Η εξέλιξη έχει προκαλέσει αναβρασμό στους κόλπους της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων που η ψήφος των λειτουργών καθίσταται… κενό γράμμα δι’ αποφάσεως πειθαρχικού οργάνου, η οποία μάλιστα «προκλήθηκε» κατόπιν επέμβασης του υπουργού Δικαιοσύνης. Και την οποία, ουσιαστικά, οι εισαγγελείς «άδειασαν» επιδεικτικά, επιλέγοντας να τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους και πάλι τον κ. Ντογιάκο, αναδεικνύοντάς τον προϊστάμενό τους με ποσοστό 48%.
Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου ότι η πειθαρχική τιμωρία του υψηλόβαθμου εισαγγελικού λειτουργού δεν επιβλήθηκε για κάποιο υπηρεσιακό παράπτωμα, αλλά αφορούσε ενέργεια που ούτε λίγο, ούτε πολύ, κρίθηκε ως προσβλητική για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Συγκεκριμένα, η περιπέτεια του κ. Ντογιάκου ξεκίνησε μετά την πρώτη φορά που εξελέγη προϊστάμενος στην Εισαγγελία Εφετών. Λίγους μήνες αργότερα, αφού η κ. Θάνου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον κατέστησε πειθαρχικά ελεγχόμενο εγείροντας ζήτημα νομιμότητας ως προς την εκλογή του.
Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, ο κ. Ντογιάκος είχε δρομολογήσει τη σύγκληση Ολομέλειας με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών», ενέργεια για την οποία επίσης τέθηκε στο στόχαστρο πειθαρχικής έρευνας. Το πόρισμα της τελευταίας, την οποία διενήργησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, δικαίωσε τον κ. Ντογιάκο και ως προς τα δύο ζητήματα και ζήτησε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Διαφωνία ως προς το δεύτερο ζήτημα όμως εξέφρασε ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, «δείχνοντας» έτσι το εδώλιο στον κ. Ντογιάκο για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση της θέσης του ως προϊσταμένου.
Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο του επέβαλε ποινή απλής επίπληξης, που, σημειώνεται, δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα εκλογιμότητας. Ποινή όμως που και πάλι δεν «ικανοποίησε» τον κ. Παρασκευόπουλο, με αποτέλεσμα να επέμβει ασκώντας έφεση και οδηγώντας την υπόθεση στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και στην επιβολή βαρύτερης «καμπάνας» στο… παρά πέντε της διεξαγωγής των πρόσφατων εκλογών.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Η ποινή δεν μπλόκαρε τη συμμετοχή του κ. Ντογιάκου στις αρχαιρεσίες, πάντως, αφού δεν του είχε επιδοθεί η καταδικαστική απόφαση. Συνεπώς, όπως είχε αποφανθεί ο Αρειος Πάγος με αφορμή σχετικό ερώτημα της Εισαγγελίας Εφετών, δεν υφίστατο κώλυμα εκλογιμότητάς του. Η επίδοση της καταδίκης πλέον έχει συνέπεια, βάσει της σχετικής νομοθεσίας (κι αφού δεν επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες περί προώθησης ρύθμισης για άρση του «αγκαθιού»), την έκπτωση του κ. Ντογιάκου από το αξίωμα αλλά και τη μετάθεσή του σε άλλη Εισαγγελία.
Τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο αναδειχθείς στις πρόσφατες εκλογές αναπληρωτής προϊστάμενος, Αντώνης Λιόγας, τουλάχιστον προσωρινά. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν ο ίδιος θα αντικαταστήσει τον κ. Ντογιάκο για όλη τη διετία ή αν θα προκηρυχθούν νέες αρχαιρεσίες. Το δεύτερο ενδεχόμενο εμφανίζεται ως επικρατέστερο, εκτιμούν νομικοί κύκλοι ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου.
Το θέμα προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Μάλιστα, το «Ποτάμι» επέρριψε ευθέως μομφή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν». Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη επιμένει να του «χρεώνει» μια απόφαση που λήφθηκε από το αρμόδιο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από δικαστές οριζόμενους με κλήρωση. «Πρόκειται για ανακοίνωση-δείγμα αθεράπευτης υποτίμησης των αρμόδιων οργάνων της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Τα δικαστικά όργανα, άλλωστε, δεν λειτουργούν με επιδιώξεις αλλά εφαρμόζοντας κανόνες», ανέφερε.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου