ΕΡΤ3 πως «όταν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μοιραστούμε το βάρος της κρίσης, το εννοούμε» και σημείωσε πως οι βουλευτές «το πιστεύουμε, το νιώθουμε και το κάνουμε». Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, αναφέρει σε επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι «οι βουλευτές μπορούν και πρέπει να συμβάλουν» και ότι «πρότασή μας είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε πάντως με ανακοίνωσή του να πλειοδοτήσει προτείνοντας επέκταση στους ευρωβουλευτές, σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (γενικούς γραμματείς, ειδικούς γενικούς γραμματείας, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κ.λπ.) καθώς και στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες. Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα», σχολίασε η Ν.Δ.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, τόνισε από την πλευρά της ότι από την προηγούμενη Παρασκευή οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν προχωρήσει τη διαδικασία διάθεσης στο ΕΣΥ πέντε σύγχρονων κλινών ΜΕΘ και ζήτησε να γίνει η πρωτοβουλία αυτή ισχυρότερη με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών.
Την πάγια θέση του «για μόνιμη -και όχι μόνο επ’ αφορμή της πανδημίας- δραστική μείωση των μισθών βουλευτών κι άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων», επανέλαβε το ΚΚΕ.
«Επικροτώ την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και ανταποκρίνομαι άμεσα στο κάλεσμά του. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία», δήλωσε αμέσως μετά και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που, όπως ανακοινώθηκε, θα προχωρήσει στην παραχώρηση του 50% του μισθού του για δύο μήνες, ως μια συμβολική κίνηση ενίσχυσης της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδίου παραμένει πάντως και η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι στη χώρα μας «κανείς δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει αυτή η περιπέτεια».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του δήμου για την προστασία των αστέγων και των χρηστών ναρκωτικών και με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία τον ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε τα γηροκομεία να στελεχωθούν με γρήγορους ρυθμούς με 500 επιπλέον υπαλλήλους, αλλά και για τις αποφάσεις όσον αφορά την τρίμηνη παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρώτο μέλημα σε όλα τα γηροκομεία της χώρας πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των συστάσεων του ΕΟΔΥ, ενώ πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε ηλικιωμένος εμφανίζει συμπτώματα που παραπέμπουν σε νόσο του αναπνευστικού θα πρέπει να μην έρχεται σε επαφή με άλλους έως ότου διαπιστωθεί εάν είναι φορέας του νέου κορωνοϊού.
Η κ. Μιχαηλίδου παρουσίασε ακόμα υπό κατάρτιση πρόγραμμα που προβλέπει την παροχή κουπονιών για αγορές τροφίμων στις οικογένειες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων.