Η… πολυδαίδαλη αυτή υπόθεση, η οποία εκκρεμεί από το 1929, επαναφέρει στο προσκήνιο τις διενέξεις ετών ανάμεσα σε μονές και τοπικές κοινωνίες για την κυριότητα πολλών εκτάσεων γης ακόμη και σε οικιστικές περιοχές.
Η υπόθεση, που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στις 5 Νοεμβρίου -πρωτόδικα ο ναός είχε δικαιωθεί-, αφορά στην κυριότητα 34 πλατειών στο Περιστέρι και 60 στρεμμάτων στην Πετρούπολη.
Η διεκδίκηση μιας τόσο μεγάλης έκτασης έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία χιλιάδων κατοίκων στα δυτικά του λεκανοπεδίου. Μεγάλο μέρος της έκτασης είναι πλέον δομημένο και υπάρχουν σπίτια, σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ το υπόλοιπο είναι στο Ποικίλο Ορος.
Η εκκλησία στη Λαμία (υπάγεται στη Μητρόπολη Φθιώτιδος) προσπαθεί να καταλαγιάσει την αγωνία των κατοίκων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει τους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους ή ακόμη να γκρεμιστούν οι πλατείες και τα σχολεία.
Διαθήκη εκατό χρόνων
Ο ναός επικαλείται διαθήκη του 1916 με την οποία έγινε κληρονόμος μεγάλου μέρους του λεγόμενου κτήματος «Πεύκα Βέρδη», στις παρυφές του Ποικίλου Ορους. Αρχικά, εμφάνιζε ως περιουσία του περίπου 300 στρέμματα τα οποία με τα χρόνια και «ως εκ θαύματος» -όπως καταγγέλλεται από την πλευρά των δήμων- ανέβηκαν σε 7.500 δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα για τις εντός σχεδίου περιοχές των δύο πόλεων, καθώς και για τις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Ποικίλου Ορους.
Σήμερα, ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος είναι μια πραγματογνωμοσύνη που ζήτησε το 2004 το δικαστήριο ώστε να καθοριστούν οι εκτάσεις που διεκδικούνται και ο χαρακτήρας τους.
Η πραγματογνωμοσύνη, αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπος του ναού κ. Παντελής Κοναξής, ολοκληρώθηκε ύστερα από 11 σχεδόν χρόνια και όρισε ότι το κτήμα Βέρδη είναι τελικά έκτασης περίπου 6.000 στρεμμάτων.
Έγκλημα στην Εύβοια: Προφυλακίστηκε και ο 29χρονος γαμπρός για τη δολοφονία του 66χρονου
«Πριν από την πραγματογνωμοσύνη δεν γνωρίζαμε το πραγματικό μέγεθος διότι δεν είχε τοπογραφηθεί ακριβώς το κτήμα και μιλούσαμε για 7.500 στρέμματα».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «ο ναός θα κινηθεί δικαστικά εναντίον καταπατητών που έχουν πάρει οικόπεδα από μη δικαιούχους. Αυτά ξεπερνούν τα 500 και βρίσκονται μεταξύ Περιστερίου και Πετρούπολης. Παρ’ όλα αυτά, εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τότε ασφαλώς και η εκκλησία θα του το χαρίσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα απαιτήσει ένα ποσό συμβιβαστικώς».
Καμία υποχώρηση
Η όλη κατάσταση έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Δυτική Αττική σε διαρκή κινητοποίηση προκειμένου, όπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος, να διαφυλαχτεί η δημόσια περιουσία.
«Η Μονή Λαμίας επιστρέφει πιάνοντας στον ύπνο το Δημόσιο και τους δήμους. Κερδίζει πρωτόδικα μια υπόθεση η οποία αφορά ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους ανάμεσα σε Περιστέρι, Πετρούπολη, Καματερό, Αγίους Αναργύρους κ.λπ. Διεκδικεί περίπου 6.500 στρέμματα από το Περιστέρι μέχρι το Καματερό, δηλαδή όλο το Ποικίλο Ορος, που είναι από τις τελευταίες πράσινες φλέβες στο λεκανοπέδιο», αναφέρει ο κ. Βλάχος.
Ο κ. Βλάχος χαρακτηρίζει «έωλο» το δικαίωμα που αντλεί ο ναός μέσα από τη διαθήκη του 1916. «Από την ώρα που ασχολήθηκε με την πώληση οικοπέδων έχει πουλήσει πάνω από την περιουσία που υποτίθεται ότι έχει κληρονομήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιουσία κινούνταν περί τα 800 στρέμματα, όμως από το Περιστέρι έως την Πετρούπολη έχουν πουληθεί χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή η εκκλησία διεκδικεί 6.500 στρέμματα. Από πού αντλεί αυτό το δικαίωμα; Και πηγαίνουμε εμείς κατηγορούμενοι επειδή θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια περιουσία».
Ο δήμαρχος Πετρούπολης δεν κρύβει τον προβληματισμό του πως «εάν η υπόθεση χαθεί στο Εφετείο, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου». Ωστόσο, «τίποτε δεν έχει τελειώσει. Θα δώσουμε μάχη και στις 5 Νοεμβρίου, που εξετάζεται η υπόθεση, θα καλέσουμε τον κόσμο να είναι παραστεί διότι τον αφορά. Δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή αλλά το μέλλον της πόλης μας».
Το ίδιο αποφασισμένη είναι και η δημοτική αρχή στο Περιστέρι. «Ο ναός διεκδικεί περίπου 3.500 στρέμματα στα όρια των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης και άλλα 4.000 στρέμματα από το Δημόσιο, δηλαδή το Ποικίλο Ορος. Μας ζητάει χρήματα για τις πλατείες που έχουμε, οι οποίες ανήκουν στον λαό του Περιστερίου. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους», σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Οικιστικής Ανάπτυξης Περιστερίου κ. Παναγιώτης Λύκος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής