Μετά τα βίαια γεγονότα εναντίον καθηγητών στο ΑΠΘ, το οποίο βιώνει για πολλοστή φορά περιστατικά βίας και ανομίας, ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του στη ΕΡΤ επέρριψε ευθύνες στη… διοίκηση του Αριστοτελείου!
Καταδίκασε για πολλοστή φορά, όπως είπε, τα «απαράδεκτα» προχθεσινά γεγονότα, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η Σύγκλητος του ΑΠΘ δεν τοποθετήθηκε στο πολυδιαφημιζόμενο (αλλά κενό ουσίας) «Πόρισμα Παρασκευόπουλου». «Δεν λύνονται με Αστυνομία όλα τα προβλήματα», είπε και χαρακτήρισε «πρόφαση» την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη συνέντευξη και λίγο αργότερα νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο ΑΠΘ.
Χθες, ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εισέβαλαν σε αμφιθέατρο του ΑΧΕΠΑ και φωνάζοντας (εντός νοσοκομείου με εκατοντάδες ασθενείς!) επέβαλαν τελικά τη διακοπή debate των έντεκα υποψήφιων αντιπρυτάνεων. Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία διεξαγωγής του debate, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ασκείται βία εναντίον οποιουδήποτε». Δυστυχώς, το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα κατά τη διάρκεια debate υποψήφιων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει φόβους ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα διεξαχθούν οι εκλογές της 11ης Ιουνίου. Εκτιμούν ότι την ημέρα των εκλογών θα υπάρξουν ανάλογου τύπου επεισόδια, τα οποία θα έχουν ως συνέπεια την ακύρωση της διαδικασίας ανάδειξης των νέων πρυτανικών αρχών.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Παρέμβαση εισαγγελέα
Στο μεταξύ, τα προχθεσινά θλιβερά επεισόδια που έγιναν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία καλείται να φέρει σε πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Η παρέμβαση του εισαγγελέα περιορίζεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης πανεπιστημιακού οργάνου. «Βγήκα από μια συνάντηση και όταν βρέθηκα στο χώρο που ήταν τα άτομα είδα μια φοιτήτρια να τραβάει βίντεο. Της ζήτησα να σταματήσει, αυτή αντέδρασε.
Οταν πήρα το κινητό μου να ακυρώσω ένα άλλο ραντεβού που είχα, ένας φοιτητής μού το άρπαξε και αρνιόταν να το δώσει. Πήγα να του το πάρω και τότε δέχθηκα μια γροθιά στο πρόσωπο. Με έπιασαν οι αντιπρυτάνεις και με πήγαν σε άλλο γραφείο, απ’ όπου και ενημέρωσα την Αστυνομία. Τότε οι φοιτητές άρχισαν να τραβούν τα καλώδια του τηλεφώνου και εκείνη τη στιγμή δέχθηκα δεύτερο χτύπημα. Μου είπαν θα με πετάξουν από το παράθυρο», εξιστόρησε το θύμα της επίθεσης των φοιτητών και πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, ο οποίος έχει ήδη κινηθεί νομικά.
Για την κατάσταση στο ΑΠΘ πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνο τον αντιπρύτανη και νυν υποψήφιο αντιπρύτανη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Λαόπουλο, θυμίζοντας πρόσφατη δήλωσή του στο insidestory.gr: «Η Πρυτανική Αρχή καλεί την Αστυνομία μόνον όταν θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση στην πολιτική ή πολιτιστική έκφραση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακόμα και σε περιπτώσεις καταλήψεων ή ομηρίας καθηγητών, δεν θα την καλέσουμε. Μοναδική εξαίρεση είναι το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο κάποια ανθρώπινη ζωή. Εκεί θα την καλούμε και το διευκρινίζουμε πάντα στους καταληψίες».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου