Η υπουργός βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών που έχουν επιλέξει στο μηχανογραφικό δελτίο την εισαγωγή τους σε ένα από τα πάνω από 100 νέα τμήματα που έχουν ιδρυθεί και θα δεχτούν τους πρώτους τους εισακτέους από τον Οκτώβριο του 2019, ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή της ότι τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά, αφήνοντας αιχμές προς τα Ιδρύματα που συμφώνησαν στην πρόχειρη πολιτική σχεδίασης ενός νέου ακαδημαϊκού χάρτη του προκατόχου της, Κώστα Γαβρόγλου.
Η κ. Κεραμέως κάλεσε τα Ιδρύματα να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Παιδείας θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα στο υπουργείο Παιδείας, καθώς έχουν καταγραφεί ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Το μπάχαλο
Η νέα ηγεσία που ανέλαβε προ ολίγων εβδομάδων ήρθε αντιμέτωπη με το “χάος” που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας. Εκατοντάδες νέα πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν σε λιγότερο από 10 μήνες με υπογραφή του πρώην υπουργού Κώστα Γαβρόγλου αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των Ιδρυμάτων, αλλάζοντας σαρωτικά το μηχανογραφικό του φετινού Ιουλίου. Οι πρωτοβουλίες του κ. Γαβρόγλου προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς αλλά και την αντιπολίτευση που εναντιώθηκαν στις fast track διαδικασίες, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και χωρίς εξασφάλιση σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Ενδεικτικό της προχειρότητας και της μικροπολιτικής που υιοθετήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι κάποια τμήματα ιδρύθηκαν με… βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στο παρά πέντε κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου.
“Καλούμαστε, σήμερα, να διαχειριστούμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση για τα νέα αυτά τμήματα. Ως αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνήσαμε εξ αρχής με το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ και την άναρχη και άτακτη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης”, σημείωσε η κ. Κεραμέως, η οποία τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ζητήσει στοιχεία από τα Ιδρύματα για τα προγράμματα σπουδών των νέων τμημάτων και για το αν υπάρχει επαρκές διδακτικό προσωπικό και υποδομές.
Η υπουργός επιτέθηκε στην προηγούμενη ηγεσία κάνοντας λόγο για ανεύθυνη πολιτική, που έγινε με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας, όμως δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στους πρυτάνεις. “Τα νέα αυτά τμήματα αποτελούν ήδη επιλογές πολλών υποψηφίων. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, η συμπερίληψή τους στα μηχανογραφικά δελτία για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε με τη συναίνεση των αρμοδίων οργάνων των Ιδρυμάτων”, σημείωσε.
Από την έντυπη έκδοση