Το θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η παρουσίαση της επιστημονικής έκθεσης «εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία του Ναυαγίου» που εκπονήθηκε πρόσφατα από τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα και παραδόθηκε στις τοπικές Αρχές.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου ενημέρωσε ότι «ο κ. Λέκκας κινήθηκε ταχύτατα και ετοίμασε τη μελέτη, η οποία προβλέπει τρεις ζώνες», ενώ γνωστοποίησε ότι η μελέτη κοινοποιήθηκε στον λιμενάρχη Ζακύνθου, ο οποίος του απάντησε ότι «χρειάζεται έγγραφο από κάποια δημόσια υπηρεσία για να ανοίξει την παραλία στο κοινό».
«Δεχόμαστε πιέσεις από παντού και γι’ αυτό τους καλώ εντός της εβδομάδας στο γραφείο μου» σημείωσε ο κ. Κολοκοτσάς, ο οποίος ανέφερε ότι «ο εισαγγελέας ζήτησε να μπουν πινακίδες στον χώρο».
Στη συζήτηση παραβρέθηκε εκπρόσωπος των επαγγελματιών της περιοχής που πρότεινε να τοποθετηθεί ένα άτομο που θα επιβλέπει τον χώρο και την τήρηση των μέτρων που προβλέπει η μελέτη «Λέκκα» ενώ υποσχέθηκε «την παρουσία ναυαγοσωστικού σκάφους», αρκεί να ανοίξει η παραλία.
Κρήτη: Τι λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γάλλο ο οποίος σκότωσε την 36χρονη
Η μελέτη Λέκκα και οι τρεις ζώνες
Την Οριοθέτηση Τμημάτων Ζωνών Κατολισθητικής Επικινδυνότητας καθόρισε ερευνητική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα και τους Επιστημονικούς Συνεργάτες MSc Σπυρίδων Μαυρούλη και MSc Ναυσικά-Ιωάννα Σπύρου.
Ειδικότερα στην παραλία του Ναυαγίου Ζακύνθου καθορίστηκαν τρεις ζώνες πρόσβασης:
• Η ζώνη χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης (εμβαδόν 2.007 m2)
• Ζώνη μέσου κινδύνου και ελεγχόμενης πρόσβασης (εμβαδόν 5.157 m2)
• Ζώνη υψηλού κινδύνου και απαγορευμένης πρόσβασης
Η οριοθέτηση έγινε με βάση γεωλογικά, γεωτεχνικά και γεωμορφολογικά κριτήρια, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και μεθοδολογίες.
Μετά την οριοθέτηση μπορεί πλέον να είναι επισκέψιμη η παραλία του Ναυαγίου, στην οποία είχε επιβληθεί απαγόρευση πρόσβασης και παραμονής.