Αυτό ανακοινώθηκε, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά με αφορμή το νέο νόμο για την πολιτική προστασία.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η χώρα έχει πλέον το δικό της εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων και είναι ξεκάθαρη η προτεραιότητα της κυβέρνησης για ένα θέμα που το χαρακτηρίζω ως εθνικό, δηλαδή το ζήτημα της πολιτικής προστασίας που επιβάλλει τη συνεργασία και τη συνεννόηση με όλους».
Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την πολιτική προστασία, τον οποίο ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε αργότερα στους δημάρχους της περιφέρειας Πελοποννήσου, συγκροτούνται 13 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, στα πρότυπα του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων, ώστε, όπως τόνισε, «όλοι οι φορείς αντιμετώπισης κινδύνου, δηλαδή Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν, κάτω από μία στέγη, να συντονίσουν πολλά διαφορετικά συμβάντα.
Η ολοκλήρωση των περιφερειακών κέντρων θα γίνει σε βάθος τριετίας και η κατασκευή τους θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο του 2023».
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Παράλληλα, συνέχισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, «από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται όλες οι διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι ΟΤΑ, ώστε να αντεπεξέλθουν στις πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν σε επίπεδο πρόληψης και όχι μόνο».
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι «η περιφέρεια, προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχει χωροθετηθεί το περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων, στην περιοχή της Τρίπολης.
Αναφερόμενος ο Νίκος Χαρδαλιάς στον νέο νόμο για την πολιτική προστασία, τόνισε ότι «προβαίνει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο» και πρόσθεσε: «Θεσπίζεται η πρόληψη μέσα από τις διαδικασίες της κήρυξης μιας περιοχής σε ειδική κινητοποίηση, στα πρότυπα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα έργα, εργασίες, υπηρεσίες, προμήθειες όχι απλώς για την αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά για την πρόληψη επαπειλούμενου κινδύνου».
Επίσης, ανέφερε ότι «δίνει ακόμα τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από την επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, να προχωρήσει στην κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση έργων άμεσης ανάγκης υλοποίησης που αφορούν σε τέσσερις κατηγορίες, και συγκεκριμένα καθαρισμούς, συντήρηση δασικών δρόμων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων μικρής κλίμακας». Δηλαδή, εξήγησε, «ό,τι χρειάζεται να γίνει όσον αφορά την πρόληψη, χωρίς να παρεμβαίνει πλέον η γραφειοκρατία.»
Υποδεχόμενος ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τον Νίκο Χαρδαλιά τόνισε ότι «η περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει να είναι η πρώτη που θα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος των επιχειρησιακών κέντρων» και συμπλήρωσε: «Δώσαμε τα χέρια ότι το επιχειρησιακό κέντρο της περιφέρειας θα είναι η Τρίπολη και θα δημιουργηθεί σε χώρο που θα παραχωρηθεί αμέσως».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την Τρίπολη συνοδευόμενος από τον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, τον νέο περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου, αρχιπύραρχο Θανάση Κολυβήρα και τον εθνικό διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το νέο πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται στον τομέα της πολιτικής προστασίας.