Οι προσφυγές έγιναν παραδεκτές από ισχυρή πλειοψηφία των μελών του ΣτΕ και ψήφους 16-9 σύμφωνα με πληροφορίες.
Με ισχυρότατη πλειοψηφία, που ξεπέρασε τους τρεις αρχικούς και βασικούς σκοπέλους, δηλαδή το βάσιμο, το έννομο συμφέρον και το παραδεκτό των αιτήσεων ακυρώσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Η Ολομέλεια προχώρησε ήδη στην ουσία της υπόθεσης επί των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων που έχουν προκύψει.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, είναι πλέον μονόδρομος για τους συμβούλους Επικρατείας, κατά το δεύτερο αυτό σκέλος, να κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, με τον οποίο αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και εκχωρήθηκαν στην κυβέρνηση.
Αναμένεται να οριστεί η επόμενη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάχθηκε μέσα σε φορτισμένο κλίμα εξαιτίας της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για δικαστή που μετέχει στη διάσκεψη, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις των μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων.
Το περιεχόμενο των προσφυγών
Η Ολομέλεια συζήτησε τις προσφυγές που έκαναν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) και κατά της απόφασης να μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες στο υπουργό Επικρατείας, αντί του ΕΣΡ, ξεπερνώντας τη συνταγματική επιταγή.
Ειδικότερα, στρέφονται, μεταξύ άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν στο σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).