Οι λεκτικοί παλικαρισμοί του Τούρκου προέδρου συνοδεύτηκαν χτες από «αεροπορικά νταηλίκια» στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα 28 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και δύο «εικονικές αερομαχίες» ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως άλλο το 2016 και άλλο το 1923, εμφανίστηκε αυτή τη φορά με ακραίες αναθεωρητικές θέσεις, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ξαναπάρει εδάφη, τα οποία έχασε προ αιώνος. «Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923», είπε. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Οταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο όπου βρεθήκαμε τότε». Οι αναφορές Ερντογάν εκτιμάται ότι έχουν να κάνουν κυρίως με τις σοβαρότατες εξελίξεις στη Μοσούλη (Ιράκ) και στη Βόρειο Συρία, όπου η Αγκυρα επιδιώκει να εδραιώσει -και- τη στρατιωτική παρουσία της.
Προηγουμένως, είχε στραφεί και πάλι κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, λέγοντας: «Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας». Η πραγματική Τουρκία, κατά τον ίδιον, «δεν ήταν αυτή του 1923, και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Σελτζούκους (…). Θέλω η νεολαία μας να μάθει για τη Λωζάννη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Από το 1914, μέσα σε 9 χρόνια με Λωζάννη και το Χατάι, πέσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Χθες, τέσσερα τουρκικά μαχητικά, τα δυο εξ αυτών οπλισμένα, και ένα κατασκοπευτικό (CN-235 – «ναυτικής συνεργασίας» που πετάει κυρίως για λογαριασμό του ΝΑΤΟ) έκαναν σειρά παραβιάσεων. Μάλιστα, το CN-235 έκανε δύο φορές υπέρπτηση στα 3.400 πόδια στη νήσο Παναγιά (Χίος). Υπερπτήσεις εκεί επανειλημμένως κατεγράφησαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κατήγγειλε «εικόνα διάλυσης των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών», ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε ότι «οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για την πραγματοποίηση ασκήσεων στείρας αντιπολίτευσης από τη Ν.Δ. Η ασκούμενη πολιτική θα συνεχιστεί με νηφαλιότητα, ηρεμία και αποφασιστικότητα».
Η κ. Μπακογιάννη υπέβαλε την ερώτηση με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε από τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου και του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, όπου, λανθασμένα, αναφερόταν πως ο Ερντογάν ζητούσε δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης της Θράκης. Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε ανακοίνωση με βάση αυτά τα τηλεγραφήματα, αλλά βάσει των επίσημων δηλώσεων Ερντογάν στο site της τουρκικής προεδρίας. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, ουδεμία αναφορά σε «δημοψήφισμα» υπάρχει στην ανακοίνωση. Και κατέληξε:
«Η ερώτηση της Ν.Δ. προκαλεί την πρόσθετη απορία, καθώς ανώτατα στελέχη της έχουν θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών και στις υπηρεσίες του και είναι αδύνατον να τους διαφεύγει ότι τα γραφεία Τύπου των πρεσβειών ούτε υπάγονταν ούτε υπάγονται ούτε εποπτεύονται από το υπουργείο Εξωτερικών».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου