Τη στιγμή που οι πιθανότητες να φτάσει και στη χώρα μας ο ιός είναι περισσότερο αυξημένες, μιας και η γειτονική Ιταλία μετρά ήδη έξι θύματα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και εμπειρογνώμονες συστήνουν ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών:
1. Τι είναι ο COVID-19; Τι είναι ο SARS-CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός του 2019 ονομάζεται σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus-2 (SARS-CoV-2), ενώ η ασθένεια που σχετίζεται με αυτό αναφέρεται ως COVID-19.
Ο SARS-CoV-2 αναγνωρίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 και είναι ένα νέο στέλεχος του κορψνοϊού που δεν έχει εντοπιστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.
2. Υπάρχει συσχέτιση του τωρινού ιού με τον SARS ή με την εποχική γρίπη;
Ο νέος κορωναϊός που ανιχνεύθηκε στην Κίνα σχετίζεται γενετικά με τον ιό SARS του 2003 και φαίνεται να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, αν και υπάρχουν ακόμη περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα για τον ιό αυτόν. Η σημερινή εστία COVID-19 προκάλεσε περίπου 10.000 αναφερθείσες περιπτώσεις στην Κίνα κατά τον πρώτο μήνα της εκδήλωσης, με πρόσθετες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στη συνέχεια στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα δεδομένα για να ειπωθεί με βεβαιότητα πόσο θανατηφόρα είναι η COVID-19, αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα από τον SARS.
3. Πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί;
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκείς επιδημιολογικές πληροφορίες για να προσδιοριστεί πόσο εύκολα ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Ο ιός φαίνεται να μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που φτάνουν στους ανθρώπους, βήχουν ή εκπνέουν.
Εάν τα άτομα με COVID-19 διαγνωστούν εγκαίρως και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ελέγχου της μόλυνσης, η πιθανότητα διαρκούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο σε κοινοτικά περιβάλλοντα στην Ε.Ε. είναι χαμηλή.
4. Πόσος είναι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης συμπτωμάτων;
Η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού εκτιμάται σήμερα μεταξύ δύο και 14 ημερών. Σε αυτό το στάδιο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί όταν όσοι έχουν μολυνθεί εμφανίζουν συμπτώματα (γριπώδη). Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς το εάν οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
5. Τι συμπτώματα έχει η λοίμωξη με COVID-19;
Ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως γρίπη, δηλαδή πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στους μυς και κούραση.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο του ασθενούς. Τα άτομα με υπάρχουσες χρόνιες παθήσεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες.
6. Υπάρχουν κάποιοι που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους;
Γενικά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις (π.χ. υπέρταση, καρδιακές διαταραχές, διαβήτης, ηπατικές διαταραχές και αναπνευστικές ασθένειες) αναμένεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.
7. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων τι πρέπει να κάνουμε; Να παραμείνουμε σπίτι;
Ναι, και να λάβετε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ (2105212054) ή το γιατρό σας.
8. Η χρήση χειρουργικής μάσκας προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό;
Η χρήση χειρουργικής μάσκας από έναν ασθενή βοηθά στην προστασία των γύρω του. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, ότι οι μάσκες είναι πλήρως αποτελεσματικές στην προστασία όσων δεν έχουν μολυνθεί.
9. Τι πρέπει να προσέχω σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό;
Κατά την επίσκεψη σε χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα θα πρέπει:
● Να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα – κυρίως με εκείνους που εκδηλώνουν βήχα.
● Αποφεύγετε την επίσκεψη στις αγορές όπου εκτίθενται ζωντανά ή νεκρά ζώα.
● Ακολουθήστε τους κανόνες ατομικής υγιεινής (με έμφαση τον τακτικό καθαρισμό των χεριών) αλλά και της υγιεινής τροφίμων.
● Πλένετε άμεσα τα χέρια σας πριν καταναλώσετε φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας, αλλά και μετά από οποιαδήποτε επαφή με ζώα.
● Αποφύγετε την επαφή με ζώα, τις εκκρίσεις ή τα περιττώματα τους.
Οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα
«Οχι» σε νέα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά έκτακτες προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας λέει το υπουργείο Υγείας. Ο εκπρόσωπος για το θέμα του κορωνοϊού και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε πως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των περιπτώσεων στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς τα έκτακτα μέτρα – όπως θερμομέτρηση και θερμικές κάμερες – στις πύλες εισόδου έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.
Με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται απειλητικά κοντά στην Ελλάδα, χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις, μία διυπουργική στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί και μία με ειδικούς επιστήμονες στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα, όπου ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουν οριζόντια μέτρα για την επόμενη ημέρα.
«Αυτό που συζητήθηκε ως προετοιμασία για την επόμενη μέρα, είναι οριζόντια μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα Υγείας, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας, αντί για χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, οι οποίες είναι αναποτελεσματικές, δεν προσφέρουν στο screening του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας στις δηλώσεις του μετά την απογευματινή σύσκεψη ειδικών στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια εάν προέρχεται από πληγείσες περιοχές. «Εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει τον κόσμο και να είναι ψύχραιμος», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
«Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά. Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Εχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από διευρυμένη σύσκεψη για τον νέο κορωνοϊό.
Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στην Ιταλία, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενημέρωσε σε επίπεδο περιφερειών τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, ενημερωτικά φυλλάδια έχουν μοιραστεί τόσο στα πλοία όσο και στα αεροδρόμια της χώρας.
Στο μεταξύ, διαρκώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν πιθανά και ύποπτα κρούσματα. Συναγερμός σήμανε χθες στην Πάτρα, όταν άνδρας παρουσίασε συμπτώματα γρίπης, μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, μέσω Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνδρας, ο οποίος έφθασε στην Πάτρα με πλοίο, ζήτησε αρχικά ιατρική βοήθεια σε ιδιωτική μονάδα και από εκεί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Οπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Υγείας, ο άνδρας βρέθηκε αρνητικός στη γρίπη και σήμερα το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα του δείγματος που εξετάζεται από το Ινστιτούτο Παστέρ για κορωνοϊό. Εκτιμάται, πάντως, βάσει της κλινικής του εικόνας ότι η πιθανότητα να έχει προσβληθεί είναι χαμηλή.
Προς τους γιατρούς
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τους γιατρούς μέλη του να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και συστήνει για τη διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος:
• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
• εξέταση και νοσηλεία του ασθενούς σε ξεχωριστό θάλαμο
• εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενούς
• άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
• άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Από την έντυπη έκδοση