Κατηγορηματικά αντίθετος, όμως, εμφανίστηκε στα γρήγορα τεστ αντισωμάτων, γνωστά και ως rapid tests, αναφέροντας ότι είναι πολύ πιθανό να φέρουν ψευδή αποτελέσματα.
«Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ενα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε πως ένα αρνητικό τεστ δεν συνεπάγεται ότι δεν φέρει κάποιος τον ιό, απλά μπορεί να μην έχει ανιχνευθεί.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων με κορονοϊό ανήλθε χθες στα 966, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τους 65 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Ακόμη δύο θάνατοι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του Sars-CoV-2 και ο συνολικός αριθμός ανερχόταν μέχρι χθες το βράδυ σε 28. Το 89% εξ αυτών είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή ηλικία άνω των 80 ετών, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.
Περιοδεία
Επισκέψεις σε πληττόμενες περιοχές από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ξεκινούν ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μαζί τους θα είναι και μέλη των Γιατρών του Κόσμου.
Στο μεταξύ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ ενισχύει την εργαστηριακή διερεύνηση και επιτήρηση κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, μέσω χρηματοδότησης:
A) του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσακρή, με το ποσό των 335.000,00€,
B) του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας, Υγιεινής και Ιατρικής Στατιστικής με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, με το ποσό των 335.000,00€.
Στόχοι της επιδημιολογικής και εργαστηριακής διερεύνησης και επιτήρησης είναι η έγκαιρη εργαστηριακή διάγνωση της νόσου Covid-19 από τον νέο κορονοϊό Sars-CoV-2, η άμεση λήψη μέτρων πρόληψης της δευτερογενούς μετάδοσης και η περαιτέρω κατανόηση των κλινικών και επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του κορονοϊού, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου του νοσήματος.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στη χώρα μας και άλλο υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες και γάντια, με ειδικές πτήσεις από διάφορες περιοχές. Προχθές ήρθαν στην Ελλάδα έντεκα τόνοι υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημειώνεται ότι την αναζήτηση υγειονομικού υλικού, τις παραγγελίες και τις αποστολές από άλλες χώρες κανονίζει ο ίδιος ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.
Στο ΑΧΕΠΑ
Ο κ. Κικίλιας επισκέφτηκε χθες το νοσοκομείο αναφοράς «ΑΧΕΠΑ» όπου επιτήρησε τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για ασθενείς με Covid-19.
«Hρθα στη Θεσσαλονίκη για να δω από κοντά τα νοσοκομεία μας και αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια που κάνουν γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Είμαι πολύ περήφανος για όλους τους», ανέφερε».
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ
Τέσσερις ασθενείς αποσωληνώθηκαν
Τέσσερις Ελληνες ασθενείς κατόρθωσαν να αποσωληνωθούν μετά από μία μεγάλη μάχη με τον κορονοϊό. Οι δύο εξ αυτών μάλιστα είχαν υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από τα 52 έως τα 67 έτη.
Το γεγονός των αποσωληνώσεων συγκαταλέγεται στα καλά νέα, ειδικά από τη στιγμή που οι δύο ασθενείς είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Και οι τέσσερις ασθενείς λάμβαναν αντι-ιική θεραπεία. «Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε και άλλους ασθενείς να αποσωληνώνονται και να γίνονται καλά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Στα «θετικά» νέα της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται και το εξιτήριο από το νοσοκομείο «Αττικόν» της μητέρας που βρέθηκε θετική στον Sars-CoV-2 ενώ ήταν έγκυος. Μαζί της έλαβε εξιτήριο και το υγιέστατο αγοράκι της.
Από την έντυπη έκδοση