Αυτές οι δράσεις ξεκινούν παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του Ωνασείου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το σήμα εκκίνησης των οποίων δόθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεοδώρου Β’, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου.
Αναφορά στη συγκινητική εμπειρία του μεταμοσχευθέντος Δημήτρη Στρατούλη, στελέχους της ΛΑΕ και πρώην υπουργού, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων ενώνει όλους τους Ελληνες, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.
«Η μάνα μου με γέννησε, πρώτη φορά το 1958, στο χωριό μου. Με ξαναγέννησε, όμως, το 1999 στην Αθήνα. Οταν μου δώρισε για μεταμόσχευση το νεφρό της. Και, μετά, ξαναγεννήθηκα, στο Νανσί της Γαλλίας, το 2011. Οταν μία άλλη μάνα δώρισε τα όργανα της νεκρής κόρης της, σώζοντας εμένα και άλλους επτά ανθρώπους».
Είναι η συγκλονιστική εμπειρία ενός γνωστού πολιτικού μου αντιπάλου, του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους σήμερα της Λαϊκής Ενότητας Δημήτρη Στρατούλη. Την επικαλούμαι γιατί περιγράφει ανάγλυφα πόσο σημαντικό είναι το θέμα που μας απασχολεί. Το θέμα αυτό έχει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που δεν χωρούν αντιπαλότητες, διαφορές, εσωκομματικές αντιπαραθέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι η κατάληξη μιας προετοιμασίας η οποία συντελείται εδώ και χρόνια από το Ιδρυμα Ωνάση. Με ένα πρόγραμμα υποτροφιών, πενταετούς διάρκειας, που εγκαινίασε το 2018, Ελληνες γιατροί εκπαιδεύτηκαν στη Βιέννη, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα. Ενώ η εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα θα αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όχι μόνο του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αλλά και όλων των γενικών νοσοκομείων, τα οποία πρέπει να συνεργάζονται για τις μεταμοσχεύσεις».
Έτοιμο το 2023
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, κατά την παρουσίαση των επόμενων βημάτων στη διαδικασία ανέγερσης του νέου Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα είναι έτοιμο σε 3,5 χρόνια, ανακοίνωσε και την πρόσληψη, με δαπάνη του Ιδρύματος Ωνάση, επτά συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε ισάριθμες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να δοθεί ώθηση για να αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Οι συντονιστές θα καλύπτονται από το Ιδρυμα για ένα χρόνο, όπως είπε, μέχρι η Πολιτεία να έχει αναπτύξει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε παράλληλα την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων το οποίο θα επιβλέπουν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, και ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Βασίλης Παπαλόης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε, το Σχέδιο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στην ελληνική Πολιτεία τον Ιούνιο του 2020. «Το ελληνικό σύστημα είναι τόσο κατακερματισμένο που δεν επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό του δότη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.
Το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις όλων των συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και νεφροί), ενώ παράλληλα θα υπάρχει ξεχωριστό τμήμα για τα παιδιά, το Ωνάσειο Παίδων, εξασφαλίζοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους μικρούς ασθενείς που μέχρι σήμερα μεταμοσχεύονταν μόνο σε κέντρα του εξωτερικού.
«Η νέα δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση δεν θα αντικαταστήσει τις άλλες μονάδες στο ΕΣΥ, αλλά θα τις υποστηρίξει και θα τις ενισχύσει», ανέφερε ο πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης.
Ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, παράλληλα όμως και την απογοήτευσή του που η Ελλάδα υστερεί σε δωρεές οργάνων, καθώς όπως είπε: «Μεταμόσχευση χωρίς μοσχεύματα δεν υπάρχει».
Από την έντυπη έκδοση