Για τους «καταζητουμένους» του Ερντογάν υπήρχαν φόβοι απαγωγής, από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως έκαναν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η φημολογία ανέφερε ότι βρίσκονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε κατασκηνώσεις του στρατού στο Μάτι, όπως ακούστηκε μετά τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, σε απομονωμένες βίλες και μεζονέτες!
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, για περισσότερο από έναν χρόνο, βρίσκονται σε ένα κτίριο αστυνομικών εγκαταστάσεων, και μάλιστα είναι και οι απόλυτοι «κλειδοκράτορες» αυτού, με τη διακριτική επιτήρηση των τριών αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας. Ο συγκεκριμένος χώρος, παρότι είναι περιφραγμένος και έχει μια έντονη αστυνομική παρουσία περιμετρικά, έχει πολλά «τρωτά» σημεία, με κάποια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους, ζητώντας είτε τη μετακίνησή τους σε ασφαλέστερο χώρο είτε την αισθητή αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων φύλαξής τους, καθώς το απευκταίο ενδεχόμενο αρπαγής ή εξόντωσής τους θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.
Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, φαίνεται να έχουν αλλάξει αισθητά την εμφάνισή τους και κάποιοι από αυτούς να έχουν αναπτύξει τη… σωματοδομή τους, έχουν γίνει «μποντιμπιλντεράδες», καθώς τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους τον αναλώνουν στο γυμναστήριο, έχοντας μάλιστα και τα κλειδιά του, προκειμένου να αποφεύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα και να πηγαίνουν πριβέ!
Το πολιτικό και δικαστικό θρίλερ ξεκίνησε με την προσγείωση του τουρκικού Black Hawk
Στις 16 Ιουλίου 2016, μερικές ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη. Ηταν ένα Black Hawk της τουρκικής Αστυνομίας, που έφτασε στη χώρα χωρίς σχέδιο πτήσης.
Είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 11:42 εκείνο το πρωινό και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:50. Οταν μπήκε στο FIR Αθηνών, είχαν απογειωθεί δύο ελληνικά F16 για να συνοδεύσουν το Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Και οι οκτώ επιβάτες ήταν στρατιωτικοί που είχαν αφαιρέσει τα διακριτικά από τις στολές τους.
Αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί εάν τα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο ήταν υποστηρικτές του πραξικοπήματος που είχε επιχειρηθεί λίγες ώρες νωρίτερα. Στο τουρκικό ελικόπτερο επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες. Ολοι τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το ελικόπτερο φυλασσόταν έως ότου επιστραφεί στις τουρκικές Αρχές.
Από τότε ξεκίνησε ένα πολιτικό και δικαστικό θρίλερ. Αμεσα σχεδόν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από την Ελλάδα να παραδώσει το ελικόπτερο και τους «οκτώ προδότες», όπως προέκυπτε από τα μηνύματά του στο twitter.
Το «Big Brother»…
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Αρχικά οι οκτώ στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ολυμπιακού Χωριού, μέχρι να εξεταστούν και σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα χορήγησης ασύλου. Οταν αυτά δόθηκαν και ουσιαστικά ήταν «ελεύθεροι», οι σχετικές πληροφορίες τούς ήθελαν να έχουν μεταφερθεί σε φρουρούμενη… μονοκατοικία.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προέβαινε σε δηλώσεις περί… πακεταρίσματος, με τις ελληνικές Αρχές να στήνουν ένα ισχυρό πλέγμα γύρω τους. Τα μέτρα ασφαλείας συζητήθηκαν σε συσκέψεις που έγιναν σε ανώτατο πολιτικό και αστυνομικό επίπεδο. Ελληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ή τουλάχιστον διέδιδαν πως το σχέδιο ασφαλείας περιλάμβανε… Big Brother με κάμερες, εσωτερικά και εξωτερικά του σπιτιού, ηλεκτρονικό «πέπλο» ελέγχου ύποπτων επικοινωνιών, το οποίο είχε στηθεί από τις ειδικές διωκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίσει σύντομα τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες επίθεσης. Ο «στρατός» φρούρησης θα κυμαινόταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ 80-90 αστυνομικών το 24ωρο, μεταξύ των οποίων «αόρατοι» πράκτορες της ΕΥΠ, 10 σκοπευτές της ΕΚΑΜ, ακροβολισμένοι γύρω από την κατοικία, 12 αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, 10 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. με 8 αστυνομικούς, δύο περιπολικά της Αμεσης Δράσης με 4 αστυνομικούς, μία ομάδα ΟΠΚΕ με 8 αστυνομικούς και μία «διασπασμένη» διμοιρία των ΜΑΤ με 25 αστυνομικούς, σε μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία.
…και το «No Brother»
Από αυτούς τους αστυνομικούς, αν ήταν πραγματικό ή εικονικό το σχέδιο, έχουν παραμείνει μόλις 3 αστυνομικοί της ΕΚΑΜ!
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει αλλεπάλληλες φορές την έκδοσή τους, κάποια στιγμή έθετε και θέμα ανταλλαγής τους με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί στον Εβρο, ενώ υποστήριζε πως είχαν λάβει ενεργό μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος. Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαιναν ότι είχαν προβεί σε 80… απαγωγές «πραξικοπηματιών» οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν από χώρες της Ευρώπης με αφορμή μία ακόμη από τα Σκόπια.
Ασυλο και «κενά»
Αρχικά η πρωτοβάθμια επιτροπή είχε απορρίψει το αίτημα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό από τη δευτεροβάθμια. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προσφύγει εις βάρος της συγκεκριμένης απόφασης, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι των στρατιωτικών να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ζητήσουν οι πελάτες τους να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής, κάτι που ενέκρινε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. Αργότερα η απόφαση ήταν να αφεθούν σε μία «προστατευμένη» ελευθερία…
Ο φάκελος των 84 σελίδων, που είχε στείλει η τουρκική κυβέρνηση για να τεκμηριώσει τη συμμετοχή των στρατιωτικών στο πραξικόπημα, είχε πολλές «τρύπες», όπως είχαν διαπιστώσει νομικοί κύκλοι. Δεν τεκμηριώνονταν τα αδικήματα, ενώ ακόμα και η τουρκική έκθεση εμπειρογνωμοσύνης ανέφερε ότι «για να εντοπιστούν το δρομολόγιο, οι ώρες λειτουργίας του κινητήρα και το ιστορικό πτήσεων είναι ωφέλιμο να διενεργηθεί πιο αναλυτική εξέταση επί των συστημάτων». Παράλληλα δεν έδιναν αποδεικτικά στοιχεία από την ανάλυση των κλήσεων που έκαναν οι οκτώ αξιωματικοί το βράδυ του πραξικοπήματος, ενώ παραδέχονταν ότι «τα ελικόπτερα που χρησιμοποίησαν ήταν μεταφορών γενικής χρήσης»…
Οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι οι στρατιωτικοί είχαν επικοινωνία με τον αντισυνταγματάρχη πιλότο Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για την απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι στρατιωτικοί υποστήριξαν ότι ήταν ο προϊστάμενός τους και ήταν φυσιολογικό να τον καλέσουν μια «τέτοια μέρα», ενώ τους είχε δώσει εντολή για περισυλλογή τραυματιών. Το μόνο αίτημα το οποίο ήταν νόμιμο τυπικά, όπως ανέφεραν συνήγοροι των στρατιωτικών, ήταν μόνο η απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Ερντογάν. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους, διότι ήταν βέβαιο ότι θα κινδύνευε η ζωή τους από βασανιστήρια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής