Απευθυνόμενος στο κοινό, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από επιχειρηματίες, είπε ότι ύστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά, η χώρα δανείζεται ήδη βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της και ο ρυθμός της ανάπτυξής της είναι ανοδικός, την ίδια ώρα που προβλέψεις ακόμη και για ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μιλούν για στασιμότητα.
«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω δύο ακόμη πρωτοβουλίες που μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων», είπε. Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». «Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», διευκρίνισε.
Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. «Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ενα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα. Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.
«Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ενα νέο, καινοτόμο, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου. Το ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη», ανέφερε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος –όπως είπε– ανοίγει δρόμο για μεγάλες επενδύσεις, απελευθερώνοντας επίσης μεγάλα έργα που έμεναν στάσιμα.
«Σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα. Ενα σύστημα που το προσδιορίζουν τρεις πυλώνες: Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν. Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα. Και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», κατέληξε.
Κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών
Σχέσεις εμπιστοσύνης και κατανόησης χτίζουν σταδιακά οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ. Χθες, είχαν τη δεύτερη συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit.
Ηταν σαφώς σε πιο χαλαρό κλίμα, σε σχέση με την πρώτη -και σχετικά αμήχανη- συνάντησή τους πριν από δύο μήνες στον ΟΗΕ. Ο στόχος των δύο πρωθυπουργών είναι κοινός: έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια στην Ε.Ε. και τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.
Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η αποτυχία της ένταξης τόσο των Σκοπίων όσο και των Τιράνων στην Ε.Ε. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Ζάεφ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και μετέφερε την εθνική πολιτική της χώρας του, σύμφωνα με την οποία η ένταξη στους κόλπους της Ε.Ε. αποτελεί μονόδρομο και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά όπως του εκμυστηρεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία ατζέντα για να τον βοηθήσει με μία πιο ευνοϊκή πορεία διαπραγματεύσεων.
«Εκτιμώ πολύ ότι βρήκα υποστήριξη από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Μου εξήγησε ότι έχει ατζέντα για το πώς θα μας βοηθήσει, ότι θα μιλήσει με όλους τους ηγέτες και με τον πρόεδρο Μακρόν. Και τον ευχαριστώ πολύ γιατί θα βρει χρόνο να μας υποστηρίξει. Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε υποψήφιοι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό μας αρκεί για να υπάρχει ένα κίνητρο για σταθερότητα στη χώρα», δήλωσε. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικούς θεσμούς της Ελλάδας με τη χώρα του καθώς είναι στρατηγικός επενδυτής κατέχοντας πολύ υψηλή θέση στην οικονομική ζωή της γειτονικής χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών παραδέχθηκε ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν την ονομασία κάποιων μνημείων και υποδομών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, καθώς η ελληνική αεροπορία επιτηρεί τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας. Ο κ. Ζάεφ προσκάλεσε τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τους υπουργούς της κυβέρνησης να επισκεφθούν τα Σκόπια. Οπως είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου αρκετοί Ελληνες υπουργοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, ενώ εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σε κάποια μελλοντική στιγμή.
Η 40λεπτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την παρουσίαση του σήματος «MACEDONIA THE GREAT» που θα κοσμεί τα μακεδονικά προϊόντα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά και επέλεξε να απαντήσει με αρκετά διπλωματικό τρόπο λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία θα βρουν τον βέλτιστο, φιλικό τρόπο ώστε να προστατεύσουν τα προϊόντα, την παραγωγή, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά τους. «Οι φίλοι αυτό κάνουν», τόνισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την κριτική της στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της για το γεγονός ότι αρκετά από τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Όπως, για παράδειγμα, οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία και η σύσταση των επιτροπών που θα εξετάσουν τα εμπορικά σήματα και την ονομασία των προϊόντων και των επιχειρήσεων.
Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης είχε 40λεπτη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.
Από την έντυπη έκδοση