Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Χρηματοδότηση-ένεση για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

8 στους 10 πληρώνουν από την τσέπη τους τη… δημόσια Υγεία

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Επανεντάσσεται στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Υγεία, που υπερβαίνει συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, σημαντική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, στις οποίες η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια», με περισσότερους από 1.600 θανάτους ετησίως.

Η σημαντική αυτή επιμέρους δωρεά είχε ακυρωθεί από το Ιδρυμα στα τέλη Απριλίου εξαιτίας ολιγωριών από την πλευρά της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την τελευταία τακτική ενημέρωση για την πορεία της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», όπως λέγεται η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη δημόσια Υγεία, μετά από συζητήσεις του ΙΣΝ με το υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να επανενταχθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιαζόταν για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής «πληγής» των ελληνικών νοσοκομείων. Στην απόφαση αυτή του Ιδρύματος συνετέλεσε, όπως αναφέρεται στην ενημέρωσή του, και η επισήμως δηλωμένη πρόθεση του ΙΣΝ να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Η δωρεά για τις λοιμώξεις είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η μορφή του οποίου σχεδιάζεται. Το ύψος της χρηματοδότησης, όπως είχε οριστεί αρχικά, ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προθεσμία έως τις 30 Δεκεμβρίου ώστε να προχωρήσει σε κύρωση σύμβασης για το πρόγραμμα. Γεγονός που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας μέχρι τότε θα έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Επιχείρηση «Καθαρά χέρια»

Σημειώνεται ότι «τρέχει» σε 30 νοσοκομεία του ΕΣΥ η επιχείρηση «Καθαρά χέρια» που υλοποιείται από το Γραφείο Μικροβιακής Αντοχής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στο σωστό πλύσιμο των χεριών, με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης λοιμώξεων.

Τον περασμένο Απρίλιο, όταν ανακοίνωσε το ΙΣΝ ότι αποσύρει τη συγκεκριμένη δωρεά, βασική αιτία ήταν ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση που θα διασφάλιζε την πορεία υλοποίησής της ενώ είχαν παρέλθει 15 μήνες. Παράλληλα, έκανε λόγο για την παράλληλη δράση από τον ΕΟΔΥ. Η Αριστοτέλους πρότασσε τότε την αλληλοκάλυψη των δύο δράσεων ως λόγο ακύρωσης της χρηματοδότησης από το Ιδρυμα Νιάρχου.

Τα στοιχεία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά. Το ποσοστό τους μέσα στα νοσοκομεία είναι άνω του 10%, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι στο 5%. Ο αριθμός των θυμάτων εξαιτίας ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ανέρχεται σε περισσότερα από 1.600 άτομα ετησίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τα επόμενα 30 χρόνια οι λοιμώξεις από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα «στοιχίσουν» στη χώρα μας περίπου 70.000 θανάτους ασθενών, σχεδόν 1.000 επιπλέον ημέρες νοσηλείας ανά 100.000 πληθυσμού σε ετήσια βάση και περίπου 60 εκατ. δολ. ετησίως ως δαπάνη υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνολική δωρεά του ΙΣΝ για την Υγεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής και το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, πρόσφατα αποφασίστηκε η ανέγερση νέου νοσοκομείου και στη Σπάρτη, που εντάσσεται στην ενίσχυση από το Ιδρυμα της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας.

Aπό την έντυπη έκδοση