Μάλιστα, ήδη περισσότεροι από 540.000 πολίτες θα λαμβάνουν σταδιακά στα κινητά και τα email που έχουν δώσει ως στοιχεία επικοινωνίας, τα αντίστοιχα μηνύματα, έτσι ώστε να ενημερωθούν και επίσημα για την έναρξη της διαδικασίας.
Οπως έχει κάνει γνωστό ο Ελεύθερος Τύπος, η προανάρτηση θα διαρκέσει δύο μήνες και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 22 Απριλίου έως τις 24 Ιουνίου. Σε δεύτερο χρόνο, έπεται να πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διαδικασία για Βόλο, Λαμία και Λειβαδιά, περιοχές στις οποίες επίσης η πρώτη φάση του Κτηματολογίου έγινε το 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» η προανάρτηση στο λεκανοπέδιο Αττικής αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια.
Συνεχίζει ανενόχλητος τις… τουρνέ στα μειονοτικά χωριά της Θράκης, ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής
Αναλυτικότερα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.
Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο συντονιστής του έργου κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, «είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να μην πανικοβληθούν και να μην έρθουν άσκοπα στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, με δεδομένο ότι εάν στη διαδικασία δεν απαιτούνται σοβαρές διορθώσεις, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Ωστόσο, για περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται αναγκαίο, 50 εργαζόμενοι θα βρίσκονται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου για να βοηθήσουν τους πολίτες».
Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, καθημερινά θα μπορούν να εξυπηρετούνται 1.000 – 1.200 ιδιοκτήτες. Οπως επισημαίνει ο κ. Δημητρίου, «με την προανάρτηση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Δήμου Αθηναίων, για πρώτη φορά, αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου της εγγραφής των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο». Παράλληλα, με «τη διαδικασία της προανάρτησης θα οδηγηθούμε σε ένα Κτηματολόγιο απαλλαγμένο από σφάλματα, ώστε στην επόμενη, προβλεπόμενη από το νόμο φάση της ανάρτησης να ελαχιστοποιηθούν οι ενστάσεις για την ορθότητα των εγγραφών του Κτηματολογίου και οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδίκασής τους. Η συμμετοχή επομένως των ιδιοκτητών στην προανάρτηση, είναι το αναγκαίο βήμα για την ορθή καταγραφή της ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο και την αποφυγή περιττών διαδικασιών διόρθωσης».
Στο μεταξύ, η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αφορά το 63% της χώρας και περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου