Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο συγκεκριμένος άνδρας είναι παραπληγικός με ήδη βεβαρυμμένη υγεία και βρίσκεται στη ΜΕΘ από την 12η Φεβρουαρίου. «Έχει χρόνια προβλήματα, ήρθε στο νοσοκομείο μας έχοντας κάνει το εμβόλιο, βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του», είπε ο κ. Φραγκιαδάκης ενημερώνοντας παράλληλα πως χθες έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο ένας 6χρονος ο οποίος είχε διαγνωστεί με τον συγκεκριμένο τύπο ιού.
«Το παιδί νοσηλεύτηκε από το προηγούμενο Σάββατο και χθες πήρε εξιτήριο, είναι καλύτερα στην υγεία του και βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο, μπορεί να συνεχίσει, την καθημερινότητά του, με προσοχή, μπαίνοντας σιγά-σιγά και στις υποχρεώσεις του σχολείου του».
Από αρχές του έτους επιβεβαιωμένα περιστατικά στο ΓΝΡ υπήρξαν μόνο έξι, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο ενώ ένα από αυτά κατέληξε πριν από ένα μήνα.
«Υπάρχει μία έξαρση από την προηγούμενη εβδομάδα η οποία θα συνεχιστεί και για την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα πρέπει οι πολίτες κυρίως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να προσέχουν. Οι γιατροί του νοσοκομείου μας συστήνουν ακόμα και τώρα τον εμβολιασμό διότι βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο έξαρσης η οποία θα διατηρηθεί και όλο το Μάρτιο. Οπότε η σύσταση ισχύει και φυσικά από την νέα περίοδο οι γιατροί τονίζουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού|, ανέφερε στο Πρακτορείο ο διοικητής.
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται στην 3η θέση στην Ελλάδα, σχετικά με το εμβολιασμένο προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ. «Το ποσοστό που εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο μας ιατρικό, νοσηλευτικό διοικητικό, ανέρχεται στο 55% και βρίσκεται σε υψηλή θέση πανελλαδικά.
Στους 91 έφτασαν οι νεκροί από την γρίπη
Σαρώνει η γρίπη την Ελλάδα και τα θύματα έχουν ανέβει πλέον στα 91, 17 περισσότερα από την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναφέρουν στην τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ που εκδόθηκε σήμερα, κατά την εβδομάδα 8/2019 (18–24 Φεβρουαρίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 7/2019.
Την ίδια ώρα, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 287 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 103 (35,9%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 100 (97,1%) ήταν τύπου Α και μόλις τα 3 (2,9%) ήταν τύπου Β.
Τα 79 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 15 (19%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 64 (81%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και καταγράφηκαν 316 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 305 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.
Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 46 (15%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 91 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 81 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει αυξημένη. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.