Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Κι αυτό γιατί η «φέτα» είναι καταχωρισμένη προστατευόμενη ΠΟΠ από το 2002 στην Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής.
Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστεί ως ΠΟΠ είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παρασκευάζονται αυτά τα προϊόντα.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, η Δανία με την τακτική αυτή παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ενωσης και των κρατών-μελών. Το άρθρο 13 του εν λόγω κανονισμού περιγράφει την παράνομη χρήση καταχωρισμένων ονομασιών και προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να προλαμβάνουν ή να παύουν την παράνομη χρήση καταχωρισμένων ονομασιών που παράγονται ή διατίθενται στο εμπόριο στην επικράτειά τους.
Επιπλέον, η Δανία με τη στάση αυτή είναι πιθανό να υπονομεύσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της Ε.Ε. εκτός της Ε.Ε., αναφέρει η Επιτροπή.
Η Επιτροπή είχε ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία εναντίον της Δανίας από τον Ιανουάριο του 2018, καλώντας τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα από το να ακολουθούν αυτή την πρακτική ή να τους επιβάλλουν να τη διακόψουν. Δεδομένου ότι η Δανία δεν διευθέτησε όλα τα ζητήματα που επισημάνθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο