Η δυσκολία της θαλάσσιας περιοχής -υποθαλάσσιο σπήλαιο- που βούτηξαν, το βάθος των νερών και το γεγονός ότι πιθανότητα δεν είχαν εξειδίκευση σε καταδύσεις σπηλαίων και εξειδικευμένο εξοπλισμό ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να γραφτεί ο τραγικός επίλογος στην περιπέτειά τους.
Οι δύο άνδρες ήταν 65 και 30 ετών, με καταγωγή από την Τσεχία και το Ιράν αντίστοιχα και βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Σώκαστρο, δυτικά της Καρπάθου, για υποβρύχιες δραστηριότητες εντός σπηλιάς σε βάθος σχεδόν 50 μέτρων. Οταν βούτηξαν, ήταν μαζί τους ακόμη ένας άνδρας, τσεχικής καταγωγής, ο οποίος κατάφερε να βγει στην επιφάνεια. Εκείνος ήταν που ειδοποίησε τους άνδρες του Λιμενικού το μεσημέρι του Σαββάτου ότι έχασε την επικοινωνία του με τους άλλους δύο δύτες. Ανέφερε ότι εξαιτίας της έλλειψης αέρα αναδύθηκε μέχρι την έξοδο της σπηλιάς, χωρίς ωστόσο να εντοπίσει τους άλλους δύο. Επεσήμανε ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι το νερό θόλωσε σημαντικά δυσχεραίνοντας την όραση μέσα στη θάλασσα. Το Λιμενικό όταν ειδοποιήθηκε από τον Τσέχο φίλο των άτυχων δυτών ξεκίνησε άμεσα τις έρευνες για τον εντοπισμό τους. Στην έρευνα συμμετείχαν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη, ομάδα ιδιωτών δυτών, ενώ από ξηράς έρευνα διεξήγαγε περιπολικό όχημα του Λιμενικού. Στο σημείο μετέβη και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, τέσσερις άνδρες της οποίας εντόπισαν τα άψυχα σώματα των δυτών το μεσημέρι της Κυριακής σε βάθος 50 μέτρων, κάτω από πολύ στενή χαράδρα.
Για «κλασική περίπτωση καταδυτικού ατυχήματος» κάνει λόγο στον «Ε.Τ.» ο δύτης και εκπαιδευτής καταδύσεων, Κώστας Θωκταρίδης. Οπως εξηγεί, για να καταδυθεί κάποιος σε ένα σπήλαιο δεν αρκεί να είναι δύτης, αλλά είναι απαραίτητη η εξειδίκευση στη σπηλαιοκατάδυση. «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα. Το να χαθείς μέσα σε ένα σπήλαιο είναι πάρα πολύ εύκολο. Χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες γνώσεις, πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση αλλά και ειδικός εξοπλισμός, διαφορετικό σε σχέση με αυτόν των απλών καταδύσεων», αναφέρει, κάνοντας την εκτίμηση ότι οι δύο δύτες που έχασαν τη ζωή τους δεν είχαν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό αλλά πιθανόν εξοπλισμό αναψυχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μαζί τους μόλις μία μπουκάλα οξυγόνου.
Ο εκπαιδευτής, ο οποίος δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο σπήλαιο του ατυχήματος, αναφέρει βέβαια ότι είναι περισσότερο κοιλότητα παρά σπήλαιο, εξηγεί ακόμη ότι τέτοια ατυχήματα είναι πολύ συνήθη και αφορούν κυρίως σε μεμονωμένους ιδιώτες. «Είναι τεράστιας σημασίας όποιος θέλει να κάνει κατάδυση να απευθύνεται στα ειδικά κέντρα καταδύσεων και σε επαγγελματίες εκπαιδευτές. Εάν σε αυτή την περίπτωση υπήρχε μία επαφή μέσω κάποιου καταδυτικού κέντρου ενδεχομένως δεν θα υπήρχε η τραγωδία αυτή. Γιατί οι ειδικοί γνωρίζουν τους κινδύνους και κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν αποτρέψει τους δύο αυτούς δύτες να βουτήξουν στη συγκεκριμένη περιοχή», επισημαίνει ο κ. Θωκταρίδης.
Ο ένας εκ των δύο δυτών που έχασαν τη ζωή τους φέρεται να γνώριζε καλά την Κάρπαθο, καθώς πήγαινε επί επτά χρόνια για καταδύσεις.
Πάτρα: Η 6η ΕΜΑΚ πρόσφερε στιγμές χαράς στα παιδιά που νοσηλεύονται στο «Καραμανδάνειο»
Χθες το απόγευμα, τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος ανέσυραν από τη θάλασσα τη σορό του ενός εκ των δύο δυτών. Η σορός αναμενόταν να μεταφερθεί στην περιοχή Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση. Η σορός του δεύτερου άτυχου δύτη δεν ανασύρθηκε χθες, καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν ευνοούσαν τη συνέχιση της επιχείρησης από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών. Η προσπάθεια ανάσυρσης της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.
Τι πρέπει να προσέχουν οι λάτρεις των καταδύσεων
• Να επιλέγουν να εξασκούν το σπορ μέσω κέντρων καταδύσεων. Ετσι διασφαλίζεται η ασφάλειά τους. Οι ειδικοί εκπαιδευτές γνωρίζουν καλά τους κινδύνους και μπορούν να τους αποτρέψουν.
• Να μη βουτά κανείς μόνος του. Να βουτούν ανά ζευγάρι.
• Να γνωρίζει κανείς πού μπορεί να καταδυθεί αναλόγως με την εκπαίδευση που διαθέτει. Για κάθε είδος κατάδυσης υπάρχει και η κατάλληλη εκπαίδευση. Για σπήλαια είναι η σπηλαιοκατάδυση, για ναυάγια η ναυαγιοκατάδυση κ.ο.κ.
• Σημαντικό επίσης είναι ο δύτης να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για κάθε είδους κατάδυση. Στα σπήλαια, για παράδειγμα, ο εξοπλισμός είναι διαφορετικός από την απλή κατάδυση, με περισσότερες φιάλες.
Από την έντυπη έκδοση