Οι αστυνομικοί εκκένωσαν τις δύο καταλήψεις επί της οδού Αχαρνών, μεταφέροντας 269 πρόσφυγες, μετανάστες και παιδιά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. Για έναν 34χρονο από τους μετανάστες της κατάληψης στην Αχαρνών 22, o οποίος κατάγεται από τη Συρία, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του 9ου τακτικού ανακριτή από τις 26 Ιουλίου του 2019 για βιασμό ανήλικης. Για τα δύο κτίρια υπήρχαν εδώ και καιρό εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωση.
Κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο σημείο επί της οδού Αχαρνών είχαν γίνει τέσσερις συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο καταλήψεις βρίσκονταν σε… αντιπαράθεση, καθώς και στα δύο κτίρια υπήρχαν μέλη κυκλωμάτων διακίνησης πλαστών εγγράφων, λαθραίων τσιγάρων και ειδών παρεμπορίου.
Τον Οκτώβριο του 2018 μάλιστα είχαν σημειωθεί και πυροβολισμοί με 45άρι σε αυτοκίνητο στο κτίριο στη Σουρμελή. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι χθες τα ξημερώματα όταν έφτασαν στην αρχή της οδού Αχαρνών δίπλα στην πλατεία Βάθης πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, συνοδεία αστυνομικών των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Μετανάστες και πρόσφυγες μαζί με τους ανηλίκους ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς να έχουν καν… κρεβάτια! Εντός του κτιρίου στην Αχαρνών 22 βρέθηκαν 90 αλλοδαποί και συγκεκριμένα 21 άνδρες, 33 γυναίκες και 36 ανήλικοι, ενώ ένας από τους άνδρες αλλοδαπούς συνελήφθη για κατοχή μαχαιριών. Εντός του κτιρίου στη συμβολή των οδών Σουρμελή-Αχαρνών και Μάγερ βρέθηκαν 179 αλλοδαποί και συγκεκριμένα 67 άνδρες, 50 γυναίκες και 62 ανήλικοι, ενώ κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, τα οποία θα εξεταστούν εάν είναι λειτουργικά ή replica, καθώς και φυσίγγια πυροβόλου.
Σοκ στην Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα – Καταγγελίες για λάθος χειρισμό μαιευτήρα
Από τις εκτιμήσεις των αστυνομικών τα όπλα μάλλον είναι… παιδικά παιχνίδια. Οι πρόσφυγες αναμένεται να ταυτοποιηθούν και να διαπιστωθεί αν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ή αιτήματα ασύλου. Οσοι είναι νόμιμα στην Ελλάδα (περίπου 200 άτομα) μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας στην Κόρινθο, ενώ όσοι είναι παράνομα στην Ελλάδα θα μεταφερθούν στην Αμυγδαλέζα. Επιπρόσθετα, μέσα στα δύο κτίρια εντοπίστηκαν δύο γερμανικά διαβατήρια τα οποία ενδεχομένως να είναι γνήσια και να ανήκουν σε «αλληλέγγυους», οι οποίοι εκτιμάται πως έμεναν μαζί με τους μετανάστες. Η κατάληψη της οδού Σουρμελή σφραγίστηκε με τσιμεντόλιθους, ενώ αυτή της οδού Αχαρνών 22 με μεταλλικά ρολά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο θα παραμείνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επιθέσεων και ανακατάληψης.
Και αναρχικοί
Πριν από περίπου ένα χρόνο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπως προκύπτει από έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Τ.», είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελούνταν αδικήματα μέσα στο κτίριο επί της οδού Αχαρνών 22. Αντίστοιχα μήνυση είχε υποβάλει και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στην οποία ανήκει το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σουρμελή-Αχαρνών και Μάγερ, γνωστό ως «Τοσίτσειο Σχολείο». Το Τμήμα Ασφαλείας Ομόνοιας, το οποίο χωροταξικά είχε αρμοδιότητα στο σημείο, απάντησε στις 13 Οκτωβρίου του 2017 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών πως είχε γίνει επιτόπιος έλεγχος, στον οποίο διαπιστώθηκε πως στο επταώροφο κτίριο υπήρχε μία κλειδωμένη πόρτα, η οποία άνοιγε μόνο όταν ήταν να μπει κάποιος μέσα στο κτίριο. Στην πρόσοψη του κτιρίου υπήρχε μάλιστα ένα πανί στο οποίο αναγραφόταν η φράση «Φιλοξενία Προσφύγων Υπουργείο».
«Στην ανωτέρω κατάληψη προέκυψε η συμμετοχή ατόμων του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα σε διάφορες ιστοσελίδες πολιτικού και κοινωνικού ρεπορτάζ αλλά και αναρχικού αντιεξουσιαστικού περιεχομένου και πληροφόρησης αναφέρεται ρητά η περιφρούρηση της εν λόγω κατάληψης από άτομα του ανωτέρου χώρου, αναφέροντας την εν λόγω δομή-κτίριο με το διακριτικό προσωνύμιο “υπουργείο Αχαρνών”», επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. εκείνο το διάστημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας. Το Tμήμα Ασφαλείας της Ομόνοιας δεν μπορούσε να εκκενώσει το κτίριο καθώς, όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, «προϋποθέτει την οργανωτική σχεδίαση από προϊσταμένη ημών υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ταυτόχρονη συνεννόηση-επικοινωνία με έτερους εμπλεκόμενους δημόσιους και κρατικούς φορείς».
Φέσια
Σύμφωνα με πληροφορίες, και στα δύο κτίρια δεν είχε διακοπεί το νερό και το ρεύμα, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να τρέχουν οι λογαριασμοί, οι οποίοι τρεις μέρες αργότερα έχουν φτάσει σε αρκετά υψηλά ποσά.
Μάλιστα, σε ένα απαντητικό έγγραφο της ΕΥΔΑΠ προς έναν ιδιοκτήτη της οδού Αχαρνών επισημαίνεται πως η οφειλή το 2017 είχε ξεπεράσει τις 12.650 ευρώ. Παράλληλα, η τεχνική υπηρεσία της εταιρίας ύδρευσης με έγγραφό της είχε ζητήσει από την Αστυνομία συνδρομή προκειμένου να προβεί σε διακοπή της υδροδότησης. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας απάντησε στην εταιρία πως αδυνατεί να βοηθήσει «αφενός μεν λόγω του ευάριθμου προσωπικού, αφετέρου δε και κυρίως λόγω του μείζονος κοινωνικού προβλήματος, καθώς η πλειονότητα των 150 περίπου καταληψιών αποτελείται από πρόσφυγες με οικογένειες και παιδιά».
Από την έντυπη έκδοση