Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Δουλειά για 2.550 ανέργους – Εντός διμήνου νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Σε 5 μήνες 580.000 άνεργοι - Εφιαλτικές προβλέψεις του ΣΕΒ για εκτόξευση της ανεργίας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Περισσότερα κίνητρα εργασίας για να βρίσκουν οι άνεργοι καλύτερες δουλειές με πλήρη απασχόληση και κανονικό μισθό σχεδιάζει να καθιερώσει ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, ξεκινώντας με τρία καινούργια προγράμματα απασχόλησης για 2.000 ανέργους 55 ως 67 ετών, για 300 νέους ανέργους 18 ως 30 ετών και για 250 πτυχιούχους ανέργους 22 ως 39 ετών.

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν στο προσεχές δίμηνο, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και νέα κοινωφελής εργασία, που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2019 και θα καλύψει χιλιάδες ανέργους με θέσεις πλήρους απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες.

Το πρόγραμμα για 2.000 ανέργους 55 ως 67 ετών προβλέπει την πρόσληψή τους για 12 μήνες σε δημόσιους φορείς, δήμους και περιφέρειες. Ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί το 50% του μισθού και των εισφορών με όριο ενίσχυσης τα 600 ευρώ, που σημαίνει ότι σε μικτό μισθό 1.250 ευρώ μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές η επιδότηση θα είναι 600 ευρώ, ενώ σε μισθό 1.000 ευρώ μαζί με εισφορές η επιδότηση θα είναι 500 ευρώ.

Δύο ακόμη προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι μια από τις περιφέρειες με υψηλή ανεργία των νέων. Το ένα πρόγραμμα αφορά 300 ανέργους ηλικίας 18 έως 30 ετών που θα κάνουν πρακτική άσκηση για 7 μήνες στο Δημόσιο και επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας με επιδότηση μισθού 650 ευρώ. Με το δεύτερο πρόγραμμα 250 άνεργοι πτυχιούχοι της Δυτικής Μακεδονίας, ηλικίας 22 ως 39 ετών, θα προσληφθούν για 12 μήνες σε δημόσιους φορείς με μισθό 1.040 ευρώ για πτυχιούχους ΑΕΙ και 990 ευρώ για πτυχιούχους ΤΕΙ.

Κοινωφελής εργασία

Η νέα κοινωφελής εργασία θα είναι πρόγραμμα-γέφυρα με την κοινωφελή που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, και πιθανόν θα απασχοληθεί ο ίδιος αριθμός ανέργων, δηλαδή περίπου 33.000 άτομα, που θα επιλεγούν μέσα από κριτήρια και μοριοδότηση. Ο αριθμός των θέσεων, ωστόσο, που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί, πρώτον, από τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό που θα ζητήσουν οι δήμοι και, δεύτερον, από το κονδύλι που θα είναι διαθέσιμο στον προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα το 2020.

Επανασχεδιασμός

Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε χθες στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ ότι κανένα πρόγραμμα δεν θα τρέξει αν δεν έχει μετρηθεί από πριν η αποτελεσματικότητά του, εξηγώντας πως σημασία δεν έχει μόνον να απασχοληθούν οι άνεργοι για ένα 7μηνο ή 12μηνο, αλλά το να ανοίξει ο δρόμος για τη μετά το πρόγραμμα εργασιακή τους καριέρα.

Για το σκοπό αυτό τα προγράμματα θα επανασχεδιαστούν σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως σε στενή διασύνδεση με τις ανάγκες σε προσωπικό που ζητούν οι επιχειρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκουν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ο ΟΑΕΔ στρέφεται πιο αποφασιστικά στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να υπάρξει σύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης κυρίως με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για τη γρήγορη απορρόφηση των νέων που θα ολοκληρώνουν σπουδές σε τεχνικές σχολές.

Ο σχεδιασμός του «νέου ΟΑΕΔ» θα περιλαμβάνει πιθανότατα και νομοθετικές διατάξεις για την αύξηση του αριθμού των ανέργων που θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αυτή η αύξηση των δικαιούχων θα συνοδευτεί με ελαστικότερα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος σε σχέση με αυτά που ισχύουν από το 2011, ενώ θα επανεξεταστούν οι υποχρεώσεις των ανέργων (επιδοτούμενων και μη) με στόχο να στραφούν σε θέσεις εργασίας αντί να παραμένουν εξαρτημένοι και εγκλωβισμένοι στα παθητικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας που είναι τα επιδόματα.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Παράταση μέχρι τις 12 Ιουλίου για τις έγγραφες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Ανδρέας Ντίνης

ΟΑΕΔ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων

Μιχάλης Μάρδας

ΟΑΕΔ-Κοινωφελής Εργασία 2020: Από Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα απασχόλησης 36.500 ανέργων

Μιχάλης Μάρδας

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων – Όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Μάρδας

Κοινωνικός Τουρισμός: Εως τις 2 Ιουλίου οι αιτήσεις για φθηνές διακοπές – Όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Μάρδας

Οδηγίες του ΟΑΕΔ για την εξυπηρέτηση του κοινού

Ανδρέας Ντίνης

ΟΑΕΔ: Επιμηκύνεται το τρέχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ανδρέας Ντίνης

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η καταχώρηση IBAN για τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους

Ανδρέας Ντίνης

Λήγει η προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ για το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Evanthia Karra