Πρόκειται για επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μετά από ρύθμιση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας μπορούσαν να πάρουν μέρος στη σχετική διαδικασία για πρόσληψη επικουρικών πριν λήξει η θητεία τους.
Στη «φουρνιά» αυτή των επικουρικών γιατρών ανήκει και ο γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής, Βασίλης Τσάιτας, την περίπτωση του οποίου είχε αναδείξει με καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων). Ο γιατρός δεν έχει πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες και το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η σύμβασή του εφόσον έχουν παρέλθει 24 μήνες εργασίας είναι άκυρη.
«Από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα δεν έχω πληρωθεί μισθούς και εφημερίες», αναφέρει ο ίδιος στον «Ε.Τ.». Προσθέτει δε ότι από τη στιγμή που του κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -το οποίο αποφάσισε παράλληλα την καταβολή των δεδουλευμένων του- πρέπει να αποχωρήσει από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο εργάζεται.
«Είμαστε συνολικά τέσσερις γυναικολόγοι, εάν φύγω θα μείνουν τρεις οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν 10-11 εφημερίες το μήνα ο καθένας τους», αναφέρει ο κ. Τσάιτας.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
«Εκδόθηκε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ρητώς αναφέρει ότι παρανόμως ο εν λόγω γιατρός ασχολείται πέραν του 24μήνου και εάν συνεχισθεί η παράνομη σύμβασή του που είναι αυτοδικαίως άκυρη και καταβληθούν αποδοχές η διοίκηση του Νοσοκομείου θα διωχθεί πειθαρχικά. Μάλιστα αναφέρει ότι θα κοινοποιηθεί και στις εισαγγελικές αρχές. Ως εκ τούτω κινδυνεύουν να διωχθούν και ποινικά οι εκκαθαριστές της μισθοδοσίας», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τονίζουν ότι η εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το Ν. 4528/2018, ο οποίος καταργεί την τρίμηνη διακοπή μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων εφόσον μεσολαβεί διαγωνιστική διαδικασία.
Η απόφαση αυτή δείχνει ουσιαστικά το δρόμο της εξόδου από το ΕΣΥ και των 1.100 επικουρικών γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία κατόπιν ίδιας διαδικασίας πρόσληψης με τον κ. Τσάιτα, με αποτέλεσμα να «τιναχθούν στον αέρα» τα νοσηλευτικά ιδρύματα ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Πρόκειται για γιατρούς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η παρουσία τους είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Στην ουσία, όπως λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δημιουργείται γενικότερο πρόβλημα για όλους όσους υπηρετούν πάνω από 24 μήνες στα νοσοκομεία, οι οποίοι είναι πολλοί.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διευθετήσει το ζήτημα που έχει προκύψει με το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Από την έντυπη έκδοση