Η 43χρονη βρισκόταν προφυλακισμένη για το οικονομικό σκάνδαλο της εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power. Ηταν ανάμεσα στους 19 εμπλεκόμενους που κατηγορούνταν κατά περίπτωση για υπεξαίρεση, που επιβαρυνόταν επιπλέον με αδικήματα του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, φέρεται να ήταν ανάμεσα στους τρεις καταζητούμενους με διεθνή εντάλματα, ωστόσο φαίνεται να είχε προσέλθει οικειοθελώς και δικαζόταν για τη συμμετοχή της. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών οι όροι κράτησης στις φυλακές είχαν αντικατασταθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με «ηλεκτρονικό ιμάντα» έως την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης.
Η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί το έργο, προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Δικαιοσύνης και διαθέτει τα ηλεκτρονικά συστήματα γεωεντοπισμού των κινήσεων του χρήστη ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές στις 18:58, όταν η 43χρονη φαίνεται πως βγήκε από το σπίτι της στην περιοχή της Ομόνοιας παραβιάζοντας τους όρους που της είχαν επιβληθεί. Λίγο αργότερα, στις 19:09 εξέπεμψε ο συναγερμός κοπής του πομπού στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας. Αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής βρέθηκαν στην περιοχή, όπου εντόπισαν τον πομπό σήματος στη συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Λαχανά, χωρίς φυσικά την ίδια, η οποία κατέστη καταζητούμενη.
Ερευνα
Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη απόδραση και κίνηση της 43χρονης με μοτοσικλέτα, που οδηγούσε συνεργός της, έως το σημείο που φαίνεται να έγινε η «κοπή» σε χρονικό διάστημα… 11 λεπτών. Στο πλαίσιο της έρευνας επιχειρείται ο εντοπισμός υλικού από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων, διαχείρισης κυκλοφορίας και επιχειρήσεων, σε όλες τις εναλλακτικές διαδρομές από την Ομόνοια προς τη Ν. Φιλαδέλφεια, προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία για το μέσο κίνησης και τους συνεργούς της. Εξετάζονται επίσης τα στίγματα που έδινε ο πομπός στο κέντρο ελέγχου της εταιρίας, προκειμένου να εντοπιστεί η πορεία του. Παράλληλα έχει δοθεί σήμα αναζητήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, λιμάνια και τους μεθοριακούς σταθμούς, σε περίπτωση που η 43χρονη επιχειρήσει να διαφύγει από την Ελλάδα.
Παραπεμπτικό βούλευμα
Η αυλαία της δίκης της μεγάλης υπόθεσης υπεξαίρεσης 256.521.323,96 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο άνοιξε τον Απρίλιο του 2015 και στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 19 άτομα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι ως εκπρόσωποι των δύο εταιριών, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως ώφειλαν, στα κρατικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι με έγγραφες δηλώσεις τους είχαν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ., που, όπως υποστήριζαν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση ενός εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων, την ενοχή του δεύτερου και άλλων έντεκα, μεταξύ των οποίων και της 43χρονης που έκοψε το «βραχιολάκι» της, την ώρα που η δίκη είναι στην τελική ευθεία.
Οταν παρουσιάστηκε η εφαρμογή του ευνοϊκού μέτρου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, θα εφαρμοζόταν πιλοτικά σε 250 κρατουμένους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας (ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια) και όσους επιθυμούν να απολαύσουν τις ευεργετικές διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα. Σε αυτό το πλαίσιο, χρήση του μέτρου είχε κάνει και κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», προκειμένου να το φορά κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής του άδειας.
Επίβλεψη
Οπως είχαν εξηγήσει υπεύθυνοι της εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο, η φιλοσοφία του «ηλεκτρονικού ιμάντα» δεν είναι να μην κοπεί, καθώς αυτό μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα με ένα ψαλίδι, αλλά να επιβλέπει τον επιτηρούμενο και να τον αποτρέπει από την αφαίρεση, χάρη στην τεχνολογία που διαθέτει. Εδινε τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης μέσω σήματος δορυφόρου (GPS) και κινητής τηλεφωνίας (GSM).
Στην περίπτωση απουσίας σήματος που υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης, η εταιρία τηλεφωνεί στην κατοικία του επιτηρούμενου και αν δεν απαντήσει ο ίδιος, τότε ενημερώνονται αμέσως τα αρμόδια όργανα που επέβαλαν τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης προκειμένου να ανακληθεί η διάταξη, η απόφαση ή το βούλευμα. Η εταιρία έχει υποχρέωση να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές κατά την κίνηση του φορέα εκτός της κατοικίας του, έπειτα από έλλειψη σήματος ενός λεπτού, όπως και σε απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης της συσκευής, σε κίνηση εκτός του καθορισμένου χώρου. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας είχαν αναφέρει πως το ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, ωστόσο χτυπά συναγερμός, ενώ το σήμα GPS δίνει το τελευταίο γεωγραφικό στίγμα του επιτηρούμενου, όπως έγινε στην περίπτωση της 43χρονης, χωρίς όμως να είναι εφικτός ο εντοπισμός της ίδιας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου