Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποφάσεις εκατομμυρίων στο… παρά πέντε των εκλογών: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιλέγει νέο κτήριο

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για τους καλλιτέχνες

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μέχρι το 2031 δεσμεύει την επόμενη διοίκηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφασή της να μισθώσει νέο κτήριο, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου.

Αφού χάθηκαν οι προθεσμίες παράδοσης του κτηρίου όπου στεγάζεται σήμερα η επιτροπή και αναγκάστηκε να πληρώνει αυξημένο ενοίκιο κατά 75%, το Δ.Σ. έλαβε απόφαση για δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε στις 12 Ιουνίου, μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, με χρονική διάρκεια 23 ημερών.

Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια έχει θέμα «Προκήρυξη Διενέργειας Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού για τη μίσθωση ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΝΠΔΔ».

Συγκεκριμένα, η επιτροπή αναζητά κτήριο αυστηρά στο κέντρο της Αθήνας προκηρύσσοντας «Δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με έγγραφες προσφορές για τη μίσθωση χώρου γραφείων ωφέλιμης συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. (ήτοι εξαιρουμένων των χώρων στάθμευσης, αποθηκών, χώρων κλιμακοστασίων με τα πλατύσκαλά τους, ανελκυστήρων κ.λπ.), με δυνατότητα απόκλισης ± 20%, για τη στέγαση των Υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΝΠΔΔ».

Διπλάσιο ενοίκιο

Ενώ μέχρι το τέλος του 2018 η επιτροπή μίσθωνε το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη με ενοίκιο περίπου 47.000 ευρώ τον μήνα, δεν το εγκατέλειψε έγκαιρα όπως ζητούσε ο ιδιοκτήτρια εταιρία ΑΔΕΞΑ Α.Ε., που είχε συμπεριλάβει ρήτρα στο συμβόλαιο, με αποτέλεσμα το ενοίκιο να εκτιναχθεί στις 81.600 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο ποσό διατίθεται να καταβάλει η επιτροπή και στο νέο κτήριο για την επόμενη δωδεκαετία, αφού, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα δεν δύναται να ξεπερνά το ποσό των 17€/τ.μ. μηνιαίως και συνολικά το ποσό των 81.600 ευρώ μηνιαίως και χρηματοδοτείται από πόρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι προσφορές λήγουν στις 4 Ιουλίου 2019 στις 10.00 το πρωί και στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή του κτηρίου. «Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 715/1979, στην Αθήνα την 04/07/2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 π.μ. ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που θα συγκροτηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 715/1979, η οποία θα συνεδριάσει δημόσια στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΝΠΔΔ, στην Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου, Αθήνα. Οι προσφορές υποβάλλονται από της δημοσιεύσεως της παρούσας διακήρυξης μέχρι την ημέρα και ώρα έναρξης του διαγωνισμού. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή προσφορά που θα υποβληθεί μετά τις 10.00 π.μ.», τονίζεται στο έγγραφο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί, μάλιστα, το ακίνητο να βρίσκεται μόνο στο κέντρο της Αθήνας και σε μικρή απόσταση από το μετρό, μηδενίζοντας τις δυνατότητες για φθηνότερο μίσθωμα. «Το προσφερόμενο ακίνητο πρέπει να βρίσκεται εντός του μικρού δακτυλίου της Αθήνας και σε απόσταση το ανώτερο 500 μέτρων από σταθμό του μετρό. Τα ανωτέρω όρια δεν περιορίζουν απολύτως την τοποθεσία και ως εκ τούτου, αν κάποιο ακίνητο βρίσκεται εκτός των συγκεκριμένων ορίων, αλλά σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτά, θα μπορεί να είναι αποδεκτό».

Λήγει η θητεία της παρούσας διοίκησης

Η απόφαση δεν λαμβάνεται μόνο στο… παρά πέντε των εκλογών αλλά και λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης και πρώτος αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Τρουλλινός, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν επιλογές του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά αντίστοιχα. Η θητεία τους λήγει τον Αύγουστο και πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι το λογικό θα ήταν να αφήσουν αυτή τη σημαντική απόφαση -συνολικού κόστους 12 εκατ. ευρώ- στην επόμενη διοίκηση, αφού η ΑΔΕΧΑ Α.Ε., αραβικών συμφερόντων, έχει συμφωνήσει να διατηρήσει το μίσθωμα στις 81.600 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια έχει αποφασίσει να το αυξήσει στις 90.000 ευρώ τον μήνα μέχρι το τέλος του 2020.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η διοίκηση της επιτροπής δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά στην περίπτωση της Folli Follie, κρατώντας στο συρτάρι ανώνυμη επιστολή με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που είχε λάβει τρία χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Πάντως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε διενεργήσει και πέρυσι διαγωνισμό για την εξεύρεση ακινήτου κατά τον οποίο υποβλήθηκαν σχετικές προσφορές και προκρίθηκε ένα από τα κτήρια αλλά -άγνωστο γιατί- οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα. Τότε το ποσό του ενοικίου που προσφερόταν στην προκήρυξη ήταν 40.000 ευρώ τον μήνα, κατά 7.000 λιγότερο από το ενοίκιο στο υπάρχον κτήριο της συμβολής της Σταδίου με την Κολοκοτρώνη, το οποίο όμως στη συνέχεια… απογειώθηκε φτάνοντας το ποσό των 81.600 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Νέα πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ για την υπόθεση Folli Follie

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις κατά 80% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έρχονται τα Rafale το 2021, επιχείρηση «Ελευθερία» για το εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΑΒ: Δουλειά για ένα συν πέντε χρόνια σε 282 – Πως θα διεκδικήσετε θέση τεχνικού ή μηχανικού [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

ΑΣΕΠ: Έρχονται πέντε διαγωνισμοί για 155 θέσεις σε ΔΕΚΟ, επιμελητήρια και ερευνητικά κέντρα

Δημήτρης Ντόγκας

Προσοχή στο «ΕΡΓΑΝΗ»: Πώς θα μειωθεί κατά 40% το ενοίκιο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μείωση ΕΝΦΙΑ φέρνει το κούρεμα στα ενοίκια για όσους εισπράξουν μειωμένο μίσθωμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σταϊκούρας: Προς μείωση ενοικίου 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε τις «ανοικτές πωλήσεις» στο Χρηματιστήριο

Kon

Η Βασιλική Λαζαράκου προτείνεται για πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom