Οπως προέβλεπε η πρόσκληση του υπουργείου Υγείας, αναζητούνται 19 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές για την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠε) Αττικής, 20 για τη 2η ΥΠε Πειραιώς και Νήσων, 9 για την 3η ΥΠε Μακεδονίας, 15 για την 4η ΥΠε Μακεδονίας – Θράκης, 11 για την 5η ΥΠε Στερεάς Ελλάδας, 17 για την 6η ΥΠε Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και 10 στελέχη για νοσοκομεία στην 7η ΥΠε Κρήτης. Το ενδιαφέρον υπήρξε πολύ μεγάλο. Στην 3η ΥΠε, για παράδειγμα, αιτήθηκαν 202 υποψήφιοι για εννέα θέσεις. Η 1η Υπε, δηλαδή τα νοσοκομεία της Αττικής, είχαν το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων, που ανήλθε συνολικά σε 434.
Την ίδια ώρα, αναζητούνται στελέχη για 11 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, των οποίων η θητεία λήγει στο τέλος του έτους, γι’ αυτό και προκηρύχθηκαν με την επισήμανση ότι οι νέοι διοικητές θα αναλάβουν τη διοίκηση το επόμενο έτος. Η διαδικασία, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, έχει ως εξής: Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα δει τους φακέλους και θα καταλήξει σε μία λίστα με τους επικρατέστερους ώστε να κάνει την τελική επιλογή ο υπουργός Υγείας.
Οι νέοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων θα ελέγχονται διαρκώς για το έργο τους. Το τρίπτυχο αξιολόγηση – αποτελεσματικότητα -λογοδοσία συνοψίζει τις προθέσεις της ηγεσίας της Αριστοτέλους για τις νέες διοικήσεις. Οπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο σήμερα συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής, οι επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας και θα αξιολογούνται πάνω σε ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους που έχουν τεθεί. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση μεταξύ διοικητών και υπουργείου Υγείας, υπάρχει, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η δυνατότητα πρόωρης λήξης της θητείας των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών, αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο.
Η ταχεία εξυπηρέτηση των ασθενών στα Επείγοντα είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει η Αριστοτέλους. Οπως είχε τονίσει, μάλιστα, σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θέλει οι διοικητές να είναι παρόντες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τις ημέρες εφημερίας κάθε νοσοκομείου. Η «τακτοποίηση» των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού, ακόμη και η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων -μία μόνιμη «πληγή» του ΕΣΥ- είναι ανάμεσα στους στόχους που καλούνται να εκπληρώσουν οι διοικήσεις.
Δήμαρχος Αλίμου για την πλημμύρα στην Ποσειδώνος: «Θα χρειαστούν δύο χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα» [βίντεο]
Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής προβλέπονται επιπλέον απαγορεύσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, όπως είναι οι υπαίθριοι χώροι όπου συναθροίζονται ανήλικοι. Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα για τον ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ αλλά και τη φαρμακευτική πολιτική.
Αιτήσεις για διοικητές και αναπληρωτές διοικητές ανά Υγειονομική Περιφέρεια
Από την έντυπη έκδοση