Προς επίσχεση εργασίας οδεύουν οι οικογενειακοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι απλήρωτοι από τον… Αύγουστο. Η αιτία είναι νομικό κενό που έχει δημιουργηθεί για τον τρόπο αποζημίωσής τους.
Πιο αναλυτικά, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καθορίσει πως οι οικογενειακοί γιατροί που θα έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα αμείβονταν αρχικά με πάγια αντιμισθία (1.800 ευρώ) και στη συνέχεια θα υπέγραφαν σύμβαση με βάση τον πληθυσμό αναφοράς, δηλαδή τον αριθμό των ασθενών που έχουν εγγράψει.
Η αλλαγή από την πάγια αντιμισθία στην αποζημίωση με βάση τον πληθυσμό αναφοράς θα γινόταν, κατά την απόφαση του Παύλου Πολάκη, από τον δεύτερο χρόνο σύμβασης των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό που δεν έγινε είναι μια νέα απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο αποζημίωσης των οικογενειακών γιατρών, με αποτέλεσμα να έχει «μπλοκάρει» η διαδικασία πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ, όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) Αννα Μαστοράκου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μπλόκαρε τη διαδικασία υποβολής τιμολογίων από τους γιατρούς, μέχρι να κάνει τον επανυπολογισμό.
Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, εξηγώντας του το πρόβλημα που έχει προκύψει και εκφράζοντας την πρόθεση των γιατρών να προχωρήσουν σε διακοπή της παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η έξοδος - Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί, υποχρεωτικές οι αλυσίδες
«Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί παρέχουν εκτός από τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις και τον πανάκριβο εξοπλισμό του ιατρείου τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και είναι αναγκαίο να πληρώνονται με συνέπεια», αναφέρει η Ενωση στην επιστολή της, καλώντας τον υπουργό Υγείας να ξεκινήσει άμεσα η ροή πληρωμών με ενημέρωση της διαδικασίας προς τους ενδιαφερόμενους.
Ούτε 800 σε όλη την Ελλάδα
Οι οικογενειακοί γιατροί που έχουν μείνει απλήρωτοι είναι οι ιδιώτες γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι που συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως τη σχεδίασε το δίδυμο Κρητικών πρώην υπουργών Υγείας: ο κ. Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Παύλος Πολάκης.
Οι οικογενειακοί αυτοί γιατροί θα συνεπικουρούσαν το έργο των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) και θα κάλυπταν ως οικογενειακοί γιατροί τον πληθυσμό όπου δεν υπήρχαν ΤΟΜΥ. Ωστόσο, εκτός από τις ελάχιστες ΤΟΜΥ (127 πανελλαδικά) και τη… λειψή στελέχωσή τους, ελάχιστοι είναι και όσοι γιατροί συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι μόλις 760 συμβεβλημένοι πανελλαδικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως, εκτός από το ότι ουσιαστικά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν έχει λειτουργήσει, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αδυνατούν να βρουν συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, καθώς λύθηκαν όλες οι συμβάσεις (περίπου 2.000) που υπήρχαν για να συμβληθούν εκ νέου ως οικογενειακοί γιατροί.
Συνεπώς, αυτές οι τρεις ειδικότητες είναι δυσεύρετες πλέον για τους ασφαλισμένους. Για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτές πρέπει να απευθυνθούν σε νοσοκομεία ή σε δομές και ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας όπου και εάν υπάρχουν.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο πληθυσμός ευθύνης για τους οικογενειακούς γιατρούς είχε οριστεί από την πρώην ηγεσία της Αριστοτέλους στα 2.250 άτομα για τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, και στα 1.500 άτομα για τους παιδιάτρους. Οι περισσότεροι, ωστόσο, γιατροί δεν έχουν κατορθώσει να έχουν αυτόν τον πληθυσμό, καθώς δεν είναι και μεγάλος ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε οικογενειακό γιατρό πολιτών. Μεσοσταθμικά, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, κάθε γιατρός καλύπτει σήμερα πληθυσμό 600 έως 1.000 ατόμων. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι οι απολαβές των γιατρών θα είναι πλέον στο μισό της πάγιας αντιμισθίας ή και παρακάτω, με εμφανή επίσης τον κίνδυνο πολλοί γιατροί να διακόψουν τη σύμβασή τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου