Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος οι καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές τροφίμων πέραν από τις συνήθεις. Eχουμε επάρκεια για πολλούς μήνες, καθώς η αγορά τροφοδοτείται κανονικά.
Για τα αντισηπτικά, αρμόδια στελέχη σημειώνουν πως βρίσκεται σε έλλειψη συγκεκριμένος κωδικός – πρόκειται για το dettol που είναι εισαγόμενο και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες. Ωστόσο, πλήθος αντισηπτικών παράγονται εγχώρια και εκτιμάται πως από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Πέραν από τις φαρμακευτικές εταιρίες και οι φαρμακοποιοί θα συμβάλουν στην παραγωγή για να καλυφθεί η ζήτηση.
Πρώτες ύλες
Το θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό των πρώτων υλών, δηλαδή της αιθυλικής αλκοόλης που απαιτείται για την παρασκευή των αντισηπτικών, καθώς είναι εισαγόμενη. Οι δύο βασικοί τροφοδότες της Ελλάδας ήταν η Γερμανία και η Γαλλία, όμως οι εισαγωγές αιθυλικής αλκοόλης από τις συγκεκριμένες χώρες έχει «κλείσει», καθότι και εκείνες με τις σειρά τους προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εισάγει μικρές ποσότητες από τη Βουλγαρία και από την Τουρκία, ενώ για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στρέφεται και σε άλλες αγορές π.χ. Ρουμανία, Μαλαισία κ.λπ. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται χρονοκαθυστερήσεις στις παραδόσεις, ενώ λόγω αυξημένης ζήτησης, παγκοσμίως, σε αιθυλική αλκοόλη, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρίες να προμηθεύονται το βασικό συστατικό για την παραγωγή των αντισηπτικών σε τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή, συγκριτικά με την προ-κορωνοϊού εποχή.
Μάσκες
Οσο για τις ιατρικές μάσκες, που είναι, πλέον, είδος «υπό εξαφάνιση», θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπιστεί η έλλειψή τους, καθότι πρόκειται για εισαγόμενο προϊόν. Στελέχη του υπουργείου που παρακολουθούν τις εξελίξεις είναι αισιόδοξοι πως θα ομαλοποιηθεί το κλίμα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, όσο θα βελτιώνεται η κατάσταση στην Κίνα και θα αρχίσουν να ανοίγουν τα εργοστάσια.
Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου με σκοπό να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά έχουν ζητήσει από το υπουργείο το μηδενισμό του ΦΠΑ στα αντισηπτικά και στις μάσκες. Ακόμη, υποστηρίζουν πως για τις ανατιμήσεις δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, αλλά οι προμηθευτές που έχουν αυξήσει τις τιμές. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως στις κωνικές μάσκες η τιμή αγοράς από τους προμηθευτές έχει αυξηθεί κατά 200% (από τα 30 λεπτά, στα 90 το τεμάχιο).
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Σε… ανοιχτή γραμμή
Τα στελέχη του υπουργείου που παρακολουθούν την αγορά είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής (WhatsApp). Σε ομάδα που έχουν φτιάξει παραθέτουν στοιχεία για την πορεία της κατανάλωσης, για τις ελλείψεις κ.λπ.
Αντίστοιχη ομάδα έχει φτιαχτεί και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, αλλά και των αλυσίδων τεχνολογικών προϊόντων. Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ αποστέλλουν καθημερινά, μέσω WhatsApp, δύο αναφορές (σε μορφή excel), στις 12 το μεσημέρι και στις 8 το απόγευμα, σχετικά με τις παραγγελίες, τη ζήτηση – σύγκριση με αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, προβλήματα που αντιμετωπίζουν κ.λπ. Καθεμία από τις αλυσίδες έχει εικόνα για το τi συμβαίνει στην άλλη. Από το υπουργείο με τη σειρά τους ξέρουν ανά πάσα στιγμή: πότε, πού και σε ποιο προϊόν υπάρχει έλλειψη. Σε συνάντηση μάλιστα που είχαν οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις διαδικτυακές παραγγελίες που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.
Τα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υπεράριθμες παραγγελίες και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην παράδοση σχετίζονται με την προετοιμασία του «καλαθιού», καθώς έχει υπερφορτωθεί το σύστημά τους. Οταν ερωτήθηκαν από τα στελέχη του υπουργείου αν χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τις παραδόσεις (delivery) απάντησαν πως δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα. Αυτό που εξετάζεται, ωστόσο, είναι η διεύρυνση του ωραρίου παράδοσης των προϊόντων. Παράλληλα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα διευρυνθεί το ωράριο ανεφοδιασμού των σούπερ μάρκετ.
Τέλος, στα τεχνολογικά προϊόντα δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων για την ώρα. Οι μεγάλες αλυσίδες ενημερώνουν ανά 3-4 ημέρες το υπουργείο για την κίνηση στην αγορά. Οι πωλήσεις τις τελευταίες ημέρες είναι πτωτικές, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σε έξαρση και η αισχροκέρδεια
Η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει πως έχει εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και η υγεία των καταναλωτών. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως τις τελευταίες δύο ημέρες δέχεται δεκάδες καταγγελίες από πολίτες, που αφορούν σε επιτήδειους. «Εκμεταλλεύονται με ανήθικο τρόπο την έλλειψη από την αγορά προϊόντων, όπως είναι τα αντισηπτικά και τα είδη προστασίας κι ατομικής υγιεινής, διαθέτοντάς τα σε τιμές που ξεπερνούν ακόμη και το 400% των τιμών που ίσχυαν, πριν εμφανιστεί ο ιός. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα προϊόντα αυτά είναι και αμφίβολης ποιότητας», όπως υπογραμμίζεται.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου… καταδικάζει το γεγονός ότι αντισηπτικά και μάσκες πωλούνται σε υπέρογκες τιμές. «Για παράδειγμα, τα 800 ml αντισηπτικού έφτασαν να κοστίζουν 28 ευρώ. Ακόμα και απλές μάσκες που κόστιζαν 1,40 ευρώ, υπάρχουν καταγγελίες ότι πωλούνται 6 και 7 ευρώ», τονίζει.
Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρουν πως όλα τα συνεργεία του είναι στους δρόμους, ξεκίνησαν με τα καύσιμα και συνεχίζουν με τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, ελέγχοντας τις τιμές. Στην τηλεφωνική γραμμή 1520 οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους εφόσον παρατηρούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Από την έντυπη έκδοση