Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:
«Με αφορμή ορισμένα από τα σχόλια -σε αντίθεση με άλλες ψύχραιμες και αντικειμενικές αναλύσεις- για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ του 2018, με τα οποία εκτός των άλλων προκλήθηκε ανησυχία και δημιουργήθηκε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη μετοχή στο Χρηματιστήριο, επισημαίνονται τα εξής:
1. Όπως αναφέρονται στην αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ «Βάση Σύνταξης των Οικονομικών Καταστάσεων», κείμενο της διοίκησης της εταιρείας που συντάχθηκε σε πλήρη συμφωνία με τον Ορκωτό Ελεγκτή (EY), έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου και την πλήρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 792 εκατ. ευρώ το 2019.
Συγκεκριμένα
α. Εξασφάλιση αντλήσεων δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους 677 εκατ. ευρώ εντός του 2019.
β. Είσπραξη, τον Μάρτιο, ποσού 550,7 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ως προπληρωμή για την αξία της κατανάλωσης των φορέων του, στο πλαίσιο 5ετούς συμφωνίας από 14.6.2018, με βάση την οποία θα εισπραχθεί ανάλογο ποσό στις αρχές του 2020 έναντι της τότε ετήσιας κατανάλωσης.
γ. Αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας σε 10% με αναμενόμενο οικονομικό όφελος 60 εκατ. ευρώ το 2019.
δ. Ενέργειες για την επιστροφή του ετήσιου πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο για τη ΔΕΗ είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
2. Ήδη έχει γίνει η κατάθεση για την καταβολή στους δικαιούχους την 1η Μαΐου του υπολοίπου του ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ.
3. Παραμένουν ανοικτά και δεν έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις θέματα με ουσιώδη συνεισφορά στα οικονομικά της εταιρείας, όπως:
α. Έσοδα από την επικείμενη πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων
Φυλακές Χανίων: Αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι - Διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες κράτησης
β. Έσοδα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι σε εξέλιξη
γ. Έσοδα από τη διεκδίκηση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών.
4. Η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλήσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του Συστήματος, είναι σε εγρήγορση ώστε, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω δήλωση -αν και όταν χρειασθεί- θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα.
5. Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, παρά την αναμενόμενη ήδη από τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018 μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εφάπαξ εγγραφές χωρίς ταμειακές επιπτώσεις (απομείωση αξίας προς πώληση Μονάδων κατά 242,7 εκατ. ευρώ, πρόβλεψη αποζημίωσης μελλοντικών αποχωρήσεων προσωπικού ύψους 164 εκατ. ευρώ κ.λπ.), σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμούς και υπερβολές, οι οποίοι δυστυχώς εκπορεύονται από διάφορους παράγοντες του δημόσιου βίου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις».
Ανησυχία από τις ανακοινώσεις
Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ είναι πολύ δυσάρεστες και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο ακόμη και για τον κίνδυνο λουκέτου.
Όλα αυτά μετά τον συναγερμό που έκρουσε ο ορκωτός λογιστής της Ernst & Young ο οποίος τόνισε ότι τα όσα συμβαίνουν στην ΔΕΗ εγείρουν σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα οι ζημίες αγγίζουν τα τα 540 εκατ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθούν οι προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη το ποσό εκτοξεύεται στα 900 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, «πυρά» κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη ΔΕΗ.
«Η ΔΕΗ, οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την παρέλαβε με 90 εκατομμύρια κέρδη και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές», τόνισε σχετικά η κυρία Ζαχαράκη και πρόσθεσε:
«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν».