Σε συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε λέγοντας: «καταδικάζουμε απερίφραστα τόσο προσωπικά όσο και ο ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τον χειρισμό της υπόθεσης».
«Ομολογώ ότι με ενοχλεί να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους», είπε. Όπως εξήγησε, οι δύο υπάλληλοι που δημιούργησαν το πρόβλημα είναι μέλη γνωμοδοτικής επιτροπής για την καταλληλότητα των ταινιών. Με βάση τον νόμο του 2010 για τον κινηματογράφο στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται ο έλεγχος αιθουσαρχών, αλλά όχι η κλήση δυνάμεων καταστολής.
«Δυο γυναίκες που είναι μέλη της επιτροπής που γνωμοδοτούν για τις ταινίες υπερέβησαν των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής-υπάρχουν και άλλοι τρόποι», είπε η κυρία Μενδώνη.
«Για την ώρα διενεργείται ΕΔΕ» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε πως υπάρχει η διάταξη και μάλιστα τα δελτία ελέγχου των υπαλλήλων έφεραν την υπογραφή της τέως γγ Μαρίας Βλαζακη. Επομένως είχαν κάθε περιθώριο να το διορθώσουν αλλά δεν το έπραξαν είπε η κα Μενδώνη.
Χρυσοχοΐδης: Επίδειξη φτήνιας πολιτικής από τον Τσίπρα για το Joker
Με μια ανακοίνωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντά σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν την αστυνομία αλλά και απαντά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε ανάρτηση με τον ίδιο ως διώκτη του Joker.
«Η Αστυνομία», λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες.
Δήλωσα ήδη ότι σήμερα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου να δω την ταινία Τζόκερ.
Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για κάθε λογικό πολίτη και προφανώς θα έπρεπε να είναι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Υ.Γ.: Ο Α. Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας».
Τι κατέθεσε η υπάλληλος του ΥΠΠΟ για τον έλεγχο της παρουσίας ανηλίκων
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η υπάλληλος Β.Μ που μετέβη στο The Mall μαζί με δυο αστυνομικούς, αφού είχε πάρει χαρτί από εισαγγελέα, υποστηρίζει στην κατάθεσή της στο Α.Τ Αμαρουσίου ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής για την αξιολόγηση της καταλληλότητας της ταινίας έπειτα από προφορική εντολή που πήρε από την διευθύντρια του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, καταθέτοντας και το σχετικό έγγραφο που εξηγούσε το λόγο για τον οποίο προέβη στον έλεγχο.
Η υπάλληλος Β.Μ υποστηρίζει στην ίδια κατάθεση ότι είχε λάβει εντολή να μπει ως θεατής στην κινηματογραφική αίθουσα προκειμένου να διαπιστώσει αν ευσταθούν καταγγελίες που ανέφεραν ότι την ταινία παρακολουθούν και ανήλικα παιδιά.
Κατά πληροφορίες η υπάλληλος που διεξήγαγε τον έλεγχο αναζήτησε στο κινητό τηλέφωνο την προϊσταμένη του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου. Επειδή, όμως, δεν την βρήκε, κάλεσε την αμέσως κατώτερη σε βαθμό η οποία και έδωσε την προφορική εντολή.
Πράγματι η υπάλληλος μπήκε μέσα στην αίθουσα όπου και διαπίστωσε την παρουσία έξι ανήλικων από 12 έως 17 ετών, οι οποίοι δεν συνοδεύονταν από τους κηδεμόνες τους που με τη σειρά τους βρίσκονταν σε άλλους χώρους του εμπορικού κέντρου. Και ενώ λοιπόν η προβολή η ταινίας βρισκόταν σε εξέλιξη, η υπάλληλος Β.Μ βγήκε από την αίθουσα, πήγε στο ΑΤ Αμαρουσίου και επέστρεψε μαζί με τους δυο αστυνομικούς. Αρχικά αναζήτησαν τον υπεύθυνο του κινηματογράφου, στον οποίο παρέδωσαν την εντολή από τον εισαγγελέα για διακοπή της ταινίας και επιτόπιο έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μέσα στην αίθουσα βρίσκονται ανήλικοι.
