Συμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα βήματα ενός μαθητή που θέλει να μπει σε κάποιο ΑΕΙ την επόμενη χρονιά, θα είναι τα εξής:
1. Τον Οκτώβριο 2019, θα κάνει την Α΄ δήλωση με τις προτιμήσεις των τμημάτων στα οποία επιθυμεί να εισαχθεί (έως 10 προτιμήσεις). Με βαση τις προτιμήσεις του συνόλου των μαθητών, πανελλαδικά, θα προκύψουν τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) της συγκεκριμένης χρονιάς. Έτσι, μεσα σε περίπου δύο εβδομάδες, ο μαθητής θα γνωρίζει, από τις προτιμήσεις του, ποια τμήματα είναι ΤΕΠ.
2. Εάν στην Α΄ δήλωση υπάρχει τουλάχιστον ένα ΤΕΠ, τότε ο μαθητής μπορεΊ τον Φεβρουάριο 2020 να κατοχυρώσει τη θέση του σε ένα από αυτά και να μη δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις. Θα δώσει, ωστόσο, απολυτήριες, ενδοσχολικά, μαζί με ομάδα σχολείων της περιοχής του.
3. Εάν ο μαθητής θελήσει να δώσει Πανελλαδικές (δεν υπάρχουν ΤΕΠ στη δήλωσή του ή τα ΤΕΠ της δήλωσης δεν τα προτιμά σε σχέση με τα υπόλοιπα της δήλωσης), θα δώσει κανονικά εξετάσεις τον Ιούνιο 2020. Σημειώνεται οτι εάν ο μαθητής είχε αρχικά κατοχυρώσει θέση σε ΤΕΠ, αλλά αργότερα θελήσει να δώσει Πανελλαδικές, μπορεί να το κάνει (μεσα στα χρονικά πλαίσια της δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές), αλλά αυτόματα απελευθερώνει τη θέση που είχε κατοχυρώσει.
4. Τον Ιούλιο 2020 θα ανακοινωθούν οι βαθμοί και θα συμπληρώσει μηχανογραφικό, βάζοντας όσες επιλογές τμημάτων επιθυμεί, ασχέτως του περιεχομένου της Α’ δήλωσης.
5. Θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, με βάση τις οποιες θα εισαχθεί σε τμήμα που είχε δηλώσει στο μηχανογραφικό, όπως ακριβώς ισχύει στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής.
Διευκρινίζεται, ότι εάν κάποιο τμήμα ΤΕΠ έχει, για παράδειγμα, 100 θεσεις εισακτέων και κατοχυρώσουν τον Φεβρουάριο τη θέση τους με ελεύθερη πρόσβαση 80 μαθητές, οι υπόλοιπες θέσεις θα είναι διαθέσιμες για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών, στο μηχανογραφικό.
Αξιζει επίσης να σημειωθεί, ότι στα τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ.), η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο σε πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή πανελλαδικών εξετάσεων.
‘Αρα, αν κάποια από τα εν λόγω τμήματα προκύψει ότι ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την Α’ δήλωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω τμήματα με το απολυτήριό τους.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Επίσης, σημαντικό σημείο του συστήματος ειναι ότι οι μαθητές που θα επιλέξουν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς πανελλαδικές, δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγγραφής.
Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών θα συμμετάσχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και σήμερα.
Γαβρόγλου: Κομβικό σημείο η ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα – Επιφυλάξεις από την ΟΛΜΕ
«Το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε είναι πρώτον, ότι εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δεν υπάρχει Γ’ Λυκείου, ανεξάρτητα από τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και δεύτερον, υπάρχει ένας θεσμός εκτός του δημόσιου σχολείου που πολλά άτομα στην κοινωνία έχουν συναινέσει ότι είναι ο θεσμός που σε προετοιμάζει για τις εξετάσεις. Αυτό μία Πολιτεία που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν μπορεί να το δεχτεί. Άρα προτείνουμε ένα σύστημα που αρχίζει να ανατρέπει αυτή τη λογική». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σχετικά με το τελικό σχέδιο για τη νέα Γ’ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Είναι ένα πρώτο βήμα επίλυσης μιας κατάστασης που έχει καθηλώσει την κοινωνία μας και μιας νοοτροπίας που έχει κυριαρχήσει στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι πολλές ώρες μαθημάτων θα δώσουν στους εκπαιδευτικούς την άνεση να συζητούν πράγματα επιπλέον, να κάνουν περισσότερες ασκήσεις και να έχουν λιγότερη πίεση. Ακόμη, επεσήμανε ότι μπορεί, εν τέλει, το απολυτήριο να μη μετράει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, ωστόσο θα αναβαθμιστεί.
Κομβικό σημείο, δε, του σχεδίου για τον υπουργό είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα. «Ο τρόπος εισαγωγής, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής χωρίς Πανελλαδικές. Είναι κάτι που δίνει νέες δυνατότητες στην κοινωνία», τόνισε.
Εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου χαρακτήρισε «δυναμικό» το νέο σύστημα, καθώς τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) δεν θα είναι τα ίδια κάθε χρονιά, αλλά θα αλλάζουν -και ονομαστικά, αλλά και αριθμητικά-, αφού θα καθορίζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε «φουρνιάς» μαθητών. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το υπουργείο θα θεωρηθεί επιτυχία, εάν του χρόνου, πρώτη χρονιά υλοποίησης του νέου συστήματος, τα ΤΕΠ είναι περισσότερα από το 5% του συνόλου των τμημάτων.
Επιφυλάξεις από την ΟΛΜΕ
Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να παραδώσει την τελική πρόταση του υπουργείου για τη Γ’ Λυκείου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η ΟΛΜΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, δια στόματος του προέδρου του ΔΣ, Νικηφόρου Κωνσταντίνου. Οι επιφυλάξεις αυτές αφορούν κυρίως το νέο χαρακτήρα της Γ’ Λυκείου και τις νέες εξετάσεις για το απολυτήριο του λυκείου, οι οποίες θα γίνονται σε ομάδες σχολείων και όχι σε περιφερειακό επίπεδο. «Τίθεται θέμα αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας των θεμάτων», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι η ΟΛΜΕ διαφωνεί με τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα που δίνεται στην Γ’ Λυκείου.
Προς ψήφιση αρχές Απριλίου
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα και υπολογίζεται ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου.