Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του εργοταξίου που στήθηκε για να καθαριστεί το οικόπεδο, συνομίλησε με εργαζόμενους και χειριστές μηχανημάτων που συμμετέχουν στις εργασίες τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τον καθαρισμό.
«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές. Ήδη, ανέφερε πως για το σχέδιο αναγέννησης της περιοχής ενδιαφέρονται ξένα πανεπιστήμια και σημείωσε πως σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών η οποία θα συνδιαμορφώσει το μέλλον της περιοχής.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο καθαρισμός έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο καθώς υπήρχε σύμβαση για την μεταφορά της καύσιμης ύλης στο οικόπεδο αλλά όχι και πρόβλεψη για την απομάκρυνσης της… Μέσα στα χρονοδιαγράμματα υλοποιήθηκε το έργο του καθαρισμού, σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό περιμένουν οι πολίτες από το κράτος. «Αυτή είναι η κανονικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ο πρωθυπουργός είπε πως με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και της δασικής πολιτικής ώστε να γίνονται και δράσεις πρόληψης. Τόνισε, όμως, πως με τις ίδιες δυνάμεις φέτος δόθηκε μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές και ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται, και τον γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Συμπλήρωσε πως χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.
Η καύσιμη ύλη που μεταφέρθηκε θα αξιοποιηθεί και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως ό,τι καινούργια καύσιμη ύλη έρχεται στο οικόπεδο θα φεύγει με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε να επιστρέψει και να ξαναδεί το οικόπεδο φυτεμένο με αμπέλια όπως είναι τα γειτνιάζοντα οικόπεδα.
Έκανε ειδική μνεία στους εγκαυματίες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ώστε να καλύπτονται πλέον όλες οι θεραπείες τους από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν γινόταν. «Και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ δέχθηκε αίτημα των εκπροσώπων των κατοίκων να συναντηθούν αλλά, όπως είπε, «μακριά από τις κάμερες».
Περίπου 20.000 τόνοι εύφλεκτης ύλης είχαν εναποτεθεί στο οικόπεδο αλλά παρέμεναν εκεί δημιουργώντας κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή. Ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης είχε επισκεφθεί την περιοχή κατά την έναρξη των εργασιών καθαρισμού του οικοπέδου. Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν τον καθαρισμό δωρεάν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Το οικόπεδο-«βόμβα»
Το οικόπεδο καθαρίστηκε, πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, το οικόπεδο στο Μάτι, που για ένα χρόνο μαζευόταν η καύσιμη ύλη από την πύρινη λαίλαπα. Τα 85.000 – 95.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης που συλλέχθηκαν, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ, όπου θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω επεξεργασία τους. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών έχει πατήσει «γκάζι» έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που είχε αφήσει στη μέση η προηγούμενη ηγεσία, «ταλαιπωρώντας» τους κατοίκους της περιοχής.
Ευχές για καλά Χριστούγεννα
Μεταξύ αυτών, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί συλλογή αμιάντου στα υπόλοιπα σπίτια που δεν έχουν δασικές εμπλοκές, αλλά και η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ θα ρίξει αδαπάνως για τους πολίτες περί τα 113 «κόκκινα» σπίτια. Ταυτόχρονα, εντός της επόμενης βδομάδας θα ξεκινήσει και η υλοτόμηση.
Το οικόπεδο όπου ήταν συγκεντρωμένη η καμένη οργανική ύλη είναι το πρώτο πράγμα που έβλεπε κανείς διασχίζοντας τη λεωφόρο Μαραθώνος απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά. Μάλιστα, εκτός του ότι θύμιζε τι διαδραματίστηκε πέρσι, αποτελούσε και ωρολογιακή βόμβα σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Ολο το προηγούμενο διάστημα, κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ξανά και ξανά πως μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εύφλεκτα υλικά.
Τον καθαρισμό ανέλαβαν αφιλοκερδώς, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και οι τσιμεντοβιομηχανίες Lafarge Holcim και Titan Cement. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους – πράγμα που ξεκίνησε μόλις 3 μέρες μετά (ζητήθηκε στις 25 Ιουλίου) και ολοκληρώθηκε 25 μέρες αργότερα.
Σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών με τους όμορους δήμους θα συλλεχθεί αμέσως μετά η καύσιμη ύλη που βρίσκεται σε διάφορα σημεία των ΟΤΑ.
Οπως έχει αποκαλύψει ήδη ο Ελεύθερος Τύπος, από τον περασμένο Μάρτιο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν προχωρήσει σε αυτοψία στην περιοχή της καμένης έκτασης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε «η συσσώρευση πολύ μεγάλης ποσότητας καμένου οργανικού υλικού (ξυλώδες υλικό προερχόμενο από καμένα δέντρα και θάμνους) σε έκταση 25 στρ. που μισθώθηκε από το δήμο». Οπως τόνιζαν στην αλληλογραφία με τους δήμους «εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που έπεται, δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για την έκρηξη πυρκαγιάς στην περιοχή».
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση συλλογής αμιάντου από σπίτια, τα οποία δεν έχουν εμπλοκές με τη δασική νομοθεσία. Τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκαν οι νέες συμβάσεις, ενώ για το ζήτημα του αμιάντου σε κοινόχρηστους χώρους θα γίνει ενσωμάτωση στις τρέχουσες συμβάσεις. Οπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πάντως, έχει απομακρυνθεί σε περισσότερα από 200 σπίτια.
Πριν από λίγες μέρες, δε, παρουσιάστηκαν στους κατοίκους στο Μάτι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ελήφθησαν από την περιοχή πέρσι τον Αύγουστο. Οπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος, ωστόσο πρότεινε να γίνουν νέες δειγματοληψίες και να επιταχυνθεί η διαδικασία απομάκρυνσης αμιάντου καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν κάτοικοι στον «Ε.Τ.», οι μετρήσεις αφορούσαν διάφορες χημικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα και έγιναν σε σύγκριση με μη καμένες περιοχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όπως είπαν, η χωρική διακύμανση των επιβαρυμένων τιμών καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στην περιφέρεια γύρω από τις καμένες περιοχές και όχι στο κέντρο τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με δείγματα από περίπου 40 διαφορετικές θέσεις σε όλη την περιοχή ενώ όπως προκύπτει προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση του αμιάντου.
Σχετικά με τις κατεδαφίσεις, όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο καθυστερούν ένα χρόνο μετά οι υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής για να ολοκληρωθεί το έργο και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Στην Ανατολική Αττική, όπου υπάρχει πρόβλεψη το υπουργείο Υποδομών να γκρεμίζει αδαπάνως για τους πολίτες που το επιθυμούν, η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ έχει ρίξει μόλις 60 από τα 455 «κόκκινα» σπίτια σε Ραφήνα και Μαραθώνα. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, πρόκειται να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε 113 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά.
Παράλληλα, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η υλοτόμηση, η οποία θα γίνει αδαπάνως από τον όμιλο Κοπελούζου ενώ θα δρομολογηθούν και σχετικές αναθέσεις.