Ο υπεύθυνος του κινηματογράφου έδωσε εντολή να σταματήσει η προβολή του Joker και έτσι αυτόματα άνοιξαν τα φώτα μέσα στην αίθουσα προς έκπληξη των θεατών. Οι δυο αστυνομικοί ζήτησαν από τους έξι ανήλικους να τους ακολουθήσουν εκτός της αίθουσας ενώ αναζητήθηκαν οι γονείς που βρίσκονταν, όπως προαναφέραμε, εντός του εμπορικού κέντρου.
Αυτές είναι οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες για την ταινία με νόμο του 1937
Αμέσως μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το αστυνομικό ρεσάλτο στους κινηματογράφους προς ανεύρεση ανηλίκων που παρακολουθούν την ταινία «Joker», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καταδίκασε χωρίς περιστροφές την αστυνομική κατασταλτική επιχείρηση, αλλά αποκάλυψε και την ιδιότητα των δύο γυναικών που κάλεσαν την ΕΛ.ΑΣ. να επέμβει.
Δυο γυναίκες, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν την καταγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να πάει στις αίθουσες και επειδή η καταλληλότητα της ταινίας έχει «βγει» με βάση νόμο του 1937 (!), έπρεπε να βγάλει ανήλικους από τις αίθουσες. Τα περιστατικά είναι δυο: ένα το Σάββατο σε σινεμά στο Μαρούσι κι ένα την Κυριακή σε κινηματογράφο στην Κυψέλη.
«Οι δυο υπάλληλοι κινήθηκαν αυτοβούλως»
«Οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού κινήθηκαν αυτοβούλως, πέραν των αρμοδιοτήτων τους και χωρίς να έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους στο υπουργείο ή να έχουν πάρει οποιαδήποτε εντολή» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, σημειώνοντας πως «σωστά ο κόσμος αντέδρασε, αυτό που έγινε ήταν ανοίκειο».
«Δεν είναι δυνατόν, κανείς, να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος μια υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Η, οργισμένη, υπουργός Πολιτισμού είπε πως οι δυο γυναίκες ανήκουν στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη επιτροπής η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών και έχουν μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.
«Έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζω την αστυνομία και δημιουργώ πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους», πρόσθεσε. Η Λίνα Μενδώνη καταδίκασε τις ενέργειές τους, σημειώνοντας πως «κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους» και «δεν είχαν ενημερώσει» κανέναν από τους αρμόδιους του υπουργείου.
Μάλιστα, η κα Μενδώνη άφησε αιχμές ακόμη και για τα κίνητρα των δυο γυναικών, για τα οποία χαρακτηριστικά δήλωσε «άγνοια». Όπως είπε, οι δυο υπάλληλοι υπηρετούν χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά πρώτη φορά έκαναν κάτι τέτοιο. «Ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Είναι παράλογο να ενεργοποιηθεί», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας πως «καταδικάζει το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά την ενέργεια». Προανήγγειλε δε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για το πειθαρχικό έλεγχο».
Δείτε όσα είπε η Λίνα Μενδώνη
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.
Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν.
Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».
Το χρονικό
Ολα ξεκίνησαν, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες πως ανήλικα παιδιά έβλεπαν την ταινία, ενώ απαγορεύεται για άτομα κάτω των 18 ετών. Η αστυνομία έτσι παρενέβη στους κινηματογράφους Village στο Μαρούσι (το μεσημέρι του Σαββάτου) και ΑΕΛΛΩ (στα Πατήσια).
Στο Village δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα να γίνει η προσαγωγή 7 ανήλικων, καθώς και του υπεύθυνου του κινηματογράφου οι οποίοι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, λίγο αργότερα, ενώ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ δεν υπήρξαν προσαγωγές.
Πάντως το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε πως είχε δώσει εντολή για έλεγχο στις αίθουσες με επίσημη ανακοίνωσή του. Μάλιστα, τονίζει πως θα γίνει έρευνα για το αν ισχύει η φήμη πως οι καταγγελίες έγιναν από υπαλλήλους του υπουργείου, χωρίς να έχουν πάρει σχετική άδεια.