Ενα πλαίσιο «ελεύθερο και ενωτικό» μακριά από εθνικολαϊκισμούς το οποίο η «Επιτροπή των Σοφών» καλείται να ακολουθήσει με στόχο το 2021 να αποτελέσει αφετηρία για την αναγέννηση της χώρας έπειτα από μια πολυετή κρίση.
Ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα που απαρτίζουν την Επιτροπή βρίσκονται πανεπιστημιακοί από την Αμερική και τη Βρετανία, Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού, από την Ακαδημία Αθηνών, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, της έρευνας και της τεχνολογίας αλλά και της Εκκλησίας.
Από τη λίστα των «Σοφών» δεν θα μπορούσε να λείψει ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, επί χρόνια καθηγητής και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Ο Μαζάουερ είναι συγγραφέας του βιβλίου για τη Θεσσαλονίκη «Πόλη των Φαντασμάτων», καθώς και του βιβλίου «Η Ελλάδα της Κατοχής» και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Αλλά και ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, που είναι ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος «2021: 200 χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση».
Για τον κ. Χατζή, «η επέτειος είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το 1821, να το κατανοήσουμε καλύτερα. Προφανώς κάθε ιδέα εθνικής αυτολογοκρισίας μού είναι απεχθής. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ανάδειξη πηγών, τεκμηρίων, γεγονότων, προσώπων, πράξεων, επιλογών. Και η προσπάθεια ερμηνείας τους».
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Χατζής μάς καλεί λέγοντας «ας ακούσουμε τον εθνικό μας ποιητή, ας απορρίψουμε την αποστειρωμένη εθνικολαϊκιστική εκδοχή της Ιστορίας μας κι ας προσεγγίσουμε με μέθοδο, σοβαρότητα και γνήσιο ενδιαφέρον την Ιστορία μας. Σας διαβεβαιώ ότι θα ανακαλύψουμε πολλά που δεν γνωρίζαμε και για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι».
Αναφερόμενος στη «ταυτότητα» της Επιτροπής, σημειώνει ότι περιλαμβάνει κορυφαίες προσωπικότητες της επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών και εκφράζει τη χαρά του που θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί τους.
«Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό να μετέχω σ’ αυτή την ομάδα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής και χαρακτηρίζει όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη τη σύσταση της επιτροπής. «Κατ’ αρχάς για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί χρειάζεται ένας συντονισμός όλων των δράσεων. Και, απ’ όσο γνωρίζω, θα είναι πάρα πολλές. Ο συντονισμός περιλαμβάνει και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ομάδων και θεσμών. Ομως, αυτή η καλά επιλεγμένη ομάδα θα έχει και κάτι να πει για την Επανάσταση, για την πορεία των 200 ετών και για το μέλλον της χώρας μας. Εκπροσωπεί ένα από τα πιο δημιουργικά και δυναμικά τμήματα του Ελληνισμού».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, το πώς θα οργανωθεί η Επιτροπή, «το τι ακριβώς θα κάνουμε, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε, θα τους συζητήσουμε με την κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην πρώτη, ας πούμε, ολομέλεια της Επιτροπής, σε συνεργασία με την εκτελεστική ομάδα. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πρώτη συνάντηση εργασίας».
Πάτρα: Παρέμβαση εισαγγελέα για το bullying κατά 17χρονου σε σχολική εκδρομή
Στην «Ελλάδα 2021» το παρών δίνει και η Εκκλησία διά του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, μιας από τις πιο νηφάλιες φωνές στην Ιεραρχία.
«Δεχθήκαμε την πρόταση να συμμετέχουμε στην Επιτροπή και θα συμβάλουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και όποτε χρειαστεί στην όλη προσπάθεια» δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Ιγνάτιος.
Πέρα από τις εκδηλώσεις της Επιτροπής, ο κ. Ιγνάτιος επισημαίνει ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη συγκροτήσει το δικό της πρόγραμμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία σε όλες τις πόλεις της χώρας με διεθνή συνέδρια.
Η επιλογή των προσώπων που θα εργαστούν αμισθί για την προετοιμασία και τον συντονισμό των εκδηλώσεων δεν είναι τυχαία. Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, που συνέδεσε το όνομά της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής στάθηκε ιδιαίτερα στην ενωτική προσέγγιση του εγχειρήματος προκειμένου, όπως επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, «τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τη σύσταση του ελληνικού κράτους να είναι ορόσημο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα».
ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ την «Επιτροπή των Σοφών»
Για μια σημαντική ευκαιρία να «ανασυνταχθεί η Ελλάδα εσωτερικά αλλά και να επανασυστηθεί με τη σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο» έκανε λόγο στην πρεμιέρα της Επιτροπής ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τα ονόματα που θα συμμετέχουν στην «Ελλάδα 2021».
Οπως έγινε γνωστό, συμμετέχουν ο Roderick Beaton, καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου, ο Richard Clogg, από τους σημαντικότερους μελετητές της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, οι καθηγητές του εξωτερικού Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στάθης Καλύβας και Δημήτρης Γόντικας. Από την Ακαδημία Αθηνών ο Βασίλης Ράπανος, ενώ μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.
Επίσης πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγας.
Τα Γράμματα και τις Τέχνες εκπροσωπούν οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη. Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς.
Την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα πρεσβεύουν οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση