Νωρίτερα η εισαγγελέας πλημμελειοδικών, μελετώντας τη δικογραφία, απήγγειλε εις βάρος τους ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα.
Όπως έγινε γνωστό, ο τριανταπεντάχρονος κι ο 41 ετών συγκατηγορούμενός του διώκονται για ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ η 39χρονη διώκεται για απλή συνέργεια στην κακουργηματική αυτή πράξη.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η συλληφθείσα φέρεται να κατόπτευε την περιοχή και να ενημέρωνε τους δυο συγκατηγορούμενούς της, φυσικούς δράστες της ληστείας, για την άφιξη της χρηματαποστολής.
Επιπλέον, κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού, επειδή το όχημα με το οποίο σκόπευαν να διαφύγουν έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, της παράνομης οπλοφορίας και της κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών, που εντοπίστηκαν από αστυνομικούς κατά τις κατ’ οίκον έρευνες που ακολούθησαν τις συλλήψεις.
Μέχρι να απολογηθούν παραμένουν σε καθεστώς κράτησης.
Σακκάς και Δημητράκης οι ληστές – Γνωστοί για υποθέσεις τρομοκρατίας
Δύο πολύ γνωστά ονόματα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πολύ σοβαρές υποθέσεις, είναι δράστες της ληστείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους Κώστα Σακκά και Γιάννη Δημητράκη.
Οι δύο άνδρες, 35 και 41 ετών, έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές, ενώ οι ίδιοι φέρονται να αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί. Εκτός από τους κατηγορούμενους, Κώστα Σακκά και Γιάννη Δημητράκη, ως φυσικούς δράστες, στην ίδια εισαγγελέα θα μεταχθεί και μία 39χρονη, η οποία συνελήφθη και φέρεται ως συνεργός τους.
Οι δράστες της ληστείας ήταν εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση από την αντιτρομοκρατική κι αυτό γιατί, δεν πρόκειται για δύο συνηθισμένους ληστές.
Αναζητούν στοιχεία
Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, ασχολούμενα με τους δύο δράστες, την τελευταία δεκαετία, αποδίδοντας κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, οι οποίες κατέπεσαν κατά τη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων, θέλουν να εδραιώσουν τις όποιες ενδείξεις με ισχυρά στοιχεία.
ΣΤΑΣΥ: Ανασχεδιασμός και ενίσχυση δρομολογίων στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό
Από τις αστυνομικές έρευνες που εξελίσσουν, αναζητούν τεκμήρια εμπλοκής τους με τρομοκρατικές οργανώσεις και κυρίως αυτές που είναι ενεργές και επικίνδυνες όπως την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και Επαναστατική Αυτοάμυνα. Η πρώτη τρομοκρατική επωνυμία από τα πολεμικά καλάσνικοφ που χρησιμοποιούσε πέρασε στις βομβιστικές επιθέσεις ενώ η δεύτερη χρησιμοποιεί μόνο τα πολεμικά όπλα, στοχεύοντας τρεις φορές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, και χειροβομβίδες.
Αυτά τα στοιχεία και τεκμήρια θα ήταν μια πρωτότυπη προκήρυξη σε έναν φορητό υπολογιστή, σε ένα USB ή σε χειρόγραφα. Κάτι ισχυρότερο θα ήταν ένα όπλο- «ταυτότητα» κάποιας τρομοκρατικής επωνυμίας. Αντίστοιχη είναι η αναζήτηση για τον εντοπισμό στοιχείων που παραπέμπουν στη δημιουργία «επαναστατικού ταμείου».
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δύο δράστες έφυγαν από Αθήνα για Θεσσαλονίκη το βράδυ της περασμένης Κυριακής με το αυτοκίνητο του 41χρονου. Εμειναν στο σπίτι της 39χρονης, που είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» στη ληστεία, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη είχαν πάει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου κατόπτευσαν και χαρτογράφησαν το χώρο για τον τρόπο προσέγγισης και διαφυγής τους από αυτόν. Κάπως έτσι τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αμέσως μετά την εκδήλωση της ληστείας, αιφνιδίασαν και συνέλαβαν τους δράστες.
«Χρονομέτρης»
Ο 41χρονος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 6 μηνών για την ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος. Μετά τη ληστεία, στις 16 Ιανουαρίου 2006, ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια των οποίων ο 41χρονος είχε τραυματιστεί. Καταδικάστηκε για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Η συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» διέπραξε -από τον Νοέμβριο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2006- επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα, με συνολική λεία που προσέγγιζε τις 700.000 ευρώ. Ολοι οι ληστές φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες, ενώ πάντα υπήρχε ένας «χρονομέτρης» κατ’ αντιγραφή του σεναρίου της αμερικανικής ταινίας «Στην κόψη του Κύματος», παραγωγής 199…
Ο ίδιος κατηγορήθηκε μόνο για τη ληστεία της οδού Σόλωνος, το 2010 η αρχική ποινή του μειώθηκε στο μισό από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών και το 2012 αποφυλακίστηκε. Μερικά χρόνια αργότερα είχε συλληφθεί μαζί με τρία ακόμη άτομα μετά από επίθεση με πέτρες στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων και την πυρπόληση περιπολικού στην Κηφισίας.
«Μεταφορέας»
Ο 35χρονος είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη όταν έβγαινε από γκαράζ μεταφέροντας σακβουαγιάζ με βαρύ οπλισμό, μαζί με έναν καταζητούμενο τότε για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τότε εξελισσόταν επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα και Αγρίνιο. Τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παράνομη παράταση της προφυλάκισής του. Ενα μήνα αργότερα αποφυλακίστηκε και στις 7 Ιανουαρίου 2014 συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν τεθεί, αθωώθηκε, συνελήφθη ξανά 8 ημέρες αργότερα δυνάμει νέου εντάλματος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Τον Φεβρουάριου του 2015 παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και κηρύχθηκε καταζητούμενος.
Στις 5 Αυγούστου 2016, ύστερα από καταδίωξη, συνελήφθη στη Σπάρτη μαζί με έναν άλλο καταζητούμενο ως «ληστής με τα μαύρα». Το καλοκαίρι του 2018 αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Είχε κατηγορηθεί και για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κατηγορία από την οποία απηλλάγη.
Η 39χρονη
Η γυναίκα που φέρεται να φιλοξένησε τους δύο «ληστές» στη Θεσσαλονίκη και βρισκόταν στο χώρο του ΑΧΕΠΑ κατά τη διάρκεια διάπραξης της ληστείας, είναι γνωστή στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το 2007, στη Θεσσαλονίκη, είχε συλληφθεί ο σύντροφός της και αργότερα και η ίδια, κατηγορούμενη για εμπρησμό και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και για εμπρησμό με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής στη ΔΕΗ.
Ο αδερφός της, μαζί με ένα ακόμη άτομο, είχαν συλληφθεί στις 31 Ιανουαρίου 2011 για ληστεία, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του ΟΔΔΥ, σε κέντρο νεότητας στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Αποφυλακίστηκε το 2015.