Χωρίς να πει τίποτα καινούργιο σε πληροφορίες, απέδειξε γιατί είναι δημοφιλής σε όσους συμφωνούν με τις απόψεις του, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να τις επαναλαμβάνει. Επανέφερε λοιπόν τη κόντρα με την Εκκλησία σημειώνοντας ότι ο κόσμος της Αριστεράς «έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος».
Νωρίτερα είχε μιλήσει για «έλεγχο φρονηματισμού ως επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης επί των μαθητών». Σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας άφησε τα σχολεία και μίλησε γενικότερα για την κοινωνία. «Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πλαίσιο σχέσεων που δεν βοηθά ούτε την Εκκλησία ούτε την Πολιτεία. Αν βγούμε από την κρίση, και μπορούμε να βγούμε με σταθερά βήματα που αφορούν την οικονομία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε νοοτροπίες, ιδεολογίες, σχέσεις εξουσίας που προϋπήρχαν της κρίσης και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κρίση».
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Εκτός από τα πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα, ο κ. Φίλης πήρε -επιτέλους- θέση και για τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Αφού πρώτα έχει προηγηθεί αλληλοακύρωση μεταξύ των συμμετεχόντων στο διάλογο, ακόμα και κατηγορίες για προβολή προσωπικών απόψεων και όχι των πορισμάτων που προέκυψαν από τις προτάσεις των μελών. Ο υπουργός έσβησε κάθε σενάριο για ελεύθερη πρόσβαση (σ.σ.: θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του τομέα Παιδείας), για επιλογή εισακτέων από τα Πανεπιστήμια (σ.σ.: πόρισμα του Αντώνη Λιάκου) και ουσιαστικά έκανε λόγο για Πανελλαδικές που θα έχουν τη δομή του σημερινού εισαγωγικού συστήματος, αλλά… διαφορετικό όνομα. «Ουδείς λέει ότι δεν θα μπαίνουν με εξετάσεις. Δεν τίθεται θέμα ελεύθερης πρόσβασης. Το ερώτημα είναι τα κριτήρια. Θα γίνεται σε ένα σύστημα εκτός σχολείου, όπως οι Πανελλαδικές; Ή θα δώσουμε στο Λύκειο την ευθύνη για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».
Ο κ. Φίλης δεν περιγράφει τίποτα παραπάνω από τις ήδη γνωστές πληροφορίες για εξετάσεις βάσει του Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο θα αποτελεί και το εισιτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κωλοτούμπα όμως που αφορά την ελεύθερη πρόσβαση δεν περνάει απαρατήρητη. Είναι προφανές ότι στο υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να ξεχάσουν την παγίδα στην οποία έπεσαν μόνοι τους υποσχόμενοι κατάργηση των Πανελλαδικών. Είναι εύκολο να ακυρώνεις μέλη της Επιτροπής του Διαλόγου, αποδίδοντας τις προτάσεις ως θέσεις που δεν εκφράζουν την ηγεσία, τι γίνεται όμως με τον Τομέα Παιδείας του ίδιου του κόμματός τους, που τον περασμένο Μάιο εν όψει των Πανελλαδικών ευχόταν καλή επιτυχία και υποσχόταν στους μελλοντικούς μαθητές άμεσα ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια;
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου